AB Açiklamasi Rus Hükümetini Uluslararasi Yükümlülüklerini Ve Taahhütlerini Yerine Getirmeye Çagiriyoruz

Avrupa Birligi (AB), Rusya'nin muhalif lider Aleksey Navalniy'la baglantili kuruluslarin faaliyetlerini yasaklamasini, bagimsiz siyasi muhalefeti bastirmak için bugüne dek atilmis "en ciddi adim" olarak niteleyerek Rus hükümetini uluslararasi yükümlülüklerini ve taahhütlerini yerine getirmeye çagirdi.

AB Konseyinden yapilan yazili açiklamada, Rusya'da bir mahkemenin Navalniy'la baglantili kuruluslarin faaliyetlerini yasaklamasina tepki gösterildi.

Açiklamada, "Rusya'da dün bir mahkemenin Aleksey Navalniy'in bölgesel örgütlerinin 'asirici gruplar' olduguna hükmetmesi, Rus hükümetinin eylüldeki seçimlerden önce bagimsiz siyasi muhalefet ile yolsuzluk karsiti arastirmalari bastirmak ve Navalniy'in siyasi aginin etkisini ortadan kaldirmak için simdiye kadar yaptigi en ciddi adimdi." denildi.

Kararin insan haklari ve özgürlüklerini hedef aldigi vurgulanan açiklamada, "Bu hükmün Rusya'daki sivil toplum, muhalefet ve elestirel sesler için genis kapsamli sonuçlari olacaktir. Rus hükümetini Avrupa Güvenlik ve Is Birligi Teskilati ve Avrupa Konseyi de dahil olmak üzere altina girdigi tüm uluslararasi yükümlülükleri ve taahhütleri yerine getirmeye çagiriyoruz." ifadeleri kullanildi.

Serbest birakilmasi gerektigi bir kez daha vurgulanan Navalniy'in güvenligi ve sagligindan, Rus yetkililerin sorumlu tutulacaginin alti çizildi.

- Navalniy 17 Ocak'ta havalimaninda tutuklanmisti

Rus muhalif Navalniy, zehirlendigi iddiasiyla Almanya'nin baskenti Berlin'de tedavi gördükten sonra 17 Ocak'ta Rusya'nin baskenti Moskova'ya dönüsünde havalimaninda tutuklanmisti.

Rusya Federal Cezaevi Servisinin talebi üzerine 2 Subat'ta Moskova Sehir Mahkemesinde Navalniy aleyhinde açilan dava sonuçlanmis, mahkeme Navalniy'in geçmiste yolsuzluk davasi sonucunda verilen 3,5 yil ertelenmis hapis cezasini adli kontrol sartlarini yerine getirmedigi gerekçesiyle normal hapis cezasina çevirmisti.

Mahkeme, önceden ev hapsinde geçirdigi 10 aylik süreyi hesaba katarak Navalniy'in, kalan cezasini hapishanede geçirmesine karar vermisti.

Navalniy, Moskova yakinlarindaki Vladimir sehrinde bir hapishanede bulunuyor.

Navalniy'in kurucusu oldugu Yolsuzlukla Mücadele Vakfi, Yurttas Haklarini Koruma Vakfi ve Navalniy Karargahlari isimli kuruluslarin, dün asirilik yanlisi olduguna karar verilmisti. Bu kuruluslarin her türlü bilgiyi yaymasi, mali operasyonlar yapmasi, seçimlere katilmasi, eylem ve gösteri düzenlemesi gibi tüm faaliyetleri yasaklanmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile