AB, Akdeniz'de Düzensiz Göçle Mücadelede Elestirilerin Hedefinde

AA ekibi, yasa disi yollarla Avrupa'ya ulasmak isteyen göçmenleri tasiyan bir botun Akdeniz’de Libya Sahil Güvenligi tarafindan geri döndürüsünü görüntüledi Libya Sahil Güvenliginden Albay Fethi Cuma Ziyani, düzensiz göçle mücadelede AB'den yeterli destek görmediklerini söyledi.

TRABLUS -MÜCAHIT AYDEMIR- Avrupa Birliginin (AB) uyguladigi "geri itme" politikasi nedeniyle Akdeniz'de yakalanan binlerce düzensiz göçmen Libya'ya zorla döndürülmeye devam ederken, Libyali yerel otoriteler AB'yi düzensiz göçle mücadelede yeterli destegi vermemekle suçluyor.

AA ekibi, baskent Trablus'un dogusundaki Karabolli kentinin 33 kilometre açiklarinda göçmenleri tasiyan bir botun Libya Sahil Güvenligi tarafindan geri döndürüsünü görüntüledi.

Libya üzerinden Avrupa'ya geçmek için Akdeniz'e açilan 80 göçmen, sahil güvenlik ekiplerince denizden geri çevrilerek karaya çikarildi.

Aralarinda 2'si hamile 15 kadin ve 5 çocugun da bulundugu göçmenlerin tamamina yakininin bitkin düstügü ve ayaklarinin çiplak oldugu gözlendi.

- Akdeniz'de göçmenlerin ölümcül yolculugu

Gece saatlerinde Karabolli'den denize açilmalarindan birkaç saat sonra Libya Sahil Güvenlik ekiplerince geri döndürülen göçmenlerden Sudanli Hüseyin (28), AA muhabirine yaptigi açiklamada, Akdeniz'deki yolculugun kendileri için ölümcül olabilecegini anlatti.

Kendisi ve beraberindekilerin kaçakçilar tarafindan kandirildigini belirten Hüseyin, anlastiklari kaçakçinin kendilerini dayaniksiz lastik bota bindirdigini aktardi.

Italya'ya ulasmak için denize açildigini dile getiren Hüseyin, sunlari söyledi:

"Gece saat 22.00 gibi kaçakçi vasitasiyla Karabolli'den (denize) açildik. Ama kaçakçi bizi kandirdi. Fiber tekne ayarladigini söylemisti. 40'lik (motor gücü) bir motor verdi ama yeni degildi, kullanmisti. Bizden çok para aldi. 4 bin 500 dinar (900 dolar), bazilarindan 6 bin dinar (1200 dolar) aldi. Mesafe uzak ve motor dayaniksiz oldugu için ulasamayacagimizi düsünüyorduk. Ölümümüze yol açabilirdi."

- Libyali yetkili: AB'den edindigimiz tek sey, 2 konteynerden ibaret

Libya Sahil Güvenliginin göçmenleri geri döndürmek için köhne bir balikçi teknesi kullanmasi ise, neredeyse her gün göç dramina tanik olunan Akdeniz'deki önlemlerin eksikligini gözler önüne serdi.

AA muhabirine konusan Libya Sahil Güvenliginin Karabolli Bölge Amiri Denizci Albay Fethi Cuma Ziyani, göçle mücadelede is birligi ve destek eksikligi nedeniyle AB’yi suçladi.

Ziyani, "Karabolli'de onlardan (AB'den) edindigimiz tek sey, 2 adet revir olarak kullanilan konteyner kabinden ibaret." dedi.

Denizdeki arama kurtarma devriyeleri için kisitli imkanlarla çalistiklarini aktaran Libyali yetkili, sunlari söyledi:

"Devriyeler gibi geri kalan konularda bize verdikleri destek yok. Buradaki devriyeler için ne Deniz Kuvvetlerinden ne de AB'den destek verildi. Tamamen kendi imkanlarimizla çalisiyoruz. Göçmenlerin kurtarilmasi, su ve yiyecek gibi yardimlari kendi bütçemizden karsiliyoruz."

Ziyani, arama kurtarma faaliyetleri için gerekli araçlara sahip olmadiklarini dile getirerek, "Devriyeler için araçlarimiz yok. Elimizdekiler birimimize ait degil. Birim olarak (kurtarma teknelerini) geçici süreligine temin edip geri veriyoruz. Oysa Karabolli göç sorununda mültecilerin en yogun kullandigi sicak bölgelerden biri sayiliyor." diye konustu.

Libya Sahil Güvenlik yetkilisi, söyle devam etti:

"Bizim için en önemlisi devriye araçlari ve birimin imkanlari konusunda lojistik destek saglanmasi. Bu bina ömrünü yitirmek üzere, birimdeki personel de tükenmis seviyede. Imkan saglamazsaniz devriye personelinin görevini yerine getirmesini nasil saglayabilirsiniz? Bu olumsuz noktalardan birisi. Onlardan (AB'den) destek bekliyoruz. Ama dogrusu çok basit seyler haricinde hiçbir destek göremedik."

- Libya'da göç sorunu kaotik hal aldi

2011'den bu yana iç savas ve istikrarsizligin hakim oldugu Libya, son yillarda yoksulluk ve çatismalardan kaçan Afrikali düzensiz göçmenlerin Avrupa'ya geçisinde en çok kullanilan ülke haline geldi.

Akdeniz'e açilan göçmenlerden her yil yüzlercesi bindikleri güvensiz botlarin batmasi sonucu bogulurken, binlerce göçmen de denizde yakalanarak veya kurtarilarak Libya'ya gönderiliyor.

Uluslararasi Göç Örgütünün (IOM) paylastigi son verilere göre, bu sene 25 binden fazla göçmen Libya'ya geri gönderildi. Yine bu yil, Libya açiklarindan Avrupa yolculuguna çikan göçmenlerden en az 470'inin öldügü, 660'inin kayip oldugu bildirildi.

Göçmenlere yönelik "geri itme" politikasi uygulanmasi, acil durum çagrilarina cevap verilmemesi ve kurtarma çabalarinin engellenmesi nedeniyle Avrupa Birligi ülkelerinin de bu göçmen ölümlerinde sorumlulugu bulunduguna isaret ediliyor.

Denizden kurtarilan veya yakalanarak Libya'ya döndürülen göçmenlerse, bu ülkede insanlik disi kosullarin hakim oldugu gözalti merkezlerine kapatiliyor.

IOM, 8 Ekim'de, Trablus'ta bir gözalti merkezindeki asiri yogunluk ve kötü kosullar nedeniyle göçmenlerin firar girisiminde bulunmasi üzerine çikan kargasada 5 göçmenin vurularak öldürüldügünü duyurmustu.

IOM tahminlerine göre Libya'daki gözalti merkezlerinde yaklasik 10 binden fazla düzensiz göçmen bulunurken, buradaki göçmenler Libya'dan tahliye edilmek için Birlesmis Milletler ve uluslararasi kuruluslardan destek bekliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile