Ab Bakanı Bağış, Balbay'ın Tahliye Kararını Değerlendirdi

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, gazeteci Mustafa Balbay'ın tahliyesine giden yolun 12 Eylül referadumunda kabul edilen anayasa değişikliği paketi sayesinde açıldığını belirterek, "O pakette yer alan Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı sayesinde Balbay için bu tahliye kararı çıktı" dedi.

Bağış, AB Bakanlığı'nda düzenlenen Mali İşbirliği Koordinasyon Kurulu'nun (MIKK) 5. Toplantısı'nın açılışında konuştu.

Konuşmasında Balbay'ın tahliyesini AB reformları kapsamında gerçekleştirilen en önemli adımlardan birinin neticesi olarak değerlendiren Bağış, Mustafa Balbay'a geçmiş olsun dileklerini iletti.
"Ortada halen yargı aşamasında olan bir dava vardır ve bu davanın neticesini bekleyerek yorum yapmak hukuka saygının bir gereğidir. Ancak benim altını çizmekte fayda gördüğüm husus şudur. Balbay'ın çatısı altında siyaset yaptığı parti ve o zihniyetin uzantıları ne yazık ki hükümetimizin çıkardığı her reforma direnç göstermiş, atılan her demokratikleşme adımının karşısında yer almıştı. Halen de aynı yaklaşımlarının devam ettiğini üzülerek görmekteyiz."
Bağış, Balbay'ın tahliyesine giden yolun 12 Eylül referandumunda kabul edilen anayasa değişikliği paketi sayesinde açıldığını söyledi.

Bağış, "O pakette yer alan Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru hakkı sayesinde Balbay için bu tahliye kararı çıktı" dedi.

- "1 milyar avronun üzerinde AB kaynağı kullanmamız gerekecek" -
Bağış, AB ile mali işbirliği süreci konusunda ise son günlerde AB tarafından gelen olumlu haberlerle sürecin de dinamizminden bir şey kaybetmeden hızla yoluna devam ettiğini ve bunun sevindirici olduğunu söyledi.

Mali işbirliğinin "AB'nin uzun ince yolunu otobana çevirecek hızlı geçiş sistemi" olduğu benzetmesini yapan Bağış, "Türkiye-AB üyelik süreci mekanizmasının dişlileri esasen mali işbirliği sayesinde dönüyor. Vatandaşlarımızın cebinden tek kuruş çıkmadan, yine vatandaşlarımızın cebine bu kaynaklar hizmet olarak, proje olarak geri dönüyor" diye konuştu.

Bağış, 2014 yılında başlayacak ve 2020'ye kadar devam edecek Katılım Öncesi Mali Yardım-2 (IPA) dönemi hazırlıklarına başladıklarını ifade ederek, "IPA-1 döneminde halen yürütülmekte olan veya yürütülecek olan projelerle birlikte IPA-2 dönemi için Türkiye'ye tahsis edilmesi öngörülen 4,5 milyar avroluk kaynak dikkate alındığında, önümüzdeki dönemde yıllık 1 milyar avronun üzerinde bir AB kaynağını kullanmamız gerekecek" dedi.

Bağış, ayrıca hayatını insan haklarına vakfetmiş Nelson Mandela'yı minnetle andığını belirterek, Mandela'nın ırkçılıkla, ayrımcılıkla, baskıyla mücadelesinin gelecek nesillere bıraktığı en önemli miras olacağını ifade etti.

Toplantı Bağış'ın konuşmasının ardından basına kapalı devam etti.
Toplantıya, Adalet Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı; Dışişleri Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, İçişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Ulaştırma Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ve Merkezi Finans ve İhale Birimi ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'ndan üst düzey yetkililer katıldı.

Toplantıda, 31 Aralık 2013 tarihinde sona erecek 2007-2013 dönemini kapsayan Katılım Öncesi Yardım Aracı (IPA) çerçevesinde Türkiye'de yürütülen çalışmalara ilişkin genel değerlendirmeler yapılacağı ve 2014-2020 yıllarını kapsayacak yeni IPA dönemine yönelik hazırlıkların ele alınacağı belirtildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile