Ab Bakanı Bozkır Davos'ta Konuştu

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Birleşmiş Milletler'in (BM) yapısını İkinci Dünya Savaşı'nın galiplerinin oluşturduğunu ve bu sistemin bugünün gerçeklerine cevap vermediğini belirterek "Başka senaryolar için kurulmuş bir sistemin bize faydası yok" dedi.

AB Bakanı Bozkır, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısının üçüncü gününde "Çok Kutuplu Bir Dünya mı?" başlıklı oturumunda konuştu.

Sovyetler Birliği çöktükten sonra AB'nin ABD karşısında Sovyetler Birliği'nin yerini alacak potansiyel aday olarak görüldüğünü ancak Sovyetler Birliği'nin yerini alamadığını söylen Bozkır, "AB'nin süper güç olabilmesi için yeni ekonomik pazarlara, genç nüfusa, askeri güce ve enerji kaynaklarına ihtiyacı var. AB hala en güçlü ekonomiye sahip güçlerden birisi ancak bazı kriz durumlarında 28 üyesiyle karar verme mekanizması çok yavaş" diye konuştu.

Bozkır, dünyadaki sorunlara bakıldığında önceden Paris ya da Avrupa'da başka bir yer akla gelirken şimdi sorunların doğuya kaydığını ifade etti.

Volkan Bozkır, "Bölgedeki sorunların çözümünde son 12 yıldır siyasi ve politik istikrara sahip Türkiye'nin dinlenmesi gerek. Türkiye, Irak ve Suriye krizleri ile bölgede tecrübe edindi ve problemlerin merkezinde bir ülke" ifadesini kullandı.
BM'nin sorunları çözme konusundaki yetersizliğine de dikkati çeken Bozkır, şöyle devam etti:
"BM'nin yapısını İkinci Dünya Savaşı'nın galipleri oluşturuyor ve bu sistem bugünün gerçeklerine cevap vermiyor. Maalesef, AB'de de benzer bir sistem var. AB'nin karar verme mekanizması da ülkenin büyüklüğüne ve nüfusuna, yani nitelikli oy çokluğuna dayalı. Bugünün gerçekleriyle alakasız yapıları değiştirmezseniz BM'nin artık başarılı bir kurum olduğunu söyleyemeyiz. NATO çoğunlukla ABD'ye tabi, AB hala yumuşak güç. Bu durumda 'krizlerin çözümü ile kim ilgilenecek' sorusunu sormalıyız. Başka senaryolar için kurulmuş bir sistemin bize faydası yok."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile