Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye ile AB arasında sağlanan 3 milyar avroluk yardım konusundaki anlaşmaya ilişkin, Türkiye olarak bu paranın nerelere harcanacağının listesini AB yetkilileriyle paylaştıklarını bildirdi.
Resmi temaslar için Paris'te bulunan Bakan Bozkır, Senato'daki görüşmeleri öncesi Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği'nde Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Türkiye ile AB arasında mültecilere yardım konusunda varılan anlaşmaya ilişkin soru üzerine Bozkır, 'Suriyeli kardeşlerimize harcanmak üzere 3 milyar avronun 2016 yılı zarfında Türkiye'ye verilmesi gerekiyor. Bu, Türkiye'nin talep ettiği bir rakam değil, tamamıyla AB'nin bir anlamda vicdanını rahatlatmak ve bugüne dek yok saydığı önemli bir sorunun çözümüne katkıda bulunmak üzere Türkiye'ye vereceği bir miktar' diye konuştu.
Bu konuda AB'nin kendi mekanizmaları içinde bazı anlaşmazlıkların çözümlenmiş olduğuna işaret eden Bozkır, 'Şubat sonundan önce bu 3 milyar avro Türkiye'ye verilebilir hale gelecek. Burada Türkiye olarak bu paranın nerelere harcanacağının listesini AB yetkilileriyle paylaştık. Liste üzerinde mutabakat sağlanır sağlanmaz da para Türkiye'ye aktarılacak' ifadelerini kullandı.
Yasa dışı göç konusuna değinen Bozkır, Türkiye'nin bu konuda çok önemli çabaları olduğunu belirterek, 'İllegal göç, sadece Türkiye’nin veya herhangi bir ülkenin halledebileceği ve onun omuzlarına yüklenebilecek bir sorun olmaktan çıkmıştır. Bu bir insaniyet sorunudur. Almakta olduğumuz önlemlerle bu illegal göç rakamlarında önemli bir düşüş meydana geliyor' şeklinde konuştu.
Bozkır, üçüncü ülkelerden deniz ve kara yoluyla Türkiye'ye gelen Suriye vatandaşlarına vize uygulamasının, haftada 40 bin olan Türkiye'ye giren Suriyeli vatandaş sayısını binli rakamlara düşürdüğünü de aktardı.
- 'İllegal göç temayülünü azaltacak önemli bir gelişme oldu'
Bakan Bozkır, Suriyelilere Türkiye'de verilen çalışma iznine ilişkin ise, 'Türkiye'de Suriyeli kardeşlerimize çalışma izni uygulamasının başlatılmasıyla da hem bu insanlar legal olarak çalışıyor hale gelecekler, hem de asgari ücret Türk vatandaşlarına ödenen neyse ödeneceği için önemli bir gelire kavuşacaklar. Bu da tabii illegal göç temayülünü azaltacak önemli bir gelişme oldu' ifadelerini kullandı.
Bozkır, 29 Kasım 2015'te yapılan AB-Türkiye zirvesiyle ortaya yeni bir tablo çıktığını belirterek, 'AB ile ilişkimizin yeni bir enerji kazandığı, gerçekten paradigmanın değişmesiyle kartların yeniden dağıtıldığı, ilişkinin çok daha sağlam temeller üzerine oturtulabilecek bir mekanizmaya kavuştuğu bir dönem yaşıyoruz' diye konuştu.
Terörle mücadele konusuna da değinen Bozkır, çok sayıda Fransız vatandaşının terör saldırıları sonucunda hayatını kaybettiğini ve Türkiye'nin Fransız halkının yanında yer aldığını hatırlattı.
Benzer saldırıların Türkiye’de de vuku bulduğuna dikkati çeken Bozkır, 'Suruç’ta, Ankara’da ve İstanbul’da en son meydana gelen canlı bomba saldırılarında çok sayıda Türk ve Alman vatandaşı hayatlarını kaybettiler. Dolayısıyla terör konusunda gerçekten çok yakın işbirliği yapmamız gereken bir dönemdeyiz. Türkiye’nin terörle mücadele bakımından DAEŞ, PKK ve DHKP-C terörüne karşı verdiği mücadelenin mutlaka Avrupa’da ve batı dünyasında desteklenmesi ve bu terör belasının bir insanlık dramı olduğunun iyice anlaşılması lazım' ifadelerini kullandı.
Türkiye'de PKK'ya karşı verilen mücadeleye ilişkin Fransız yetkililerle görüştüğünü belirten Bozkır, şunları kaydetti:
'Özellikle bazı illerimizde Türkiye’den parça kopartmak isteyen, demokratik özerklik adı altında 5-6 bölgemizi devletin giremediği bölgeler haline getirmek isteyen PKK'ya karşı verdiğimiz mücadeleyi izah ettim. Türkiye’nin Türk vatandaşları bakımından hiçbir ayrım gözetmediğini ve bütün amacımızın etnik kimliğine bakılmaksızın, dini inancına, yaşam biçimine, kıyafetine bakılmaksızın tüm vatandaşlarımızın ülkemizin birinci sınıf vatandaşları olması, öteki hissetmemeleri, öteki kavramının kalkması olduğunu söyledim.'
Güneydoğuda bazı ilçelerde sürmekte olan operasyonlar hakkında Fransa Meclisi'ndeki yetkililere bilgi verdiğini belirten Bozkır, şu ifadeleri kullandı:
'Bunun ne kadar ürkütücü bir noktaya geldiğini ama devletin müdahalesiyle çok kısa bir süre sonra teröristlerin barınağı ve cephane yığınağı halini almış bu ilçelerimizin tamamen teröristlerden temizleneceğini, ondan sonra da cuma günü sayın başbakanımızın açıklayacağı, sosyal ve ekonomik önlemleri de içeren paketle birlikte bu bölgelere huzurun tekrar avdet edeceğini, oradan göç etmek zorunda kalmış vatandaşlarımızın da yuvalarına dönüp huzur içinde yaşamlarına devam edecekleri bir ortamın da sağlanmakta olduğunu da paylaştık.'
Bakan Bozkır, daha sonra Fransız Senatosu'nun AB Komisyonu Başkanı Jean Bizet'yi ziyaret etti. Bizet ve komisyon üyeleriyle görüşen Bozkır, Fransa AB Bakanı Harlem Desir ve Fransız iş adamlarının da hazır bulunacağı Paris Büyükelçiliği'nde onuruna verilecek akşam yemeğine katılacak.
(Bitti)
AB Bakanı Ve Başmüzakereci Bozkır, Paris'te (2)
AB Bakanı Bozkır: '(AB'nin Türkiye'ye yapacağı 3 milyar avroluk yardım) Türkiye olarak bu paranın nerelere harcanacağının listesini AB yetkilileriyle paylaştık. Liste üzerinde mutabakat sağlanır sağlanmaz da para Türkiye'ye aktarılacak' 'İllegal göç, sadece Türkiye’nin veya herhangi bir ülkenin halledebileceği ve onun omuzlarına yüklenebilecek bir sorun olmaktan çıkmıştır' 'Türkiye’nin terörle mücadele bakımından DAEŞ, PKK ve DHKPC terörüne karşı verdiği mücadelenin mutlaka Avrupa’da ve batı dünyasında desteklenmesi ve bu terör belasının bir insanlık dramı olduğunun iyice anlaşılması lazım '