AB'de İslamofobi Yok, Azınlıklara Karşı Hareket Eden Aşırı Gruplar Var

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, Avrupa'da islamofobinin arttığını kesinlikle düşünmediğini belirterek, " Maalesef Avrupa'da azınlıklara karşı hareket eden aşırı gruplar var.

Ayrımcılıkla mücadele edilmesi gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Diyarbakır'a gelen AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert, Diyarbakır'da görev yapan gazetecilerle Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti'nde bir araya geldi. Avrupa'da islamofobinin arttığını kesinlikle düşünmediğini belirten Ripert, azınlıklara karşı hareket eden aşırı grupların olduğuna dikkati çekti. Ripert, " Müslüman, Yahudi ya da başkalarından hoşlanmayan radikal gruplar var. Bu tür gruplar ekonomik ve sosyal krizlerde sesini daha yükseltiyor." diye konuştu.

İSLAMİYET FRANSA 'DA EN ÇOK MENSUBU BULUNAN İKİNCİ DİNKendisinin Fransız olduğunu ve Fransa'da 6 milyon Müslüman'ın yaşadığını anlatan Ripert, şöyle konuştu: "İsmaliyet benim ülkemde en çok mensubu bulunan ikinci din. Bu nedenle ülkemde şimdiye kadar hiçbir problem yaşanmadı. Karikatür kriziyle bu konu bir kez daha gündeme geldi. Ben dinin özel bir konu olduğunu düşünüyorum. Bu yüzden ayrımcılıkla mücadele edilmesi gerektiğini söylüyorum. Dini nedenlerle yapılan şiddet teşvikiyle de mücadele edilmesi gerekiyor. Bir çok Müslümanın dine hakaret kabul ettiği bu krizlerle ilgili Adalet Divanı'nın yorum yapması gerçekten zor. Bu nedenle medeni hukuktaki ifade özgürlüğü ile dine saygı arasındaki farkın belirlenmesi için din temsilcileri ile diğer alandaki kişilerin görüşmesi gündemde."
AB TÜRK GÖÇMENLERDEN KORKMUYOR AB'nin Türk göçmenlerden korkmadığını ve bunu dile getirenlerin yanıldığını belirten Ripert şunları söyledi: " Türk göçmenlerden korkmuyoruz. Türk göçmenlerin Avrupa'ya akın edeceği tezi doğru değil. Çünkü rakamlara baktığımızda şöyle bir gerçek var. AB'ye gelenler ile geri dönüp Türkiye'ye yerleşenler arasında bir fark yok. Sayı hemen hemen aynı." AB ve Türkiye ilişkileri konusuna da değinen Ripert, müzakere sürecinin çok yavaş ilerlediğini söyledi.

Ripert, " Genel anlamda olumlu gelişmeler var. Türkiye'ye yapılan yatırımlara bakıldığında, yüzde 80'inin AB'ye üye ülkelerden geldiğini görüyoruz. AB, bu yıl Türkiye ile uyum sürecine destek amacıyla ülkeye 850 milyon Avro'nun üzerinde bir para aktardı. Bu para insanların daha gelişmiş koşullarda yaşamalarını sağlamak amacıyla kullanılıyor." şeklinde konuştu.

Ripert bir soru üzerine ise terör örgütü PKK'nın Avrupa'daki terörist örgütler listesinde olduğunu hatırlattı ve terörle mücadelenin insan hakları ve hukukun üstünlüğü kapsamında olması gerektiğini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile