Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda gerçeklesen söylesi, IIBF Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Özgür Özaydin ve Uluslararasi Ticaret ve Lojistik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Özgür Ican kolaylastiriciliginda yapildi.
Fakülte ögrencilerinin ve akademik personelinin yogun ilgi gösterdigi söyleside, Friedrich Naumann Vakfi Türkiye (FNF) Temsilcisi Beate Apelt, European Neighbourhood Council (ENC) Direktörü Samuel Doveri Vesterbye ile ENC Proje Yöneticisi Andreas Marazis, Iktisadi Kalkinma Vakfi (IKV) Genel Sekreteri ve Yildiz Teknik Üniversitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararasi Iliskiler Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Çigdem Nas ile ilgili projenin katilimcilari Çagla Sahin, Mathilde Warda ve Ecenur Uyanik konusmalarini gerçeklestirdiler.
Açilis konusmasini gerçeklestiren IIBF Dekan Yardimcisi Dr. Ögretim Üyesi Özgür Özaydin, konuklara gerçeklestirdikleri ziyaret için tesekkür ederken, gerçeklesecek olan söylesinin ögrencilere AB-Türkiye iliskilerindeki firsat alanlarini gösterecegini belirtti.
FNF Temsilcisi Beate Apelt, Türkiye ve Avrupa Birligi iliskilerinin çok boyutlu yönünü vurgulayarak, Friedrich Naumann Vakfi’nin çalismalarinin bu sürece saglamakta oldugu katkilarin altini çizdi.
ENC Direktörü Samuel Doveri Vesterbye, Avrupa Birligi’nin Türkiye’deki faaliyetlerinin yürütülmesinde ortak çalismanin önemine deginerek, ögrencilerin çesitli programlar ve projelerde yer almasinin saglayacagi imkanlari hatirlatti.
Gümrük Birligi Anlasmasinin güncellenmesi
IKV Genel Sekreteri Çigdem Nas ise Türkiye-Avrupa Birligi iliskilerinin iktisadi boyutunu özetledikten sonra, pozitif gündem kapsaminda iliskilerin yeniden ivme kazanmasina deginerek, izleyen süreçte Gümrük Birligi Anlasmasinin güncellenmesinin Türkiye ekonomisi için olusturacagi faydalarin altini çizdi.
Erasmus Degisim Programindan edindikleri tecrübeleri paylasan Çagla Sahin ve Ecenur Uyanik, Avrupa’da geçirdikleri ögrencilik deneyimi sayesinde farkli kültürleri tanimanin önemine deginirken; Erasmus Degisim Programi kapsaminda Türkiye’de bulunan Mathilde Warda ise Türkçe gerçeklestirdigi konusmasinda Türkiye’de yasamanin kendisine kattigi zenginligi vurguladi. Konusmacilar, degisim programlarinin yani sira Erasmus+ kapsamindaki diger program ve aktivitelerin olusturdugu firsatlarin öneminden bahsettiler.
Konusmalarin ardindan ENC Proje Yönetici Andreas Marazis moderatörlügünde soru-cevap kismi gerçeklestirildi.
Ögrencilerin yönelttigi Avrupa Birligi-Türkiye iliskilerine dair sorular Doç. Dr. Çigdem Nas tarafindan yanitlanirken; Erasmus programlarina dair sorular ise program katilimcilari tarafindan cevaplandirildi.
Söylesinin sonunda IIBF Dekan Yardimcisi Dr. Ögr. Üyesi Özgür Özaydin tarafindan, katilimcilar adina Ondokuz Mayis Üniversitesi tarafindan dikimi gerçeklestirilen fidanlarin sertifikalari kendilerine takdim edildi.
AB'de Türkiye'deki Gençler Için Egitim, Degisim Kariyer Firsatlari
European Neighbourhood Council (ENC) ve Friedrich Naumann Vakfi (FNF) ortakliginda yürütülen “Beyond Erasmus: Education, Exchanges and Employment Opportunities for Youth in the EU and Turkey” isimli proje kapsaminda “AB ve Türkiye’deki Gençler Için Egitim, Degisim ve Kariyer Firsatlari” baslikli söylesi düzenlendi.