Ab Delegasyonu Başkanı: Türkiye'den Ders Alabilirizankara

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Avrupa Birliği`nin üçüncü ülkelerle yeni imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarından Türk özel sektörünün de yararlanabilmesini istediklerini söyledi.

AB Delegasyonu Başkanı Jean-Maurice Ripert ' i Avrupa Birliği Bakanlığında kabul eden Bağış , burada yaptığı konuşmada , Büyükelçi Ripert ' in diplomasi koridorlarında uzun yıllar derin tecrübeler elde etmiş bir diplomat olduğunu belirtti .

Ripert ' in Fransız diplomasisinden sonra Avrupa Birliği diplomasisinde görev yaptığını ifade eden Bağış , " Kedisinin bu kadar geniş bir kariyerden sonra Ankara ' yı tercih etmesi bizim için de önemli bir sinyal . Avrupa Birliği ' nin ülkemize verdiği önemin bir göstergesi . Eminim önümüzdeki dönemde kendisiyle yakın bir çalışma ortamı içine gireceğiz . Kendisiyle birlikte Türkiye ' nin Avrupa Birliği sürecinde , reform sürecinde çok önemli adımlar atacağımıza yürekten inanıyorum " diye konuştu .

Büyükelçi Ripert de , samimi karşılamasından dolayı Bakan Bağış ' a teşekkür ederek , " Ben Avrupa Birliği diplomasisi altında hizmet etmeye ve Türkiye ' ye gelmeye karar verdim " dedi .

AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin çok temel bir öneme haiz olduğu kanaatini taşıdığını ve her ne olursa olsun her iki tarafın da ortak bir kader paylaştığını düşündüğünü dile getiren Ripert , " Ben buraya dinlemek ve Ankara ile Brüksel arasındaki süreci kolaylaştırmak üzere geldim . Sizi temin ederim ki , görevimi gayet adil bir şekilde tam bir kararlılık içerisinde yerine getireceğim . Ankara ile Brüksel arasında başlamış olan süreci de kolaylaştırmak için elimden gelen tüm çabayı sarf edeceğim " diye konuştu .

- " Yetkililer görüşme yapıyorlar " -Bir basın mensubunun , Bakan Bağış ' a , AB ile Gümrük Birliği ' nin gözden geçirilmesi konusunda görüşmelerin başladığını söylediğini hatırlatarak , hangi unsurların gözden geçirileceği ve AB ' nin buna yaklaşımını sorması üzerine , Bakan Bağış , bu konunun daha önce İstanbul ' a gelen AB ' nin ticaretten sorumlu komisyon üyesi ve genişlemeden sorumlu üyesiyle , Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ' ın da katıldığı dörtlü toplantıda gündeme getirilen konulardan olduğunu belirterek , " Avrupa Birliği ' nin üçüncü ülkelerle yeni imzaladığı serbest ticaret anlaşmalarından Türk özel sektörünün de yararlanabilmesini istiyoruz . Maalesef Gümrük Birliği Anlaşması yapılırken zamanın yöneticileri farklı bir takım endişeler çerçevesinde bu hassasiyeti ortaya koymamışlar " dedi .

AB ' deki ekonomik krizle ilgili bir soru üzerine Bağış , kendisinin AB ' de önemli konularda oybirliği şartı aranmasını sıkça eleştirdiğini hatırlatarak , bugün AB ' de bazı kuralların da uygulanmamasından kaynaklanan bazı sorunlar yaşandığını söyledi .

Bağış , 27 ülkenin 27 ' sinin de Maastricht kriterlerine uymuş olması halinde bugün Avrupa Birliği ' nin ekonomik krizde olmayacağını dile getirerek , AB üyesi 27 ülkenin 21 ' inin şu anda Maastricht kriterlerine uymadığını hatırlattı .

Türkiye ' nin Avro bölgesinde olmamasına rağmen Maastricht kriterlerinin tamamına uyduğu için şu anda Avrupa ' nın en hızlı büyüyen ekonomisi olduğunu vurgulayan Bağış , " Avrupa Birliği içerisinde kriterleri uygulayan ülkelerin bir sorun yaşamadığını görüyoruz . Demek ki sorun kuralların uygulanmaması . Demek ki kuralların uygulanmaması konusunda ne yapılmış? Bütün sorun oradan çıkıyor . Bir şey yapılamıyor çünkü oybirliği ihtiyacı olduğu için bir takım ülkelerin kurallara uymamasına diğerleri göz yummuşlar . Çünkü başka bir takım konularda onların oyuna , desteğine ihtiyaç duyacakları için birbirlerinin sırtını sıvazlamışlar . Maalesef bu borç sarmalı büyümüş , büyümüş ve bu noktaya gelmiş . Şu anda Avrupa Birliği ' nin yapması gereken bir kere öncelikli olarak bu oybirliği şartından kurtulup iç denetime ağırlık verilmesi " diye konuştu .

Büyükelçi Ripert ise , ekonomik krizle ilgili olarak , " Sayın Bakan ' ın da ifade ettiği üzere , biz Avrupa Birliği ' nde disiplinsizliğin kurbanı olduk " dedi .

Şimdi hem mali yönden hem de toparlanma yönünden bir takım adımlar atılmakta olduğunu ifade eden Ripert , bu adımların yavaş adımlar olacağını ancak neticeye mutlaka ulaşılacağını söyledi . Ripert , 27 üye ülkeden 26 ' sının bu disiplinsizlik sorununu ele almak için anayasalarında değişiklik yapma konusunda fikir beyan ettiklerine dikkati çekerek , şöyle devam etti : " Biz Türkiye ' ye bakarak bir takım dersler de öğrenebiliriz . Türkiye ekonomisinde geçtiğimiz birkaç sene içerisinde inanılmaz başarılara imza atıldı . Ben şundan eminim ki , Sayın Bakan ' ın da ifade ettikleri gibi , biz bu krizden beraber el ele vererek çıkacağız . Çünkü ortak bir kader paylaşıyoruz . Bunun önemli bir unsuru ekonomiden kaynaklanıyor , turizmden kaynaklanıyor . Türkiye ' ye yönelik doğrudan yabancı yatırımdan ve aramızda mali alanda mevcut olan yakın ilişkiden kaynaklanıyor . "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile