AB'den 200 Milyar Euroluk Ek Savunma Yatirimi

AB'den 200 Milyar Euroluk Ek Savunma Yatirimi

Belçika’nin baskenti Brüksel’deki Avrupa Birligi (AB) Olaganüstü Liderler Zirvesi’nden 200 milyar euroluk ek savunma yatirimi ve RePowerEU’ye 300 milyar euroluk bütçe ayrilarak enerji konusunda çözüm üretilmesine karar verildi.



Belçika’nin baskenti Brüksel’deki iki günlük Avrupa Birligi (AB) Olaganüstü Liderler Zirvesi sona erdi. Zirve sonrasi AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen ortak basin toplantisi düzenledi.

Toplantida konusan Michel, AB liderlerinin Ukrayna’ya mali ve politik destek ve savasa son verilmesi için de Rusya’ya yaptirim karari aldigini bildirdi. Gida güvenligi konusunda Afrika Birligi ile yakin çalisma yapilacagini aktaran Michel, özellikle tarimsal üretim konusunda Afrika ülkelerinin desteklenecegini açikladi.



“Elektrik piyasasinin düzenlenmesi konusunda AB Komisyonu’nu da yetkilendirdik”

Enerji konusunda AB Komisyonu tarafindan yapilan öneriler üzerinde çalisma firsati oldugunu ifade eden Michel, “Enerji ihtiyaçlarimizin kaynaklar bakimindan çesitlendirilmesi ve yenilenebilir enerjiye geçisin saglanmasi konulari ele alindi, ayrica elektrik piyasasinin düzenlenmesi konusunda AB Komisyonu’nu da yetkilendirdik’’ dedi.



AB’den savunma harcamalarinda NATO vurgusu

Zirvede ele alinan diger bir baslik olan savunma konusunda daha iyi yatirim yapmak, endüstriyel ve teknolojik kapasitenin gelistirilmesi konusunda genel bir görüs birligi olustugunu ifade eden Michel, NATO içerisinde de yatirimlarin yapilacagina vurgu yapti. Michel, NATO’nun gelecek ayinda yapacagi zirvenin de destek niyetlerini göstermek için bir firsat olacagini belirtti.



Von der Leyen ise yaptigi konusmada, “AB üyeleri olarak Rusya’dan alinan gazdan sonra petrolün de yüzde 90 oraninda yilsonuna kadar alimi durdurmayi kararlastirdik” ifadelerini kullanarak, “Enerji konusunda bagimsizligimizi saglamak adina net bir yol haritasi benimsenecektir” dedi.



AB’nin gaz ve petrol rezervleri geçen yila kiyasla daha dolu

Rus fosil yakitlarina karsi nasil alternatif üretilmesi için bir çalisma grubunun faaliyet gösterecegini bildiren Von der Leyen, AB gaz ve petrol rezervlerinin de geçen yila oranla daha dolu oldugunu ve mevcut durumun yenilenebilir enerjiye geçis için bir firsat olacagini açikladi.

Von der Leyen, 300 milyar euroluk bir bütçe ile RePowerEU projesiyle enerji konusunda çözüm üretilecegini de sözlerine ekledi.

‘’Savas savunma ihtiyacini hatirlatti’’

Savasin tekrar savunma konusunda girisimler yapilmasi gerektigini hatirlattigini söyleyen von der Leyen, 200 milyar euroluk ek savunma yatirimi yapilacagini aktardi. Bunun Avrupa için etkili olacagini ifade eden von der Leyen, NATO ile de Avrupa savunmasi için isbirligi yapilacagini bildirdi. Avrupa Savunma Bütçesi’nin aktif bir sekilde faaliyette oldugunu belirten von der Leyen, “27 ülkenin bu bütçeye katki yapmaya hazir’’ dedi.



Gida güvenligi konusuna deginen von der Leyen, Rus saldirilari nedeniyle Ukrayna’da 20 milyon ton bugdayin ihraç edilemedigini ve bugdaylarin karayolu ya da demiryolu araciligi ile Ukrayna’dan çikartilmasi gerektigini aktardi.

Von der Leyen ayrica, AB bütçesinden 2,5 milyar euro destek ayrilarak Sahra alti Afrika bölgesi için 2022-2023 dönemi içerisinde yardimlar verilecegini ifade ederek, gelecek ay Misir’in baskenti Kahire’de Misir Cumhurbaskani Abdulfettah es-Sisi ile bir araya gelecegini belirtti.



AB, 6’nci yaptirim paketi üzerinde dün uzlasmisti

AB üyesi ülkelerin liderleri, dün uzun süredir ertelenen Rusya’ya yönelik 6’nci yaptirim paketi üzerinde prensipte uzlasi saglamis, yeni yaptirimlar çerçevesinde Rusya’dan petrol ithalati yilsonuna kadar yüzde 90 oraninda azaltilmasina karar verilmisti.

Ambargo deniz yoluyla alinan Rus petrolünü (Rusya’dan ithal edilen toplam petrolün üçte ikisi) kapsiyor. Rusya’dan boru hattiyla petrol ithalati ise yaptirimlardan muaf tutuldu. Bu madde, Rusya’dan boru hatlari ile petrol alan ve bugüne kadar Rus petrolüne yönelik ambargoya sicak bakmayan Macaristan’i konsensüs gerektiren söz konusu karara dahil etmek için önemli bir hamle olarak görülüyor.

AB, Ukrayna’daki savas nedeniyle Rusya’ya daha önce 5 kez yaptirim uygulamisti. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve üst düzey hükümet yetkililerinin yani sira Kremlin yanlisi oligarklar, bankalar ve diger sektörlerden isimler de dahil olmak üzere binden fazla kisi hedef alinmisti. Ancak 4 Mayis’ta açiklanan 6. yaptirim paketi, Macaristan, Slovakya, Çekya ve Bulgaristan’in petrol arzina iliskin endiseleri nedeniyle ertelenmisti. Macaristan Basbakani Viktor Orban, yeni yaptirimlari ancak ülkesinin petrol arz güvenliginin garanti altina alinmasi halinde destekleyebilecegini belirtmisti. Macaristan, petrolünün yüzde 60’indan fazlasini, dogal gazinin da yüzde 85’ini Rusya’dan aliyor. AB ise dogal gazinin yaklasik yüzde 40’ini, petrolünün ise yüzde 25’ini Rusya’dan aliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile