AB'den 2027'Ye Kadar Rus Enerjisine Bagimliligi Bitirme Plani

Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Avrupa Birligi’nin (AB) Rus enerjisine olan bagimliligini kademeli olarak bitirme planini açikladi.

Avrupa Birligi, Ukrayna’ya saldirilarini sürdüren Rusya’ya yaptirimlar uygulamaya devam ediyor. Avrupa Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Rusya’nin saldirganligina karsilik Avrupa Birligi liderlerine 2027 yilina kadar Rus fosil yakitlarina olan bagimliligin ortadan kaldirilmasi için öneride bulundu. Leyen’in planina göre Avrupa Komisyonu, mart ayinin sonunda geçici fiyat limitleri de dahil olmak üzere gaz maliyetlerinin elektrik fiyatlarindaki etkisini sinirlamada acil önlemler için seçenekler sunacak. Leyen ayrica mart ayi sonuna kadar gelecek kisa yönelik tükenen gaz rezervlerinin yeniden doldurulmasi için bir plan tasarlanmasi ve AB gaz depolama politikasi için yeni önlemler önerecek. Plana göre mayis ayi ortasi itibariyla karbondan arindirilmis enerji için yapisal degisiklik isiginda elektrik piyasasi tasarimini yeniden gözden geçirme ve Rus fosil yakitlarina olan bagimliligi 2027 yili sonuna kadar asamali olarak sona erdirmek için yeni bir plan önerisi sunulacak.

AB ülkelerinin plani onaylamasi gerekiyor

Komisyonun "RePowerEU" olarak adlandirdigi enerji stratejisinin uygulanabilmesi için AB hükümetlerinin plani onaylamasi gerekiyor. Persembe gününden bu yana AB liderleri Fransa’nin Versay kentinde Ukrayna’daki savas ve Avrupa’nin Rus enerjisine bagimliliginin bitirilmesi konusunda görüsmeye devam ediyor. Leyen’in Versay’daki AB zirvesinde hükümet baskanlarina planini açiklamasi ve liderlerin toplanti bitiminde basin açiklamasi yapmasi bekleniyor.

Leyen, bu haftanin basinda yaptigi bir açiklamada, "Rus petrolü, kömürü ve gazindan bagimsiz olmaliyiz. Bizi açikça tehdit eden bir tedarikçiye güvenemeyiz. Artan enerji fiyatlarinin etkisini azaltmak, önümüzdeki kis için gaz arzimizi çesitlendirmek ve temiz enerji geçisini hizlandirmak için simdi harekete geçmeliyiz. Daha fazla enerji verimliligi ile birlikte yenilenebilir enerjiye ne kadar hizli geçersek, o kadar hizli bagimsiz olacagiz. Komisyonun fikirlerini bu hafta içinde Versay’da Avrupali liderlerle tartisacagim ve ardindan ekibimle birlikte bunlari hizla uygulamak için çalisacagim” demisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile