AB'den Ar-Ge'ye 4,5 milyar euro hibe

Dünyanın en büyük sivil Ar-Ge programı olan Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı kapsamında 4,5 milyar euroluk 50 yeni çağrı açıldı. Çağrılar kapsamında projelere, ar...



Dünyanın en büyük sivil Ar-Ge programı olan Avrupa Birliği (AB) 7. Çerçeve Programı kapsamında 4,5 milyar euroluk 50 yeni çağrı açıldı.

Çağrılar kapsamında projelere, araştırmacı değişimine ve istihdamına, KOBİ'lerin Ar-Ge ihtiyaçlarının karşılanmasına ve araştırma merkezlerinin kapasitelerini geliştirmeye hibe desteği verilecek. TÜBİTAK'ın ulusal koordinasyonunu yürüttüğü AB 7. Çerçeve Programı projelerine Türk kuruluşlar ve araştırmacılar Avrupalı paydaşları ile eşit koşullarda katılabilecek.
Ar-Ge'nin 'Şampiyonlar Ligi' olarak nitelendirilen, dünyanın en büyük bütçeli sivil araştırma programı olan AB 7. Çerçeve Programı kapsamında 20 Temmuz 2010 tarihinde 50 yeni çağrı açıldı. 6-8 ay süre ile açık kalacak çağrılar kapsamında çok ortaklı ve çok uluslu Ar-Ge projelerine, araştırmacı değişimi ve istihdamına, KOBİ'lerin Ar-Ge ihtiyaçlarının karşılanmasına ve araştırma merkezlerinin kapasitelerini geliştirmeye hibe desteği verilecek. Türkiye'nin AB ülkeleri ile eşit koşullarda katıldığı ve TÜBİTAK tarafından ulusal koordinasyonu yürütülen program kapsamında projelere katılan Türk kuruluşlar, Avrupalı paydaşlarıyla Ar-Ge işbirliği yapma fırsatını yakalayacak.
TÜBİTAK'ın 7.Çerçeve Programı web sitesinde (www.fp7.org.tr) duyurulan çağrılarda öncelikli teknolojilerin yanı sıra, tüm bilimsel alanlarda sunulacak konu ve bağımsız projelere destek sağlanacak. Öncelikli olarak destek sağlanacak araştırma konuları arasında; kalp hastalıkları, obezite, yaşlanma, genetiği değiştirilmiş gıdalar, biyoteknoloji, ormancılık, enerji verimli binalar, elektrikli otomobiller, akıllı üretim sistemleri, internet teknolojilerinin kamu hizmet altyapılarına entegrasyonu, nanoteknoloji tabanlı ürünler, nanomalzemeler, akıllı tekstiller, yenilenebilir enerji ve yakıt üretimi, akıllı elektrik şebekeleri, iklim değişikliği, uzay ve uydu teknolojileri, sınır güvenliği ve istihbarat, kriz yönetimi, Avrupa'da ve dünyada yoksullukla mücadele ve sürdürülebilir istihdamın sağlanması gibi konular bulunuyor.
Bu çağrılara yönelik olarak 5 aydır hazırlık çalışmaları yürüten TÜBİTAK, Türk araştırma ve iş dünyasının programdan en etkin şekilde faydalanması için bilgilendirme, eğitim ve işbirliği faaliyetleri düzenliyor.
Avrupa'da yaklaşık 5 bin araştırmacı ve şirket ile temas sağlayan TÜBİTAK, edindiği proje önerilerine Türk kuruluşların ortak olarak katılmasını sağlıyor. Temmuz ayında TÜBİTAK tarafından düzenlenen etkinliklere Avrupa'dan Fiat, Acciona, D'APPOLONIA, Infineon Technologies, TWI, TNO gibi Ar-Ge devleri katıldı ve yaklaşık 30 Türk araştırmacı ve şirket bu sayede projelere katılım için görüşmelere başladı. Özellikle Avrupa'daki önemli Ar-Ge kuruluşları ile Türk kuruluşlarını hem Türkiye'de hem de Avrupa'da buluşturacak olan TÜBİTAK faaliyetleri, üyelik sistemi ile hizmet vermekte olan www.fp7.org.tr adresinden takip edilebilecek.

(CİHAN)

Zaman
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile