Ab'den Kredi Kartlarına Yeni Düzenleme

Avrupa Birliği (AB), uzun zamandır üzerinde çalıştığı kredi kartları düzenlemesini tamamlayarak Eylül ayından itibaren yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Bu zamana kadar Avrupa Birliği ülkelerinde farklı farklı uygulamalar gerçekleştiren kredi kartı firmalarının yeni uygulama ile sınırları da belirlenmiş oldu.
Kredi kartlarıyla yapılan alışverişlerden yıllık 10 milyar Euro para kazanan kredi kartı şirketleri yeni uygulama ile ancak 4 milyar Euro kazanabilecek. Kartlardan alınan komisyon ücreti ise yüzde 0,3 ve yüzde 0,2 ile sınırlandırıldı. Bahsi geçen uygulamanın alışveriş için geçerli olacağı, kredi kartından nakit çekmekte geçerli olmayacağı belirtildi. Ayrıca uygulamanın ülke içi ve dışında değişmeyeceği bildirildi.

Kredi kartı şirketlerinin yıllık AB ülkelerinde 10 milyar Euro komisyon ücreti kazandıklarını belirten AB Finans Komiseri Jonathan Hill, yeni uygulamayla 6 milyar Euro’luk bir tasarruf elde edileceğini ve bu tasarrufun son tüketiciye yansıyacağını açıkladı.

500 milyon AB ülkesi vatandaşının 727 milyon kredi kartına sahip olduğunu belirten Hill, kredi kartı firmalarının yeni uygulamayla ilgili olarak kart fiyatlarını arttırabileceklerini veya sigorta veya mil kazanma uygulamalarını kaldırabileceklerini de ifade etti.

Yeni uygulamadan son tüketicinin zarar edeceğini açıklayan AB milletvekili Steven Woolfe ise, yeni uygulama ile kredi kartının cazibesini kaybedeceğini, yıllık ücretlerin arttırılacağını ve bunun da son tüketiciye ek bir ödeme getireceğini söyledi.

Öte yandan yeni uygulamayı savunanlar bu zamana kadar işverenden alınan kart kullanma masrafının bir şekilde son tüketiciye yansıtıldığını belirterek, bu uygulamanın hizmet sektörüne ve küçük ve orta ölçekli işyerlerine olumlu yansıyacağını bildirdi.

Kredi kartı piyasasının yüzde 90’ı Mastercard ve Visa’nın elinde bulunuyor. Avrupa Komisyonu’nun onayının ardından yürürlüğe girecek yasa ayrıca bu oranların Avrupa Birliği’nin tüm üye ülkelerinde geçerli olmasını zorunlu kılacak.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile