AB'den Yunanistan'a para yerine akıl

AB'den Yunanistan'a para yerine akıl

AB liderleri, borçları ekonomik büyüklüğünün yüzde 120'sini aşan Yunanistan'dan 'daha fazla sorumluluk' istedi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompuy, gayrı resmi AB zirvesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, "Sorumluluk ve dayanışma olmak üzere iki ayaklı yaklaşım belirledik. Yunanistan daha fazla sorumluluk üstlenecek. Avro Bölgesi de dayanışma içinde olacak" dedi.

Yunanistan AB'den yardım talep etmediği için zirvede bu konunun tartışılmadığı anlatan Van Rompuy, Yunanistan'ın geçen yıl gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 12'sine ulaşan bütçe açığını bu yı l yüzde 4'e indirme kararlılığında olduğunu, "sorunlara ancak ortaya çıkarsa çözüm bulunabileceğini" söyledi.
Van Rompuy, AB'nin Yunanistan'ı iflastan nasıl kurtaracağı konusunda somut karar almamasının piyasaları olumsuz etkilediğinin hatırlatılması üzerine, "Zirvede çalışıyordum, piyasaları takip etmedim. Bence bunu yargılamak için erken" diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da "Yunanistan hiçbir yardım istemedi. Demek ki buna ihtiyaç yokmuş. (Yunanistan'ın iflas edeceği yönünde) senaryolar doğru değil" şeklinde konuştu.

Zirvenin ardından Yunanistan'la ilgili tüm liderlerin onayladığı siyasi destek açıklamasında, "Tüm Avro Bölgesi ülkeleri uzlaşılan kurallar çerçevesinde sağlam ulusal politikalar uygulamak zorundadır. Avro Bölgesi'nin ekonomik ve mali istikrarı tüm üyelerin ortak sorumluluğudur" denildi. Belgede, Yunanistan'dan ek önlemlerle bu yıl bütçe açığını gayri safi yurt içi hasılasının yüzde 4'üne indirmesi talep edilerek Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu'nun da katkısıyla AB Komisyonu'nun bu ülkedeki uygulamayı yakından izleyeceği ve gerekirse ek önlemler talep edeceği belirtildi.

Açıklamada, gerek duyulursa tüm Avro Bölgesi üyelerinin mali istikrar için kararlı ve koordinasyon içinde hareket edeceği ifade edildi.
AB zirvesinden yapılan açıklamada, gelecek hafta başında toplanacak olan AB ekonomi ve maliye bakanlarının AB Komisyonu'nun Yunanistan'dan talep ettiği kemer sıkma önlemlerini onaylaması istendi. Borcu bu yıl içinde 300 milyar avroya ulaşması beklenen Yunanistan'ın büyük oranda kısa vadeli borçlarını çevirebilmek için bu yıl 53 milyar avro borçlanması gerekiyor.
Yunanistan'ın en büyük alacaklıları arasında yaklaşık 55 milyar avroyla Fransız, 46 milyar avroyla İsviçre ve 32 milyar avroyla Alman bankaları bulunuyor.
Diplomatik kaynaklar, kredi notu düşürülmesi nedeniyle borçlanmak için Almanya'nın en az 2 katı faiz ödemek zorunda kalan Yunanistan'ın piyasalara güven verememesi durumunda Avro Bölgesi üyelerinin ekonomik büyüklüklerine göre katılacağı bir fonla bu ülkeye kredi açılmasının gündeme geleceğini ifade ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile