Ab Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Başlıyor

Avrupa Birliğinin (AB) Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi Brüksel'de başlıyor.

İki gün sürecek zirvede AB dışişleri bakanlarının hazırladığı "Türkiye AB için önemli bir ortak" mesajının yer aldığı genişleme belgesi liderlerin onayına sunulacak. Belgede, "katılım müzakerelerinde yeniden yakalanan ivmenin, iki tarafın da çıkarı için sürdürülmesi" çağrısı yapılıyor. Liderler, AB Genel İşler Konseyi'nde üzerinde anlaşmaya varılan genişleme metnini de onaylayacak.
Genişleme metninin Türkiye paragraflarında, Türkiye'nin aday bir ülke ve AB'nin kilit bir ortağı olarak dinamik ekonomisiyle Avrupa kıtasının tamamının kalkınmasına değerli bir katkıda bulunduğu belirtiliyor.

Kasım ayında 'Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu' başlıklı 22. faslın müzakerelere açılmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren AB bakanları, 'Katılım müzakerelerinde yeniden yakalanan ivme, iki tarafın da çıkarı için sürdürülmelidir' dedi.

Metinde, 'AB, başta hukukun üstünlüğü, temel haklar ve özgürlükler olmak üzere Türkiye'deki reformların çıpası olmayı sürdürmelidir' ifadesi yer aldı.

AB liderlerinin onayına sunulacak belgede aynı zamanda, Türkiye'nin stratejik konumunun, 'AB'nin enerji güvenliği açısından da dahil olmak üzere' altı çizildi.

Türkiye'ye kuvvetler ayrılığının özgürlükler, demokrasi, eşitlik, hukukun üstünlüğü ve azınlıklar da dahil olmak üzere insan haklarına tam saygıyı garanti altına alacak şekilde tesis edilmesi çağrısında bulunulurken; sivil toplumun güçlenmesine işaret edilerek sivil toplumun meşru bir paydaş olarak desteklenmesi gerektiği kaydedildi.

AB bakanları, başta temel haklar ve özgürlüklerin iyileştirilmesi için daha çok çaba gerektiğini belirterek protestoculara karşı aşırı güç kullanımının araştırılması çağrısında bulundu ve basın üzerinde pratikte bulunan kısıtlamalarla ilgili endişelerini dile getirdi. Bakanlar aynı zamanda yargının bağımsızlığının, tarafsızlığının ve etkinliğinin artırılması çağrısında bulundu.

Metinde aynı zamanda 'Türkiye'nin güneydoğusundaki durumla ilgili olarak Konsey, Türk hükümetinin başlattığı barış sürecini güçlü bir şekilde desteklemekte, bu girişimin teröre son vereceğini, Kürt sorununa siyasi bir çözüm bulunmasına giden yolu açacağını ve bölgede ekonomik ve sosyal kalkınmaya yardımcı olacağını ümit etmektedir. Konsey, sürecin ilerletilmesi için tüm tarafların daha fazla adım atmasını desteklemektedir' denildi.

Bakanlar, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasını imzalaması ve vizelerin serbestleştirilmesi için diyaloğun başlamasını memnuniyetle karşıladı ve bu süreçte Türkiye'nin yol haritasındaki şartları uygulaması çerçevesinde 'performans tabanlı bir yaklaşım' söz konusu olacağını belirtti.

Belgede Türkiye'ye, Kıbrıs sorununun Birleşmiş Milletler çerçevesinde adil ve kapsamlı bir çözümü için müzakerelere aktif destek verme çağrısında bulunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile