Toplantıya girerken gazetecilerin sorularını cevaplayan liderler, ana gündem maddelerinin Suriye ile İran olacağını ve bu ülkelere uygulanacak yaptırımları konuşacaklarını belirttiler. Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Baş Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Catherine Ashton, bugünkü toplantıda İran ve Suriye konularının yanı sıra Sırbistan-Kosova arasındaki ilişkilerin ve Bosna Hersek`in de tartışılacağını belirtti. Ashton, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil El Arabi`nin detoplantıda bulunacağını belirterek, "Suriye`deki herkesin güvenliği için Esad`ın şiddet uygulamaktan vazgeçirilmesini gerektiğini Arap Birliği ve Türkiye ile de görüşeceğiz" dedi.
İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise, "Suriye konusunda alarm durumundayız. Arap Birliği`yle koordinasyon içinde bu durumu ele alıyoruz. Baskıyı arttırmak için yeni önlemler istiyoruz. Türkiye ve Arap Birliği de aynı şeyi yapacaktır ve bu da uluslararası baskıyı gösterir. Güvenlik Konseyi`nin de hareket yeteneği olduğunu umuyoruz" ifadelerini kullandı
Bildt, askeri seçeneğin masada olmadığını vurgulayarak, "Suriye`ye askeri operasyonu tartışmıyoruz, oradaki insanlara insani yardımı düşünüyoruz" dedi.
İran hakkında da konuşan Bildt, "İran stratejisi hakkında da önceki konumdayız. Diplomatik bir çözüm düşünüyoruz. Diplomasinin yokluğunda da yaptırımlarla baskıyı arttırmak istiyoruz. İngiltere Büyükelçiliği`ne yapılan saldırı, İran`daki siyasi güçler ve eğilimler hakkında uyarı işareti oldu. İran rejiminin kendi çıkarları için bu konu hakkında net adımlar atmasını bekliyoruz" diye konuştu
İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague, salı günü İran`daki büyükelçiliklerine yapılan saldırının ardından diğer ülkelerin verdiği desteğe teşekkür ederek başladığı konuşmasında, "Fransa, Hollanda ve Almanya`nın büyükelçilerini geri çağırması gibi eylemler, Avrupa`nın bize desteğini ve dayanışmayı gösterdi. Umarım bugün İran hakkında ek meşru ve barışçıl ekonomik baskı kararları geçer. Bu baskıların özellikle İran finans sektörüne yönelik olacağını tahmin ediyorum" ifadelerini kullandı.
İran ve Suriye`de olanlar arasında bir bağlantı olduğunu iddia eden Hague, "İran`da olanlarla Suriye`de olanlar arasında bir bağlantı var. İran hükümetinin Esad rejimine destek verdiğini ve Esad rejiminin protestocuları bastırmasına destek verdiğine inanıyorum. İran, diğer ülkelerde ayaklanmalara destek veriyor ama Suriye ve İran`da izin vermiyor. Arap Baharı`yla beraber demokrasi ve insan hakları konularında İran kendini zayıf hissetti" dedi.
Almanya Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de, Arap Birliği`nin yaptırım kararının zamanlamasının doğru olduğunu ve birliğin liderlik örneği gösterdiğini belirterek, "Suriye`deki rejim konusunda sadece Batı`nın değil; bölgedeki ülkelerin, Suriye`nin komşularının, uluslararası camianın da aynı kanıda olduğunu gösterdiler. Güvenlik Konseyi`nde de ortak bir dil kullanması için girişimlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu
İran`daki İngiltere Büyükelçiliği`ne yapılan saldırının kabul edilemez olduğunu belirten Westerwelle, "İran, bu saldırının kabul edilemez olduğunu biliyor. Her ülke kendi sınırları içerisindeki diplomatları korumak durumunda. Büyükelçimizi İran`dan geri çağırdık. AB`nin birlikte bir tepki vermesi gerekiyor" dedi.
Ab Dışişleri Bakanları, İran ve Suriye'ye Yaptırım İçin Toplandı
Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, Suriye ve İran`a uygulanacak yaptırımları tartışmak üzere Brüksel`de bir araya geldi.