Ab Genişleme Komiseri Füle:

Avrupa Birliği (AB) Genişleme Komiseri Stefan Füle, "AB ülkelerinin Türkiye‘deki konsolosluklarında basitleştirilmiş ve uyumlu vize uygulamasına temmuz ayında başlamasını bekliyoruz" dedi. Füle, bunu nihai hedef olan vizesiz dolaşımın ilk basamağı olarak gördüklerini belirtti.

Brüksel‘de bugün gerçekleştirilen Avrupa İş Zirvesi‘nde ‘Refah için AB-Türkiye arasında Köprüler Oluşturmak‘ başlığı altında bir panel düzenlendi. Panelde bir konuşma yapan AB Genişleme Komiseri Stefan Füle Temmuz ayında AB ülkelerinin Türkiye‘deki konsolosluklarının basitleştirilmiş ve uyumlaştırılmış vize uygulamalarının başlamasının beklendiğini ifade ederek, bunu nihai hedef olan vizesiz dolaşımın ilk basamağı olarak gördüklerini belirtti.

Müzakerelerin gidişatına da değinen Füle, üyelik sürecine dahil oldukça ve bu süreci daha iyi anladıkça, daha çok desteğin oluşacağını inandığını belirtti ve bu desteğin gerekli olduğunun altını çizdi. Türkiye‘deki internet yasaklarına değinen Füle, bu uygulama tarzının AB‘deki uygulamalara benzemediğini ve AB‘de spesifik sözcüklerin genel filtrelere yerleştirilmediğini söyledi. Yapılan düzenlemelerin hedefe yönelik, orantılı ve hukuki süreçlerin izlendiği düzenlemeler olması gerektiğini dile getiren

Füle, "Genel filtreleme metodu, AB standartlarına varmak yolunda yardımcı bir enstrüman değildir" dedi.

Müzakerelerin tıkanma noktasına gelmesi konusunda bir soru üzerine sadece tek tarafın kredibilite sorunu olmadığını belirten Füle, şöyle konuştu:

"Bence her iki tarafında bu kredibilite sorunu mevcut. Hep birlikte bu süreci belirledik ve bu sürecin sonunda nereye varılmak istendiğini belirledik ki bu da Türkiye‘nin AB‘ye tam üyeliğiydi. Şunu da belirtmeliyim ki bu üyelik gerçekleşmediği sürece her iki taraf da kaybediyor. Örneğin Türkiye Gümrük Birliği‘ne taraf ve üçüncü ülkelerle imzalanan Serbest Ticaret Antlaşmaları Türkiye‘yi de etkiliyor. Türkiye bizim gümrük partnerimiz olarak bu antlaşmaların görüşülme ve imzalanma sürecinde son derece

ciddiye alınmalı ve bu antlaşmalar Türkiye ile de müzakere edilmeli."

Füle‘den sonra söz alan TÜSİAD Temsilcisi Bahadır Kaleağası, TÜSİAD olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Türkiye‘de daha fazla demokrasi olması ve daha iyi bir anayasa yapılması için çaba harcayacaklarını kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile