Ab İle Müzakerelerde Yeni Fasıl

Türkiye, Avrupa Birliği ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinde önemli bir kavşağı daha dönerek 40 aylık duraklamanın ardından ilk faslı yarın Brüksel'de düzenlenecek hükümetler arası konferansta açıyor.


Türk tarafını AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın temsil edeceği HAK'ta açılacak 22 numaralı "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslı, içeriği kadar açılıyor olması açısından da önem taşıyor.

- Sarkozy engelledi

Türkiye, açılması teknik açıdan "kolay" olan bu başlıkla ilgili ciddi siyasi engellemelerle karşı karşıya kaldı. Bu engellerin odağında ise Fransa yer aldı. 22. fasıl, Türkiye'nin AB üyeliğine karşı çıkan eski Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin, "tam üyeliğe götürür" bahanesiyle beş başlık için devreye soktuğu siyasi blokaj nedeniyle yıllarca sürüncemede kaldı.

François Hollande'ın cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından uzunca bir süre bloke edilen fasıllar konusunda somut adım atmaktan çekinen Fransa, 22 numaralı fasıl için yeşil ışığı Şubat 2013'te yaktı.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius arasında yapılan görüşmede Fransa'nın faslın açılmasına yönelik blokajını kaldırması, müzakere sürecinde yeni bir ivme yakalanacağına yönelik umutları artırdı.

Fransa'nın yeşil ışık yaktığı başlıkla ilgili tek açılış kriteri "eylem planı" hazırlanması olduğundan "açılış hızı" Ankara'dan çok Brüksel'e bağlı olan fasılla ilgili tüm çalışmalar hızla tamamlandıysa da haziranda beklenmedik bir gelişme yaşandı.

- İkinci engel Almanya oldu

Gerek Türkiye'de gerek AB'de tüm beklentiler faslın İrlanda Dönem Başkanlığı sona ermeden açılacağı yönündeydi. Bu konuda belli bir siyasi uzlaşı sağlanmış olsa da faslın açılmasına günler kala Almanya konuyla ilgili çekinceleri olduğunu açıkladı.

Normalde 26 Haziran'da açılması öngörülen fasıl ile ilgili nihai karar, Almanya'nın çıkardığı engellerin tam olarak aşılamaması nedeniyle AB Komisyonu tarafından yayımlanan İlerleme Raporu sonrasına bırakıldı. Komisyon'un olumlu görüş bildirmesi ve Almanya'nın faslın açılmasına itiraz etmeyeceğini açıklamasının ardından 22 Ekim'de düzenlenen AB Genel İşler Konseyi'nden onay çıktı ve HAK için 5 Kasım tarihi belirlendi.

- Sembolik önemi büyük

AB politikalarına bakıldığında "Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu" faslının içeriğinin önemi net şekilde görülüyor. Türkiye'nin müzakere sürecinde 40 ay aradan sonra açılacak ilk fasıl olması da sembolik açıdan büyük önem taşıyor.

Faslın açılacak olması AB çevrelerinde, "katılım sürecinde kurumsal koridorun yeniden açılmasının" ve "müzakere sürecinin hala hayatta olduğunun göstergesi olarak" görülüyor.

AB ile müzakerelere 3 Ekim 2005'te başlayan ancak teknik unsurların hakim olması gereken bir süreçte sürekli siyasi engellerle karşılaşan Türkiye de bu faslın açılmasını yeni fasılların açılmasının izlemesini ve sürece ciddi şekilde ivme kazandırılmasını talep ediyor.

Türkiye, yarın düzenlenecek HAK ile açtığı fasıl sayısını 14'e yükseltecek. Türkiye'nin bugüne kadar geçici olarak kapattığı başlık sayısı ise 1.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile