AB Komiseri Lenarcic Açiklamasi 'BM Güvenlik Konseyi'nin Insani Yardimlar Için Süreyi Uzatacagina Inaniyorum'

AB Komiseri Lenarcic Açiklamasi 'BM Güvenlik Konseyi'nin Insani Yardimlar Için Süreyi Uzatacagina Inaniyorum'

AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic yapilan BM sinir ötesi insani yardim operasyonlarini yerinde incelemek için Hatay’a geldi. Lenarcic BM Güvenlik Konseyi’nin bu operasyonun önemini bir kez daha anlayacagini düsündügünü ve devam ettirme karari alacaklarina inanmak istedigini söyledi.

AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic ve beraberindeki heyet Hatay’in Reyhanli ilçesinde bulunan BM aktarma lojistik deposunu ziyaret etti. 10 Temmuz 2021’de süresi dolan, sinir ötesi yardimlara iliskin açiklamalarda bulunan Lenarcic sinir ötesinde bulunan Suriyelilerin her seye ihtiyaci oldugunu ve bu yardimlarin bunun için çok önemli oldugunu söyledi.



Janez Lenarcic, insani yardimlara dikkat çekmek için Hatay’a geldigini belirterek, “Bu operasyonun nihai tarihine yaklasiyoruz, tabi Güvenlik Konseyi bu tarihi uzatma karari da alabilir. Aslinda bu operasyon yasam anlamina geliyor, sinirin ötesinde yasayan 3 buçuk milyondan fazla kisinin insani yardim anlamina geliyor, sinir ötesinde yasayanlar için hayat anlamina geliyor. Oradaki kisilerin her seye ihtiyaci var, gidaya, suya, barinmaya, korunmaya, psiko sosyal destege ihtiyaci var. Bu kisiler 10 yildan uzundur travmatik siddet olayi yasadilar, savas ve çatisma yasadi. Bu oradaki toplumlarin hayatini mahvetti ve bir sonraki neslin hayatini elinden aldi. Avrupa Birligi’nin insani yardimlarindan sorumlu komisyon üyesi olarak bugün burada insani operasyona dikkat çekmek için burada bulunuyorum. Bu gerçekten önemli bir karar. Bu operasyonun devam etmemesi milyonlarca kisinin hayatinin bitmesi demek” dedi.

BM Güvenlik Konseyi’nin insani yardimlar için süreyi uzatacagina inandigini belirten Lenacic, söyle devam etti:

“Gerçekten BM Güvenlik Konseyi bu operasyonun önemini bir kez daha anlayacagini düsünüyor ve devam ettirme karari alacaklarina inanmak istiyorum. BM insani anlaminda burada çok önemli operasyon sürdürüyor. Buraya gelip bu operasyonun ne kadar iyi biçimde yürütüldügü yerinde görebildim. Bu ekip operasyonu sürdürüyor ve her anlamda destekleyen Türk yetkili mercilerine de tesekkür ediyorum. Türkiye’nin bu operasyona vermekte oldugu destek ayni zamanda burada milyonlarca mültecinin barinmasina ilaveten verdigi bir destek. Türkiye’nin mültecilere yapmis oldugu ev sahipligini misafirligi en yogun nüfusa sahip Hatay’da yerinde görebiliyoruz.”

Baglanti noktalarinin artmasi gerektigine dikkat çeken Lenacic, “Su anda içinde bulundugumuz aktarma merkezi son baglanti noktasi bu kisilerin yasami için. Bu tür baglanti noktalarinin sayisinin arttirilmasi gerekiyor. Sam’da kurulacak olan baglanti noktalarinin olmasi gerekiyor. Ancak durumun böyle olmadigini biliyoruz, Kuzeybati Suriye’de merkezi yönetiminden herhangi bir yasam baglantisi söz konusu degil. Keske bütün baglantilar kurulabilseydi. Her ay binden fazla tir insani yardim tasiyor bu noktada. Ancak hat ötesinde baktigimiz zaman bu boyuttan Kuzeybati Suriye’ye insani yardim gelmedigini görüyoruz. Biz bu tirlarin oralardan da gelmesini beklerdik ama halihazirda böyle bir yardim hattini görmüyoruz. Suriye halki uzun zamandir aci içerisinde ve çok büyük sayilarda uzun zaman süren acidan bahsediyoruz. Biz yardima ihtiyaç duyan tüm Suriyelilere yardim vermeye devam edecegiz. Tabi ki yapmak istedigimiz sey onlarin kendi ayaklari üzerinde durabilecek sekilde yasam kaynaklari ile desteklenmeleri. Sadece insani yardima bagli bir sekilde hayatlarini sürdürmemeleri için yasam kaynaklari ile ilgili destekleme programlarinin sürdürülmesi temel amacimiz” diye konustu.

AB’nin Kriz Yönetiminden Sorumlu Komiseri Janez Lenarcic ve beraberindeki heyet açiklamanin ardindan BM Yardim Transfer Deposunu inceledi yetkililerden bilgi aldi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile