AB Komisyonu Açiklamasi Sirbistan, Yeni Fasillarin Açilmasi Için Kriterleri Karsiladi

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Komsuluk ve Genislemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, Sirbistan'in katilim müzakerelerinde iki "fasil kümesini" açmak için kriterleri karsiladigini duyurdu.

Varhelyi, Avrupa Parlamentosu Dis Iliskiler Komitesinde genisleme paketi ve ülke raporlari hakkinda yaptigi sunumda Bati Balkanlarin Avrupa'nin parçasi oldugunu belirtti ve "AB, Bati Balkanlar olmadan tamamlanmis degil." ifadesini kullandi.

Bölgedeki 6 ülkenin üyelik sürecinin olumlu seyrettigini dile getiren Varhelyi, hukukun üstünlügü, ifade ve basin özgürlügü, yolsuzlukla mücadele gibi alanlarda ise hala yol alinmasi gerektiginin altini çizdi.

Varhelyi, Sirbistan'in AB ile ilgili reformlara öncelik verdigini belirterek, Sirbistan'in "Rekabet edebilirlik ve Büyüme" (3. küme) ve "Yesil gündem ve Sürdürebilir Baglanti"dan (4. küme) olusan iki "fasil kümesini" açmak için kriterleri karsiladigini bildirdi.

Komisyon üyesi, Sirbistan'in hukukun üstünlügü ve Kosova ile iliskilerin normallesmesi konularinda ilerleme kaydetmesi gerektigini vurguladi.

AB Konseyi, mayis ayinda aday ülkelerin hazirliklarini hizlandirmalarina yardimci olmak için müzakere fasillarinin alti kümede gruplandirilmasina karar vermis, Karadag ve Sirbistan ile katilim müzakerelerine söz konusu yeni metodoloji ile devam etmek konusunda anlasmisti.

Varhelyi'nin bugün AB Komisyonunun 2020 Genisleme Paketi kapsaminda yer alan "Türkiye Raporu"nu da kamuoyuna açiklamasi bekleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile