AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ve AB Komisyonu'nun içişlerinden sorumlu üyesi Dimitris Avramopulos'un ortak basın toplantısıyla açıkladığı Avrupa göçmen stratejisinde, Birlik ülkelerine ayak basan ve uluslararası koruma ihtiyacı duyan sığınmacıların dağıtımı için kota sistemi önerildi.
Üye ülkelerin nüfusları, gayri safi yurtiçi hasılaları, işsizlik oranları ve geçmişte aldıkları sığınma başvuruları değerlendirilerek belirlenen kotalarda, uluslararası anlaşmalarla içişlerinde AB müktesebatına katılmama hakkına sahip İngiltere, İrlanda ve Danimarka'ya pay ayrılmazken bu ülkeler gönüllülük esaslı sığınmacı kabul edebilecek.
AB Komisyonu'nun korunmaya ihtiyaç duyan göçmenleri üye ülkeler arasında yeniden dağıtma planında Almanya'nın kotası yüzde 18,4, Fransa'nın kotası yüzde 14,2 ve İtalya'nın kotası yüzde 11,8 olarak hesaplandı. Sığınmacıların yeniden dağıtılmasında bu üç büyük ülkenin toplam payı yüzde 45'e yaklaşıyor.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, AB'ye Suriyeliler başta olmak üzere uluslararası korumaya ihtiyaç duyan gruplardan her yıl 20 bin sığınmacıyı kabul etmesi çağrısında bulunmuştu. Komisyon bu amaçla korunmaya ihtiyaç duyanların AB'ye getirilip üye ülkeler arasında dağıtımı için İngiltere, İrlanda ve Danimarka'nın da dahil olduğu ikinci bir kota planı hazırlayacağını açıkladı.
2015-2016 döneminde 20 bin kişi için hazırlanacak bu kota üye ülkeler onay verirse 2020'ye kadar uzatılacak. AB böylece uluslararası korumaya ihtiyaç duyanları, hayatlarını Akdeniz'de riske atmalarına gerek kalmadan üye ülkeler arasında paylaştırabilecek. İnsani nedenlerle dışarıdan getirilecek yasal göçmenlerin AB üyeleri arasındaki dağılımında Almanya'nın payı yüzde 15,4, Fransa'nın payı yüzde 11,9, İngiltere'nin payı yüzde 11,5, İtalya'nın payı yüzde 9,9 ve İspanya'nın payı yüzde 7,8 olacak.
AB Komisyonu'nun hazırladığı göçmen stratejisinin yürürlüğe girebilmesi için üye ülkelerin ve Avrupa Parlamentosu'nun onayı gerekiyor.
AB istatistik kurumu Eurostat'ın verilerine göre, Birlik ülkeleri geçen yıl toplam 185 bin ilticacıya koruma statüsü verirken bunların 68 binden fazlasını Suriyeliler oluşturdu.
Geçen yıl AB üyeleri arasında Almanya 25 bin 700, İsveç 16 bin 800, Bulgaristan 6 bin 410, Hollanda 5 bin 485 ve ve Danimarka 4 bin Suriyeliye koruma statüsü vererek bu alanda ilk sıraları alırken Fransa'nın sadece 2 bin 80 ve İngiltere'nin sadece bin 455 Suriyeliye koruma sağlaması dikkati çekti.
Suriye'de rejimin halka saldırılarının ve iç çatışmaların başladığı 2011'den bu yana AB ülkelerine yaklaşık 210 bin Suriyeli sığınma başvurusunda bulunurken Türkiye tek başına 1,7 milyon sığınmacıyı ağırlıyor.
AB Komisyonu, Sığınmacıları Kota Sistemiyle Üye Ülkelere Dağıtmak İstiyor
Avrupa Birliği Komisyonu, sığınmacıları paylaşmakta isteksiz davranan üye ülkeleri kota sistemiyle göçmen almaya zorlamak için yönetmelik hazırladı.