AB Komisyonu VW Ve BMW'ye 'Tekel' Cezasi Kesti

VW Grubu’na 502 milyon 362 bin avro, BMW’ya ise 372 milyon 827 bin avro para cezasi verildi.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu, temiz emisyon teknolojisinin yayilmasini önlemek için is birligi yaparak AB’nin tekelcilik karsiti kurallarini ihlal ettigi gerekçesiyle Volkswagen ve BMW'ye yaklasik 875 milyon 189 bin avro para cezasi verildigini bildirdi.

AB Komisyonu’ndan yapilan açiklamada, VW Grubu’na 502 milyon 362 bin avro, BMW’ye ise 372 milyon 827 bin avro para cezasinin verildigi kaydedildi.

Açiklamada, bir diger Alman otomotiv sirketi Daimler’in ise tekel girisiminin bir parçasi olmasina ragmen, grubun varligini ifsa etmesi nedeniyle 727 milyon avroluk para cezasindan kurtuldugu kaydedildi.

Açiklamada, VW Grubu'nun bir parçasi Audi ve Porsche dahil, tüm sirketlerin kartel kapsaminda olduklarini kabul ettikleri ve konuyu çözüme kavusturmayi kabul ettikleri hatirlatildi.

AB Komisyonu’nun açiklamasinda, söz konusu otomobil sirketlerinin 2006- 2014'te egzoz emisyonlarinin temizligini kasitli olarak sinirladigi, daha temiz teknolojilerin piyasaya sürülmesini geciktirmek için gizli anlasma yaptigi kaydedildi.

Volkswagen’in dizel emisyon skandaliyla ilgili simdiye kadar 32 milyar avrodan fazla ceza ve tazminat ödemek zorunda kaldiginin hatirlatildigi açiklamada, komisyonun son karariyla yasal zeminde yeni bir çigir açtigi, ilk kez teknik is birliginin tekelcilik karsiti kurallari ihlal olarak degerlendirildigi kaydedildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile