AB Komisyonunun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Lenarcic, BM Yardim Yükleme Merkezi'nde Konustu Açiklamasi (1)

'(Suriye'ye yardimlar) Bu son derece önemli bir operasyon. Bu operasyonun devam ettirilmemesinin sonuçlari, sinirin ötesinde yasayan milyonlarca insan için hayatlarinin bitmesi, sona ermesi demek. Böylesi bir kararin inanilmaz sonuçlari olacaktir. BMGK üyelerinin bu operasyonun önemini bir kez daha anlayacagini düsünüyorum ve devam ettirme karari alacaklarina inanmak istiyorum' 'Türkiye'nin bu operasyona verdigi destek, ayni zamanda Türkiye'de milyonlarca mültecinin barinmasina verdikleri destege ilaveten gerçeklesiyor. Bu anlamda son derece önemli' 'AB, her zaman BM çerçevesinde sürdürülecek olan siyasi diyalogla ilgili bu süreci ve 2254 sayili BMGK karariyla ilgili olarak demokratik bir geçisin saglandigi çözümü desteklemeye devam edecek'

Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Suriye'ye insani yardimlarin sürmesi gerektigini belirterek, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) üyelerinin bu operasyonun önemini anlayacagini düsündügünü söyledi.

Lenarcic, Hatay'in Reyhanli ilçesindeki Birlesmis Milletler (BM) Yardim Yükleme Merkezini ziyaretinin ardindan düzenledigi basin toplantisinda, çok kritik bir zamandan geçildigini ifade etti.

BMGK'nin, Suriye'ye sinir ötesi yardimlarin ulastirilmasi mekanizmasiyla ilgili karar taslagini oylamak üzere yapacagi özel toplantiya deginen Lenarcic, "Suriye'de, sinirin ötesinde milyonlarca insan için de son derece önemli bir zamanlama çünkü 2 gün içerisinde BMGK karariyla sürdürülen bu operasyonun aslinda nihai tarihine yaklasiyoruz. Tabii Güvenlik Konseyi bu operasyonu uzatma karari da alabilir." diye konustu.

Lenarcic, yardim operasyonlarinin önemini vurgulayarak, söyle konustu:

"Aslinda bu operasyon, ayni zamanda yasam anlamina geliyor. Sinirin ötesinde yasayan 3,5 milyondan fazla kisi için insani yardim anlamina geliyor. Hemen sinirin ötesinde yasayan kisiler için hayat anlamina geliyor. Bu operasyon sayesinde onlarin hayatlari destekleniyor. Aslinda oradaki kisilerin her seye, gidaya, suya, korunmaya, barinmaya, tibbi yardima, psikososyal destege ihtiyaçlari var. Bu kisiler 10 yildan uzun bir süredir travmatik bazi siddet olaylari yasadilar, yerlerinden edildiler. Ayni sekilde savas ve çatismalar yasadilar. Bu oradaki toplumlarin hayatini mahvetti, yikti diyebiliriz. Bir sonraki neslin de hayatini elinden aldi."

- "BMGK'nin bu operasyonu sürdürme karari alacagina inanmak istiyorum"

Yardim yükleme merkezindeki operasyonlara dikkati çekmek için ziyareti gerçeklestirdigini belirten Lenarcic, "Bu son derece önemli bir operasyon. Bu operasyonun devam ettirilmemesinin sonuçlari, sinirin ötesinde yasayan milyonlarca insan için hayatlarinin bitmesi, sona ermesi demek. Böylesi bir kararin inanilmaz sonuçlari olacaktir. BMGK üyelerinin bu operasyonun önemini bir kez daha anlayacagini düsünüyorum ve devam ettirme karari alacaklarina inanmak istiyorum." ifadesini kullandi.

Lenarcic, Reyhanli'da insani anlamda çok önemli bir operasyonun sürdürüldügüne deginerek, sözlerini söyle sürdürdü:

"Buradaki tüm BM kuruluslarina, bu merkezdeki BM Suriye Krizi Bölgesel Insani Koordinatör Yardimcisi Mark Cutts'a da tesekkür etmek istiyorum. Buraya gelip gerçekten bu operasyonun ne kadar iyi bir biçimde yürütüldügünü yerinde görebildim. Bunun için de tebriklerimi iletmek isterim. Bütün bu ekip bu operasyonu sürdürüyor, hepsine ayri ayri tebriklerimizi iletiyoruz. Bu operasyonu her anlamda destekleyen ve bunu mümkün kilan Türk yetkili mercilerine de tesekkürlerimi iletmek istiyorum. Türkiye'nin bu operasyona verdigi destek, ayni zamanda Türkiye'de milyonlarca mültecinin barinmasina verdikleri destege ilaveten gerçeklesiyor. Bu anlamda son derece önemli. Türkiye'nin mültecilere yapmis oldugu ev sahipligi, belki de dünyada en büyük mülteci nüfusuna sahip olan ülkelerinden biri. Ayni zamanda en yogun nüfuslardan birine sahip olan Hatay'da da son derece yerinde bir biçimde görebiliyorsunuz."

- "Babülhava rotasi korunmali ve desteklenmeli"

Lenarcic, Cilvegözü Sinir Kapisi'nin karsisindaki Babülhava Sinir Kapisi'nin, Suriye'deki insanlara yardim ulastirilmasi açisindan önemini anlatarak, sunlari ifade etti:

"Içerisinde bulundugumuz aktarma merkezinin, bu kisilerin yasamasi için son baglanti noktasi oldugunu söyleyebiliriz. Son derece önemli bir rotaya sahip ancak bu tür baglanti noktalarini, bu kisilerin hayatlarina erisim noktalarinin sayisinin arttirilmasi gerektigine inaniyorum. Bunlarin içerisinde Sam'dan da bu noktalara kurulacak olan baglanti noktalari olmasi gerektigine inaniyorum. Ancak su anda durumun böyle olmadigini biliyoruz. Kuzeybati Suriye'de, su anda Suriye'deki merkezi yönetimden herhangi bir yasam baglantisi veya böyle bir insani yardim aktarimi söz konusu degil. Keske bütün baglantilar kurulabilseydi."

Lenarcic, yeni yardim rotalari kurulsa da Babülhava'da çalismalarin sürmesi gerektigine isaret ederek, "Sam'dan da gelecek olan yardimlarla ilgili herhangi bir hat kurulmadikça, Babülhava'nin, yani bu yardim aktarma merkezinin Türkiye'nin de destegiyle sürdürülmesinin ne kadar önemli oldugunun bir kez daha altini çizmek istiyorum. Hatlarin ötesindeki bu rotalarin açilmasi tabii ki bizi memnun edecektir ancak yine de bu rotalar açilsa bile Babülhava rotasinin yerini alamayacaktir. Bunun da mutlaka korunmasi ve bu sekilde desteklenmesi gerekmekte." seklinde konustu.

- "AB, demokratik bir geçisin saglandigi çözümü desteklemeye devam edecek"

BM Suriye Krizi Bölgesel Insani Koordinatör Yardimcisi Mark Cutts'in, yardim yükleme merkezinin çalismalariyla ilgili bilgiler verdigini anlatan Lenarcic, her ay 1000'den fazla tirin buradan insani yardim tasidigini ancak Kuzeybati Suriye'den herhangi bir sekilde insani yardimin gelmedigini anlatti.

Lenarcic, Suriye halkinin uzun zamandir aci çektigini vurgulayarak, sunlari kaydetti:

"Biz, yardima ihtiyaç duyan tüm Suriyelilere, gerek bölge içinde gerekse de disinda olsun yardim vermeye devam edecegiz. Ancak tabii ki yapmak istedigimiz sey onlarin da kendi ayaklari üzerinde durabilecekleri sekilde yasam kaynaklariyla desteklenmeleri. Sadece insani yardima bagimli bir sekilde hayatlarini sürdürmemeleri için bu sekilde yasam kaynaklariyla ilgili destekleme programlarinin sürdürülmesi temel amacimiz. AB, her zaman BM çerçevesinde sürdürülecek olan siyasi diyalogla ilgili bu süreci ve 2254 sayili BMGK karariyla ilgili olarak demokratik bir geçisin saglandigi çözümü desteklemeye devam edecek. AB'nin son derece yogun sekilde destekledigi BM çerçevesinde devam eden bu süreç, tam anlamiyla uygulanmaya basladiginda o noktada AB, Suriye'nin yeniden yapilandirilmasi ve kurulmasini da destekleme olanaklarini ve tercihlerini bununla ilgili yapacak."

(Sürecek)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile