AB Komisyonunun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Lenarcic, BM Yardim Yükleme Merkezi'nde Konustu Açiklamasi (2)

'(Cilvegözü Sinir Kapisi'ndan Suriye'ye yardimlarin Rusya'nin vetosuyla uzatilmamasi ihtimali) Yetkilendirmenin uzatilip uzatilmayacagiyla ilgili herhangi bir sekilde spekülasyon yapmak istemiyorum ancak uzatilma gerçeklestirilmezse bunun insan yasamlari için bir felaket olacagini unutmamak gerekiyor'.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, Suriye'ye yönelik insani yardimlarin Cilvegözü Sinir Kapisi'ndan sürdürülmesinin Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Rusya tarafindan veto edilmesi ihtimaline iliskin, "Uzatilma gerçeklestirilmezse bunun insan yasamlari için bir felaket olacagini unutmamak gerekiyor." dedi.

Lenarcic, Hatay'in Reyhanli ilçesindeki Birlesmis Milletler (BM) Yardim Yükleme Merkezini ziyaretinin ardindan düzenledigi basin toplantisinin ardindan gazetecilerin sorularini yanitladi.

BMGK'nin, Suriye'ye sinir ötesi yardimlarin ulastirilmasi mekanizmasiyla ilgili oylayacagi karar taslagina deginen bir gazetecinin, "BM'de bu süreci bloke edebilecek tek ülkeyle ilgili ne düsünüyorsunuz?" sorusu üzerine Lenarcic, "Bu, BM nezdinde sürdürülen son derece önemli bir çalisma. Tüm BMGK üyelerinin, bu yasam hattinin koparilmamasiyla ilgili ayni düsüncede olacagini ümit ediyorum çünkü bu hat koparilirsa, herhangi bir sekilde yerini alabilecek baska alternatif bir mekanizma söz konusu degil." yanitini verdi.

Lenarcic, "BM'de, Rusya eger bu operasyonun uzatilmasini veto ederse AB bununla ilgili olarak destegini azaltir mi?" sorusu üzerine su degerlendirmede bulundu:

"Yetkilendirmenin uzatilip uzatilmayacagiyla ilgili herhangi bir sekilde spekülasyon yapmak istemiyorum ancak uzatilma gerçeklestirilmezse bunun insan yasamlari için bir felaket olacagini unutmamak gerekiyor. Rakamlara bakacak olursak sinirin ötesinde 3,5 milyon kisi yasiyor. Her ay buradan 1000 tir onlara insani yardimi, bir sinir geçis noktasindan gönderiyor. Herhangi bir sekilde Suriye yönetiminden bu tarafa gelen herhangi bir yardim söz konusu degil. Tabii ki bu anlamda AB, Suriyelileri terk etmeyecek, kaderleriyle bas basa birakmayacak ancak bu yardim hatlarinin alternatifi yok. Bunu da kesinlikle unutmamak lazim. Su anda tek sinir ötesi geçis noktasi burasi. Bunun yerine ikame edecek baska bir hat yok."

Bir basin mensubunun, "Kararin veto edilmesi, basta Türkiye, sonrasinda Avrupa sinirlarini zorlayip bir göç dalgasina neden olmaz mi?" sorusu üzerine de Lenarcic su yaniti verdi:

"Spekülasyon yapmak istemiyorum ancak net olan su; su an insani yardima ihtiyaç duyan milyonlar var. Herhangi bir baska rota da yok. Insani yardim kesinlikle bir göç yönetimi araci degil ancak o insanlar orada sadece hayatta kalabilmek için bu insani yardima ihtiyaç duyuyorlarsa ve bu hattan baska herhangi bir alternatifimiz yoksa bunu mutlaka dikkate almak gerekir. Biz sadece Babülhava açik kalsin demiyoruz, baska rotalar da açilsin. Babusselam daha önce açikti. Buranin da yeniden açilmasini istiyoruz. Yine ayni zamanda Sam'dan kaynakli insani yardimlarin da Suriye'nin her yerinde insanlara ulasabilmesini istiyoruz. Ancak su an elimizdeki tek hat ve yol burasi. Dolayisiyla buranin mutlaka açik kalmasi lazim. Buna ilaveten Sam kaynakli rotalar da dahil olmak üzere baska insani yardim kanallarinin da açilmasi lazim."

Lenarcic, AB'nin, Suriye'nin her yerindeki insanlara yardim aktarmayi sürdürdügünü ifade ederek, "Bu yüzden bugün buraya geldim. Ayni zamanda bunun siyasetle ilgili olmadiginin, insanlarin hayatlarini kurtarmakla ilgili oldugunun mesajini vermeye geldim." dedi.

- "Babülhava'nin mutlaka açik tutulmasi gerektigini düsünüyoruz"

"AB, Rusya'nin bu tür yardimlarin Sam üzerinden gitmesini kabul etmek için ne gibi kosullar öne sürer?" sorusu üzerine Lenarcic su degerlendirmede bulundu:

"Herhangi bir sekilde insani yardimin kosulsuz olmasi gerektigine inaniyoruz, bir engel taninmamasini istiyoruz. BM de dahil olmak üzere tüm insani yardim çalismalarinda birden fazla rotanin ve hattin açilmasiyla ilgili çalismalar yürütüldügünü de biliyoruz. Ancak bütün bu çalismalara ve çabalara ragmen Suriye'nin kuzeybatisinda, hükümetin kontrolü altinda bulunan alanlardan herhangi bir insani yardim rotasi veya yolu açilmis degil. Bu sebeple Babülhava'nin, yani bu rotanin mutlaka korunmasi ve açik tutulmasi gerektigini düsünüyoruz."

Basin toplantisinin ardindan Lenarcic, AB Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve Disisleri Bakanligi Hatay Temsilcisi Büyükelçi Serdar Cengiz, BM tarafindan Idlib'e gönderilen yardim tirlarini ugurladi.

Lenernic, bir tirin dorsesine girip yardim malzemeleri hakkinda da bilgi aldi.

- BM'nin Suriye'ye yardimlari

Suriye'nin kuzeybatisindaki yaklasik 5 milyon kisiye ulasan ve uluslararasi insani yardimlarin gönderildigi tek sinir kapisi Cilvegözü, Rusya'nin engellemesi durumunda 10 Temmuz'da kapanma riskiyle karsi karsiya bulunuyor.

BM, Suriye'ye uluslararasi yardimlarin yapilmasina imkan taniyan BMGK kararlarinin yetkilendirdigi mekanizmayla 2014'ten bu yana, özellikle Suriye'nin kuzeybatisindaki Idlib'de 5 milyona yakin kisiye ulasiyor.

2020'ye kadar gida, ilaç, tibbi ve hijyen malzemesi gibi uluslararasi insani yardimlar, 2'si Türkiye'den olmak üzere, 4 sinir kapisindan gönderilirken Rusya'nin vetosu ve itirazlari üzerine sinir kapilarinin sayisi önce 2'ye indirilmis, daha sonra Rusya sadece Cilvegözü Sinir Kapisi'nin 1 yil daha açik tutulmasina onay vermisti.

Cilvegözü Sinir Kapisi'ndan her ay 1000'den fazla insani yardim konvoyu Suriye'ye geçiyor ancak bu sinir kapisini açik tutan mekanizmanin süresi 10 Temmuz'da doluyor ve sürenin BMGK tarafindan yenilenmesi gerekiyor.

(Bitti)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile