AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, 20-30 yıl önce belediyeciliğin ideolojik olarak yapıldığını, daha sonra yerini altyapı belediyeciliğinin aldığını, son 10 yıldaki gelişmelerle sosyal belediyecilik anlayışına dönüldüğünü söyledi.
‘AB Krizine Karşı Sosyal Belediyecilik’ başlığında sempozyum düzenleyen Başkan Keskin, Ankara HiltonSa Otel’de dev bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Sempozyuma NALAS üyesi yerel yöneticiler ve temsilcilerinin yanı sıra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu, Mustafa Öztürk, Bedrettin Yıldırım, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Menderes Türel ile belediye başkanları ve diğer yetkililer katıldı.
Kahvaltı ile başlayan sempozyumda açılış konuşmasını TBB Genel Sekreteri Hayrettin Güngör yaptı. Yıldırım Belediye Başkanı ve NALAS Başkanı Dr. Özgen Keskin ise sempozyumun konusu ile ilgili bilgi verdikten sonra, NALAS’ın yerel yönetimler üzerindeki etkisi ve faaliyetlerinden bahsetti. Başkan Keskin, “14 ülke, 9 bin 500 belediyeyi kapsayan NALAS’ın amacı ülkeler arasındaki diyaloga şehirler olarak katkı koymaktır. Birlik ve dayanışmayı ülkeler ve şehirler olarak temin etmektir, örnek ve iyi uygulama projelerinin deneyim paylaşımını sağlamak, enerji, küresel ısınma, katı atık yönetimi, su yönetimi, çevre, kentsel dönüşümler ve iyi şehir uygulamaları deneyimlerini paylaşmak ve iyi uygulamaları ülkelerimizde ve şehirlerimizde hayata geçirmektir.” dedi.
Başkan Keskin’in ardından Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ve NALAS Temsilcisi Vesna Travlıjanın da konuştu.
AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel ise konuşmasında şunları kaydetti: “Belediyeler arasındaki işbirliğinin uluslararası barışın ve işbirliğinin gelişmesine katkısının önemini bilen bir kişi olarak NALAS’ın çalışmalarını her türlü takdirin üzerinde tutuyorum. 20-30 yıl önce belediyecilik ideolojik olarak yapılıyordu. Daha sonra yerini altyapı belediyeciliği alırken, son 10 yıldaki gelişmelerle belediyecilik sosyal belediyecilik anlayışına dönmüştür. Sosyal belediyecilik ile artık vatandaşının yanında olan belediyecilik anlayışı yerel yönetimlerimizin artık hedefindedir.”Dünyanın büyük bir kriz ile sallandığı bir dönemde sosyal belediyeciliği tartışırken şehir kavramının mutlaka vurgulanması gerektiğini ifade eden AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, küreselleşme sürecinde şehirlerin ülkelerin markaları olduğuna dikkat çekti. Bakan Bağış, “Artık ülkeler şehirleri ile tanınıyor. Şehrin medeniyetin bir parçası olduğu bizim kültürümüzde iyi bilinir, şehirler nüfus cüzdanlarıdır. Bir şehre hizmet etmenin olmaz kaidesi şehrin insanlarının mutluluğunu temel almaktır. Bizim belediye başkanlarımızı aynı zamanda o şehrin en iyi çalışan kişileri değil, en emin, en güvenilir kişilerden seçilir. Bizim belediye başkanlarımıza aynı zamanda ‘şehri emin’ denir. Son 10 yılda Türkiye’nin birçok açıdan zincirlerini kırarak, zengin, müreffeh, şeffaf, saygın ve hepsinden önemlisi devlet millet bütünleşmesi; sosyal belediyecilik anlayışımızdan kaynaklanır. Dünyanın birçok yerinden insanların doktora tezleri yazdığı AK Parti’nin başarısı sosyal belediyecilikle başlamıştır.” dedi.
AB’nin krizle mücadele ettiği bir süreçte Türkiye’nin geçmişten gelen dayanışma anlayışıyla krizleri kısa sürede atlattığını belirten Bakan Bağış, şöyle devam etti: “Kriz ile mücadele ediyor, gittiğim her ülkede kriz konusu gündeme geliyor. Hiçbir kriz sonsuza kadar sürmüyor, morallerinizi bozmayın. Biz de bu ülkede bir gecede yüzde 98 faizlerin ödendiğine şahitlik ettik. Gazetelerin insanlara gaz maskesi dağıttı, yaşadık. Ama bunların hepsini bir şekilde geçmişte bıraktık. Türkiye genç ve dinamik nüfusunu en iyi şekilde değerlendirerek, sosyal belediyecilikte de muazzam bir performansı ortaya koymuştur. 1453’te Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethederken, 1994 yılında da Recep Tayyip Erdoğan halkımızın gönlünü fethetmiştir.”
NALAS ve Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin’in 9 yıldan beri 700 bin nüfuslu belediyeyi başarıyla yönettiğini övücü sözlerle anlatan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç da NALAS’ın faaliyetlerini yakından takip ettiğini, yapılan etkinlik ve toplantıların ülkeler arasındaki bağları da güçlendirdiğine dikkat çekti. Ekonomik krizin dünya ve Avrupa’daki etkilerinden söz eden Arınç şöyle konuştu: “2008 krizi işsizlik, banka iflasları, işten çıkartmalar en etkili küresel kriz olarak karşımıza çıktı. Bugün Avrupa’da hala bu krizin etkilerinin devam ettiğini görmekteyiz. En son Güney Kıbrıs Rum kesiminde yaşananlar AB içinde ekonomik krizin sürdüğünü göstermektedir. Bu krizin siyasi sonuçları da olmuştur. Devletler, hükümetler siyasi krizlerle karşı karşıyadır. Güney Kıbrıs Rum Kesimi AB ülkesi olmasına rağmen Rusya ile yakınlaşma yoluna bile gitmiştir. Türkiye olarak bizde büyük ekonomik krizler atlattık. 2001 yılında ülkemizde meydana gelen kriz insanımızı 1 gecede fakirleştirdi. AK Parti ve hükümetimiz kriz sonrasında iktidara geldi ve kendimizi ekonomik dar boğazın içinde bulduk. O günden bu yana başarılı yönetimle bugünkü noktaya geldik. O günlerde bizim yaşadığımız sorunları bugün Avrupa yaşıyor. Kriz ortamında toplumsal ihtiyaçlar ve beklentiler derinleşerek karşımıza çıkar. Bu anlarda hükümetler yerelin nabzını yetirince tutamayabilirler. Bu noktada kriz ortamında merkezin yerele yetişemeyeceğinden hareketle sosyal belediyecilik bir çözüm olarak ortaya çıkıyor. İyi hazırlanmış bir sosyal belediyecilik planlaması kriz ortamında insanlara rahat bir nefes aldırabilir."
ARINÇ: SOSYAL BELEDİYECİLİKTE YILDIRIM İLK SIRADA
Türkiye’de sosyal belediyecilik alanında başarılı olmuş çok sayıda belediyenin olduğunu belirten Başbakan Yardımcısı Arınç, şunları söyledi: “Bursa’da sosyal belediyecilik alanında çok güzel uygulamalar mevcuttur. NALAS Başkanlığı yapan Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskin bu yarışta her zaman ilk sıralarda yer almaktadır. Sosyal belediyecilikte Yıldırım Belediyesi’nin yaptığı çalışmalar Sakarya Üniversitesi’nde akademisyenler tarafından inceleme altına alındı.”
‘KOMŞUSU AÇKEN TOK YATAN BİZDEN DEĞİLDİR’
Birinci oturumun ilk konuşmacısı olan NALAS Başkanı Dr. Özgen Keskin, Yıldırım Belediyesi’nde hayata geçirdikleri ve birçok ödüle layık görülen sosyal belediyecilik projelerini yaptığı sunumla katılımcılara anlattı. Keskin, Yıldırım Belediyesi olarak sosyal belediyecilik faaliyetleri ile ihtiyaç sahibi ailelere destek olduklarını belirterek, özellikle üniversitelerde tez konusu olan Türkiye’de ve dünyada model alınan ‘Sevgi Market’ ile Huzur Sarayı, Kimsesizler Konağı gibi bazı önemli projeleri anlattı. ‘Komşusu açken, tok yatan bizden değildir’ anlayışıyla yüz binlerce yardıma muhtaç Yıldırımlı'ya destek olmaya çalıştıklarını kaydeden Keskin, “Krize karşı sosyal belediyecilik bir panzehir. Belediyecilik salt yol, asfalt, kaldırımdan ibaret değil. Belediyecilikte sosyal yön son derece önemli.” diye konuştu.
Oturumda Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Belgrad Belediye Başkanı Dragan Dilas, Bulgaristan Cebel Belediye Başkanı Bahri Ömer ve Güzelyurt Belediye Başkanı ve Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği Başkanı Mahmut Özçınar konuşmalarını gerçekleştirdi. Oturumların tamamlanmasının ardından şehir turu yapan katılımcılar, sonrasında Nalas Yuvarlak Masa Toplantısı ile 'AB Krizine Karşı Sosyal Belediyecilik' sempozyumundan çıkan kararları toparlayarak, ilgili notlarını aldılar. Yaklaşık 2 saat süren toplantı sonrası akşam yemeği yenmesi ile sempozyum tamamlandı.
Her bir katılımcı ile ayrı ayrı görüşen Başkan Keskin, sempozyumun amacına ulaşarak, alınan kararların belediyelerin işleyişinde ve yapacakları projelere ışık tutacağını dile getirdi .
AB Krizinin Çözümü Sosyal Belediyecilikte
Bursa'nın Yıldırım Belediye Başkanı ve NALAS Başkanı Dr. Özgen Keskin, Güney-Doğu Avrupa Yerel Yönetim Birlikleri Ağı NALAS’a üye yerel yöneticileri Ankara’da topladı.