AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB'den ayrılma kararı alan İngiltere'nin çıkış sürecini yakın bir gelecekte başlatması gerektiğini bildirdi.
Ağırlıklı olarak İngiltere'nin AB'den çıkışının tartışıldığı AB Liderler Zirvesi'nin ilk günü 8 saatlik görüşmelerin arından sona erdi.
İngiltere Başbakanı David Cameron ile yemekte ayrıca görüşülen zirvenin ilk günün arından AB Konseyi Başkanı Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, ortak basın toplantısı düzenledi.
Zirvede İngiltere Başbakanı David Cameron'ın referandum sonuçlarını özetlediğini belirten Tusk, İngiliz halkının iradesine saygı duyduklarını ancak çıkış sürecinin biran önce başlatılmasının tüm AB üyelerini ilgilendirdiğini söyledi.
Görüşmelerin sakin ve seviyeli gerçekleştiğini anlatan Tusk, Cameron'ın çıkışı düzenleyen AB anlaşmalarının 50. maddesini yeni İngiliz Başbakanının başlatmasının daha uygun olacağını söylediğini aktardı.
Tusk, 'Liderler, tozun durulması için biraz zaman gerektiğinin farkında ama Birleşik Krallık hükümetinin bu pozisyonunu olabildiğince yakın zamanda belirlemesi gerekiyor.' dedi.
- 'Çıkış süreci en kısa sürede başlamalı'
Juncker ise İngiltere'nin çıkış sürecini başlatmadığı sürece herhangi bir müzakereye girmeyeceklerini yineledi. İngiltere Başbakanının müzakereler öncesi zamana ihtiyacı olduğunu anladıklarını vurgulayan Juncker, 'Çünkü Cameron kalmayı savunuyordu. Ancak anlamadığım şey şu: Ayrılmayı kampanyasını yapanların bize tam olarak ne istediklerini söylememesini anlayamıyorum.' diye konuştu.
AB'den çıkışı savunanlarının tamamının zamana ihtiyaç duyduklarını söylediğine dikkati çeken Juncker, 'Ayrılmak istediğinize göre, bir planınız olduğunu zannediyordum. Sürecin başlatılacağına dair bildirimin bir sonraki İngiliz hükümeti tarafından mümkün olan en kısa sürede yapılmasını umut ediyorum. 50. maddenin bir an önce yürürlüğe konulmasını istiyoruz.' değerlendirmesini yaptı.
Juncker, önlerinde aylar olmadığını, çıkış sürecinin başlatılması gerektiğini sözlerine ekledi.
İngiltere'de 23 Haziran'da yapılan referandumda, halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması yönünde oy kullanmıştı ancak AB'den çıkış için İngiltere'nin AB Antlaşması'nın 50. maddesini yürürlüğe koyması, AB'ye resmen referandum sonucunu iletmesi gerekiyor. Bunun ardından 2 yılı bulması öngörülen çıkış müzakereleri yapılacak.
AB'de kalmayı savunan Cameron, referandum sonrası istifa kararı almıştı. Eylül ayında yapılacak olan Muhafazakar Parti'nin kongresinde yeni başbakan adayı belirlenecek. Yeni Başbakanla beraber de AB'den çıkış sürecinin başlaması bekleniyor.
AB Liderler Zirvesi
AB Konseyi Başkanı Tusk: 'Liderler, tozun durulması için biraz zaman gerektiğinin farkında ama Birleşik Krallık hükümetinin bu pozisyonunu olabildiğince yakın zamanda belirlemesi gerekiyor' AB Komisyonu Başkanı Juncker: 'Sürecin başlatılacağına dair bildirimin bir sonraki İngiliz hükümeti tarafından mümkün olan en kısa sürede yapılmasını umut ediyorum. 50. maddenin bir an önce yürürlüğe konulmasını istiyoruz'