Ab Mali Disiplin Kararı Aldı

AB Devlet Liderleri, Brüksel'de bir araya geldikleri zirvede, birlik içindeki ülkelerin hatalı ekonomi yönetimleri, Euro bölgesini tehlikeye sokmaları ve olası krizlere sebebiyet vermeleri durumunda bazı yaptırımlar uygulanması gerektiğine karar vererek mali disiplin uygulamalarını tartıştı

AB Devlet Liderleri, Brüksel'de bir araya geldikleri zirvede, birlik içindeki ülkelerin hatalı ekonomi yönetimleri, Euro bölgesini tehlikeye sokmaları ve olası krizlere sebebiyet vermeleri durumunda bazı yaptırımlar uygulanması gerektiğine karar vererek mali disiplin uygulamalarını tartıştı. 27 üye ülke aynı zamanda 16 ülkenin içinde bulunduğu Euro bölgesinin güvenliğini sağlamak için bir de 'ekonomi yönetim mekanizması' devreye sokma kararı aldı. Teknik detayları önümüzdeki aylarda
belirlenecek mekanizmanın Euro bölgesinin istikrar içerisinde kalmasını sağlaması hedefleniyor. Ana hatlarıyla bu mekanizma özel girişimciler, bankalar, finansal fon ve vergi ödeyenler üzerinde doğan yükümlülükler konusunda yeni düzenleme oluşturup bunları denetleyecek. Bu mekanizmanın geçici bir süre için değil devamlı olarak birliğin bir parçası şeklinde çalışması isteniyor. Bu nedenle mekanizmanın düzenlenmesi ve işlemesi için birliğin anayasası sayılan Lizbon antlaşmasında ne büyüklükte bir değişiklik
gerektiği önümüzdeki dönem masaya yatırılacak. Bu konuda endişeler bulunuyor çünkü eğer yapılacak değişikliklerin boyutu büyük olursa bu beraberinde pek çok ülkede ulusal referandum ve benzeri süreçleri devreye sokacak. Bu da mali disiplinin gerçekleşmesi ihtimalini azaltacak.
Mali disiplin sağlaması beklenen mekanizmanın esas amacı üye ülkelerdeki kriz oluşturabilecek olası ekonomi uygulamalarını çok daha erkenden tespit ederek ülke hükümetlerini uyaracak ve konuyu birlik düzeyinde ele alınmasını sağlayarak hatalı hareket eden ülkelerin diğer ülkeler tarafından baskı altına alınmasını sağlayacak. Böylelikle olası krizler öngörülmüş ve engellenmiş olacak.
Bununla birlikte AB üyeleri, Fransa ve Almanya'nın, kriz yaratan veya aşırı borçlanan üyelerin oy hakkının dondurulması önerisini kabul etmedi. Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso öneriyi 'kabul edilemez' olarak değerlendirdi.
Alman Şansölye Angela Merkel, "Euro tehlike altında olduğunda üye ülkeler belirlenmiş koşullar altında müdahale edebilecekler. Bizim vurgulamak istediğimiz tek şey Euro bölgesini tehlikeye sokan her ulusal karar aslında Avrupa Birliği'nin temel değerlerini tehlikeye sokan kararlardır" dedi.
Konsey Başkanı Herman Van Rompoy da kurulacak mekanizmanın Euro bölgesi için hayati önemi olabileceğine bu nedenle üye ülkelerin anlaşma ve uygulama noktasında uyumlu hareket etmesi gerektiğini ifade ederek "Üye ülkeler oluşturulması gereken tüm sigorta ve güvenlik önlemlerini şimdiden oluşturmaya başlamalıdır" diye konuştu.
Geçen sonbahar AB, kendi açıklarının ve kamu borç yükünün altında çökmüş olan Yunanistan, İrlanda, Portekiz ve İspanya'yı desteklemek için yüzlerce milyar euro destek paketi hazırlamak durumunda kalmıştı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile