AB, Nükleere Ve Dogal Gaza Ihtiyaç Duyuyor

AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen: 'Stratejik dogal gaz rezervinin nasil kurulacagini ve ortak dogal gaz satin alma olanaklarini arastirmaya karar verdik' 'Gaz ve elektrik piyasasi ile Emisyon Ticaret Sistemi piyasasinin isleyisini degerlendirecegiz'.

Avrupa Birligi (AB) Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, Avrupa'nin yenilenebilir enerjinin yani sira nükleer gibi istikrarli bir kaynaga ve geçis sürecinde dogal gaza ihtiyaç duydugunu söyledi.

Von der Leyen, Belçika'nin baskenti Brüksel'de düzenlenen AB Liderler Zirvesi'nin ardindan yapilan basin toplantisinda, artan enerji fiyatlari hakkinda açiklamalarda bulundu.

Avrupa'da tüketici ve isletmelerin artan enerji fiyatlarindan endise duydugunu belirten von der Leyen, söz konusu enerji krizinin küresel bir durum oldugunu anlatti.

Von der Leyen, kisa dönemde yoksul tüketicilerin ve yüksek enerji fiyatlarina maruz kalan isletmelerin desteklemesi gerektigine isaret ederek AB üyesi 20 ülkenin buna yönelik çesitli tedbirler açikladigini ifade etti.

Orta ve uzun vadede enerjide dayanikliligi ve bagimsizligi artiracak ilave tedbirler üzerinde çalisacaklarini vurgulayan von der Leyen, "Stratejik dogal gaz rezervinin nasil kurulacagini ve ortak dogal gaz satin alma olanaklarini arastirmaya karar verdik." dedi.

Von der Leyen, farkli dogal gaz tedarikçileri edinmeye de yogunlasacaklarina dikkati çekerek "Sahip oldugumuz gaz arzini çesitlendirecek ve es zamanli biçimde ara baglanti çalismalarini hizlandiracagiz. Gaz ve elektrik piyasasi ile Emisyon Ticaret Sistemi (ETS) piyasasinin isleyisini degerlendirecegiz." ifadelerini kullandi.

Söz konusu çalismalarini aralik ayindaki AB Liderler Zirvesi'nde sunacaklarini anlatan von der Leyen, AB'nin daha fazla temiz ve yenilenebilir enerjiye ihtiyaç duydugunu söyledi.

Von der Leyen, son yillarda yenilenebilir kaynaklardan elektrik üretim maliyetlerinin azaldigini, günesten elektrik üretimin 10 yil öncesinden 10 kat ucuz oldugunu, rüzgarin 10 yil öncesinden yüzde 50 daha uzun bir hal aldigini dile getirdi.

Yenilenebilir kaynaklarin karbon salmadigini, yerli üretim oldugunu ve enerji de bagimsizliga katki sagladigini hatirlatan von der Leyen, "Yenilenebilir enerjinin yaninda nükleer gibi istikrarli bir kaynaga ve geçis sürecinde de dogal gaza ihtiyacimiz var." degerlendirmesinde bulundu

Von der Leyen, yenilenebilir ve nükleerin yerli enerji kaynaklari oldugunu, Avrupa'da kullanilan dogal gazin ise yüzde 90'inin ithal edildigini hatirlatti.

- Avrupa'da tüketiciler, dogal gaz ve elektrik fiyatlarindan sikayetçi

AB Komisyonu, geçen hafta üye ülkelerin artan enerji fiyatlarina karsi Birlik hukukuyla uyumlu uygulayabilecekleri tedbirleri içeren bir paket açiklamisti.

Paket, enerji fiyatlarindaki artisa karsi üye ülkelere kisa vadede elektrik ve gaz faturalarini erteleme, hanelere dogrudan ödeme yapma ve vergi indirimi gibi seçenekler içeriyordu.

Söz konusu paket, uzun vadede yenilenebilir yatirimlarin artirilmasini, ülkelerin ortak dogal gaz tedarik etmelerini ve gaz stoku olusturma ihtimallerini kapsiyordu.

Kis aylarinda Avrupa ülkelerinin dogal gaz talebinin daha da artmasi ve elektrik fiyatlarinin daha fazla yükselmesi bekleniyor.

Avrupa'da tüketiciler, artan dogal gaz ve elektrik fiyatlarindan sikayet ediyor.

AB ülkeleri arasinda enerji tartismalarinda çesitli gruplasmalar dikkati çekiyor. Basini Fransa'nin çektigi 10'a yakin ülke, nükleer santrallerin önemine dikkati çekiyor. Bu ülkeler, nükleer enerji santrallerinin AB sürdürülebilir ve yesil finansal yatirim siniflandirmasinda yer almasini talep ediyor.

Aralarinda Polonya ve Macaristan'in bulundugu bazi ülkeler, enerji fiyatlarindaki yükselisten AB'nin iklim dostu dönüsümünü saglamayi hedefleyen Avrupa Yesil Mutabakati ile ilgili düzenlemeleri sorumlu tutuyor.

Aralarinda Ispanya, Yunanistan ve Bulgaristan'in da yer aldigi bazi ülkeler de enerji fiyatlarinin acilen düsürülmesi için kati tedbirler uygulanmasini, bir sekilde piyasalara müdahale edilmesini istiyor.

Almanya, Hollanda ve Avusturya gibi ülkeler ise enerji fiyatlarindaki artisin geçici oldugunu, gelecek yil piyasalarin normale dönecegini ve fiyatlarin azalacagini, bu duruma çok sert biçimde müdahale edilmesinin enerji piyasalari isleyisine ciddi zarar verebilecegi görüsünü savunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile