Ab Projesi İle Adü Hastanesi’nin Enerji Faturaları Yarıya İnecek

Ab Projesi İle Adü Hastanesi’nin Enerji Faturaları Yarıya İnecek

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ), Avrupa Birliği 7. Çerçeve projesi kapsamında kamu binalarının enerji verimli hale getirilmesi projesine imza attı.

Proje ile ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi ülkemizde AB fonlarıyla enerji verimli hale getirilen tek kamu binası olarak diğer kamu binaları için örnek teşkil edecek.
Kamu binalarının enerji verimli hale getirilerek enerji maliyetinin düşmesi ve yenilenebilir enerjinin kullanılması amaçlarını taşıyan projeye Aydın Valiliği işbirliği ile başlayan ADÜ, Türkiye’de böyle kapsamlı bir projede yer alan ilk kamu kurumu olma özelliğini taşıyor. İspanya’dan ACCIONA’nın yürütücülüğünü yaptığı bu projenin ulusal partnerlerini ise Özyeğin Üniversitesi ve Onur Enerji oluşruruyor.

ADÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Ali Çengel’in çabalarıyla yürütülen proje, ADÜ Uygulama ve Araştırma Hastanesi A Bloğuna uygulanacak olup proje ile 10 katlı ve 26 bin metrekare olan alanda enerjinin verimli hale gelmesi ve yıllık 4 milyon TL olan enerji faturasının 2 milyon TL’ye inmesi hedefleniyor.

PROJE İÇİN 2 MİLYON EURO HARCANACAK
Birçok kamu ve özel araştırma kuruluşlarının da yer aldığı projenin merkezinde Avrupa’da üç ülkede kamuya ait binalarda birer örnek uygulama yapılacağını da hatırlatan Rektör Birincioğlu, “Türkiye, İspanya ve Belçika’da uygulanacak projenin toplam bütçesi 13 milyon Euro olup bu bütçeden ADÜ için ayrılan 2 milyon Euro’nun; 1 milyon 400 bini AB, 600 bini proje partnerlerinden Aydın Valiliği ve İl Özel İdaresi tarafından karşılanacak. Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi tamamen modern bir görünüm kazanacak, hem içeriği sağlamlaştırılacak, hem alımlı bir görünümü olacak. Bu projeyle; tüm binada mantolama olacak, ısı esanjörleri takacağız, termostat sistemi de yenilenecek. Pencereler yazın aşırı miktarda güneş alıyor ışığı kesmeden yazın klimayı düşürmek için filmler takılacak. Ayrıca yeni geliştirilen parabolik güneş kollektörleriyle su 300 dereceyle ısıtılacak ve bu enerjiden hem elektrik üretilecek hem de hastanenin ısıtma ve sıcak su ihtiyacı kısmen karşılanacak. Proje kapsamında ilk etapta takılacak enerji ölçme ve izleme sistemleriyle detaylı enerji ölçümleri yapılacak ve tüm analizler somut verilere dayalı olarak yapılacak. Sonunda hastane hem daha az enerji tüketir hale gelecek hem de kullandığı elektrik ve ısının bir kısmı güneşten gelecek” söyleriyle projeyi anlattı.

“ENERJİ VERİMLİLİĞİNDE ÖRNEK OLACAĞIZ”
ADÜ, Aydın Valiliği ve İl Özel İdare arasında proje ortaklığı protokolünün imzalandığını, Aydın Valiliği bünyesinde var olan AB Ofisi çalışmalarıyla projenin tanıtımı ve yaygınlaştırılma çalışmalarının yapılacağını belirten Rektör Birincioğlu, “Binanın 2 yıl performansı takip edilecek, tasarruf olma özelliğini taşıyan çalışmalar belgelenecek. Bundan sonra da diğer binaların da enerjilerinin verimli hale gelmesi için bu proje örnek oluşturacak. Projenin sonunda diğer kamu kuruluşlarının Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ndeki uygulamaları örnek alarak kendi binalarını da enerji verimli hale getirecek. Bu yaygınlaşma ile enerji tüketimimizi ve yılda 60 milyar dolara varan enerji ithalatımızın azalıp, bunun da çevreye ve cari açığa olumlu katkı yapacağını ümit ediyoruz” diyerek projenin sonraki aşamaları hakkında bilgi verdi.

Rektör Birincioğlu; yerel proje partnerleri olan Aydın Valiliği, Aydın İl Özel İdaresi’ne ve bu projenin oluşmasında büyük emeği geçen Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yunus Çengel’e değerli katkılarından dolayı teşekkürlerini ileterek bu projenin tüm Aydın halkı için faydalı olması temennisiyle sözlerine son verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile