AB, Rus Petrolüne Yönelik Yaptirim Konusunda Uzlasti

AB, Rus Petrolüne Yönelik Yaptirim Konusunda Uzlasti

Avrupa Birligi (AB) ülkeleri, Rusya’dan petrol ithalatinin yil sonuna kadar yüzde 90 oraninda azaltilmasi konusunda anlasti.

Rusya’nin Ukrayna’ya saldirmasinin ardindan Rusya’ya yönelik art arda yaptirimlar uygulayan Avrupa Birligi’nden (AB) kritik bir karar geldi. AB üyesi ülkelerin liderleri, uzun süredir ertelenen 6. yaptirim paketi üzerinde prensipte uzlasi sagladi. Yeni yaptirimlar çerçevesinde Rus petrolün ithalati, yil sonuna kadar yüzde 90 oraninda azaltilacak. AB Konseyi Baskani Charles Michel ve AB Komisyonu Baskani Ursula von der Leyen, konuyla ilgili Belçika’nin baskenti Brüksel’de gerçeklestirilen AB Liderler Zirvesi’nin ilk gün oturumlarinin ardindan gerçeklestirdigi basin toplantisi gerçeklestirdi. AB Konseyi Baskani Michel, anlasmanin Rusya’dan yapilan petrol ithalatinin üçte ikisinden fazlasini kapsadigini söyledi.

Michel, AB liderlerinin ayrica Ukrayna’ya savasin olumsuz etkiledigi ülke ekonomisini desteklemek için 9 milyar euro yardim saglamayi kabul ettigini belirtti.

Yeni yaptirim paketi konusundaki uzlasiyi "olaganüstü bir basari" seklinde nitelendiren Michel, "Rusya’nin savas makinesini durdurmak istiyoruz" dedi.

Michel, “Güçlü olabilecegimizi, saglam olabilecegimizi, sert olabilecegimizi göstermek her zamankinden daha önemli” seklinde konustu.

Yeni yaptirimlarin Çarsamba gününe kadar yasal olarak onaylanacagini vurgulayan Michel ayrica AB’nin Rusya’nin en büyük bankasi Sberbank ve devlete ait 3 yayinci kurulusu hedef alan sert önlemler üzerinde de anlasmaya vardigini kaydetti.

AB Komisyonu Baskani Ursula Von der Leyen ise yeni yaptirimin "yil sonuna kadar Rusya’dan AB’ye yapilan petrol ithalatinin yüzde 90’ini etkili bir sekilde azaltacagini" ifade etti.



AB, daha önce Rusya’ya 5 yaptirim paketi açiklamisti

Ambargo deniz yoluyla alinan Rus petrolünü (Rusya’dan ithal edilen toplam petrolün üçte ikisi) kapsiyor. Rusya’dan boru hattiyla petrol ithalati ise yaptirimlardan muaf tutuldu. Bu madde, Rusya’dan boru hatlari ile petrol alan ve bugüne kadar Rus petrolüne yönelik ambargoya sicak bakmayan Macaristan’i konsensüs gerektiren söz konusu karara dahil etmek için önemli bir hamle olarak görülüyor.

AB, Ukrayna’daki savas nedeniyle Rusya’ya daha önce 5 kez yaptirim uygulamisti. Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ve üst düzey hükümet yetkililerinin yani sira Kremlin yanlisi oligarklar, bankalar ve diger sektörlerden isimler de dahil olmak üzere binden fazla kisi hedef alinmisti. Ancak 4 Mayis’ta açiklanan 6. yaptirim paketi, Macaristan, Slovakya, Çekya ve Bulgaristan’in petrol arzina iliskin endiseleri nedeniyle ertelenmisti. Macaristan Basbakani Viktor Orban, yeni yaptirimlari ancak ülkesinin petrol arz güvenliginin garanti altina alinmasi halinde destekleyebilecegini belirtmisti. Macaristan, petrolünün yüzde 60’indan fazlasini, dogalgazinin da yüzde 85’ini Rusya’dan aliyor. AB ise dogal gazinin yaklasik yüzde 40’ini, petrolünün ise yüzde 25’ini Rusya’dan aliyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile