AB, Rusya Ile Iliskilerin Çerçevesini Belirlemek Için Belge Hazirladi

AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell: 'AB gerçekçi sekilde Rusya ile iliskilerin daha da gerilemesine hazirlikli olmalidir'.

Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikasi Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya ile iliskilerinin çerçevesini belirlemek için AB üyelerinin onayina sunulmak üzere belge hazirladi.

Borrell, belgenin tanitimi için düzenledigi basin toplantisinda, iliskileri "geri itme, sinirlandirma ve iliski kurma" olmak üzere 3 temel anlayis üzerinde yürüteceklerini söyledi.

"Rusya, AB’nin en büyük komsusu ve önemli bir küresel aktör." diyen Borrell, AB-Rusya iliskilerinin son yillarda kötülesmesi konusunda Moskova yönetimini suçladi.

Borrell, "Rusya’nin bizi bölmeye çalismasina ragmen AB birlik içinde kalmistir. Bu birlik bizim en büyük varligimizdir ve daha da saglamlasmasi gerekir." dedi.

Rusya ile yakin is birligini uzak bir ihtimal olarak degerlendiren Borrell, söyle devam etti:

"AB gerçekçi sekilde Rusya ile iliskilerin daha da gerilemesine hazirlikli olmalidir. Iliskiler su anda en düsük seviyesinde. Daha da gerileme olmasi su andaki en yüksek ihtimal gibi gözükmektedir."

Borrell, Rusya ile iliskilerin daha istikrarli ve öngörülebilir olmasini istediklerini, bu nedenle "geri itme, sinirlandirma ve iliski kurma" anlayisiyla hareket edeceklerini aktardi.

- "Geri itme, sinirlandirma ve iliski kurma" anlayisi

AB Komisyonu tarafindan paylasilan belgeye göre, "geri itme" çerçevesinde "Rusya’nin insan haklari ve Ukrayna ile Gürcistan gibi ülkelere karsi uluslararasi hukuk ihlallerine" iliskin eylemleri uluslararasi camiada gündeme getirilecek. Gerektigi durumda Rusya’ya yönelik yaptirimlarin kapsami genisletilebilecek.

"Sinirlandirma" çerçevesinde Rusya’nin eylemlerine karsi NATO ve G7 gibi benzer düsünen ortaklarla birlikte hareket edilerek verilecek karsiliklarin koordineli olmasi saglanacak. Ayrica AB’nin siber güvenlik ve savunma, stratejik iletisim kapasitesi gelistirilecek, dezenformasyona karsi bu tür eylemleri gerçeklestirenlerin cezalandirilmasi için yeni araçlar hazirlanacak.

AB ayrica "sinirlandirma" yaklasimi içinde fosil yakitlardan temiz enerjiye dönüsümünü, gelirlerinin büyük bölümünü petrol ve dogal gaz ihracatindan elde eden Rusya’ya karsi bir koz olarak kullanacak. Rusya’nin dogrudan yabanci yatirimlarinin yüzde 75’ine sahip olan AB, ekonomik gücünü de koz olarak degerlendirebilecek.

"Iliski kurma" yaklasiminda ise Kovid-19 salginiyla mücadele gibi kamu sagligi alaninda is birligi ve halklar arasinda temaslarin artirilmasi hedeflenecek. AB, Rusya’dan Avrupa ülkelerine egitim, arastirma, çalisma ve seyahat programlari gibi durumlar için seyahat edecek kisilere, özellikle de gençlere vize kolayligi saglayacak.

Rusya ile uluslararasi konularda iliskilerin devam etmesine de önem verilecek. Bu kapsamda Iran ile nükleer anlasma, Israil-Filistin meselesinde Orta Dogu Dörtlüsü’nün yeniden canlandirilmasi ve Libya gibi uluslararasi konularda Rusya ile çalismalar sürdürülecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile