AB son sözünü söyledi: Referandum paketi olumlu adım

Tarihî referanduma günler kala kendisini bir anda tartışmaların ortasında bulan Avrupa Birliği, son sözünü söyledi ve anayasa paketine bir defa daha

Tarihî referanduma günler kala kendisini bir anda tartışmaların ortasında bulan Avrupa Birliği, son sözünü söyledi ve anayasa paketine bir defa daha destek verdi. Türkiye'de bir kısım aydınların ve STK temsilcilerinin "Neden anayasa taslağını destekliyorsunuz?" sorusuna cevap veren AB Komisyonu Genişleme Dairesi Genel Müdürü Micheal Leigh, Türk aydınları adına Prof. Binnaz Toprak'a hitaben yazdığı mektupta iki defa paketi "doğru yönde atılmış bir adım" olarak nitelendirdi. Leigh, paketle AB'nin her yıl yayınladığı ilerleme raporlarında ve Türkiye'nin üyelik yol haritasını çizen Katılım Ortaklığı Belgesi'nde (KOB) zikredilen sorunlara çözüm üretildiğini vurguladı.

AB'nin pakete neden destek verdiğini ayrıntıları ile izah eden Leigh, iki konuyu çok sıkı takip edeceklerini açıkladı. HSYK'ya Adalet Bakanı'nın başkanlık etmesi ve HSYK'nın teftiş yetkisinin Adalet Bakanı'nın iznine bağlanmış olmasını nasıl uygulanacağına çok dikkat edeceklerini vurgulayan Leigh, AB'nin zaten her reformun nasıl tatbik edildiğine ehemmiyet atfettiğini vurguladı.

Genişleme Komiseri Stefan Füle adına Leigh tarafından kaleme alınan 2 sayfalık mektup anayasa paketinin AB standartları ve AB üyesi ülkelerdeki uygulamalar dikkate alınarak çok titiz bir şekilde incelendiğini ve neticede paketin uygulanma imkânı bulması durumunda bunun "doğru yönde atılmış bir adım" olduğunu vurguladı. Paketin geniş bir mutabakatla kabul edilmemesine üzüldüklerini ifade eden AB yetkilisi, paketin kabul edilmesi durumunda uygulamanın çok yakından takip edileceğini kaydetti. Leigh, AB'nin paketi neden desteklediğini madde madde izah etti:

* Her yıl sonbaharda yayınlanan ilerleme raporlarında yer alan birçok sorunu çözmeye çalışıyor.

* Türkiye'nin üye olabilmesi için kısa ve orta vadede yapması gerekenleri tespit eden stratejik Katılım Ortaklığı Belgesi'nde zikredilen sorunlara çözüm bulmaya çalışıyor.

* Ombudsmanlık kurumunun kurulması, askeri mahkemelerin yetkilerinin sadece askeri konularla sınırlandırılması, kadınlar, çocuklar, yaşlılar ve engelliler için pozitif ayrımcılık ilkesinin getirilmesi, memurlara toplu sözleşme ve toplu pazarlık hakları verilmesi AB'yi sadece mutlu eder.

* HSYK tabanı genişletiliyor, akademi, barolar ve ilk derece mahkeme hakimleri de bu yapıya ekleniyor dolayısıyla AB'nin yıllardır öncelik olarak tespit ettiği gibi yargı bütün olarak daha da temsili bir hüviyet kazanıyor.

* Hakimler ve savcıların performansını değerlendiren adli müfettişler bundan böyle Bakan'a karşı değil, HSYK'ya karşı sorumlu hale getiriliyor.

HSYK'ya Adalet Bakanı'nın başkanlık etmesi ve ve HSYK'nın teftiş yetkilerinin Adalet Bakanı'nın yetkisine bağlı hale getirilmesi konusunda ise uygulamayı yakından takip edeceklerini belirten Leigh, son tahlilde paketin reform yolculuğunun sonu olmayacağını vurguladı.

AYDINLARIN ŞİKAYETİ

30 akademisyen ve STK temsilcisinin imzaladığı anayasa paketini şikayet mektubu AB Komisyonu Genişleme Komiseri Stefan Füle, AP Başkanı Jerzy Buzek, AB "Dışişleri Bakanı" Catherine Ashton, Avrupa Sosyalist Partisi Başkanı Poul Rasmussen, AP Yeşiller Grubu Başkanı Daniel Cohn- Bendit, AP Hristiyan Demokratlar Grubu Başkanı Joseph Daul, AP Liberal Grup Başkanı Guy Verhofstadt, Türkiye-AB Karma Parlamento Komisyonu Başkanı Helene Flautre, AP Türkiye raportörü Ria Oomen-Ruijten, AP Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Alojz Peterlee ve AB Komisyonu Türkiye masası bürokratlarına gönderildi. Mektupta Brüksel'in pakete verdiği destekten duyulan rahatsızlık iletiyor. 4 sayfalık mektupta gündeme getirilen konuların CHP'nin paketle ilgili eleştirileri ile neredeyse birebir özdeşlemesi dikkat çekiyor.

Ağustos ayının ortalarında gönderilen mektuba AB Komisyonu 6 Eylül'de cevap verdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile