Fasıl görüşmeleri ardından yapılan basın toplantısında konuşan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , açılan bu faslın Türkiye ' nin AB vizyonunu devam ettirmesi ve samimi gayretler olduğu , siyasi engeller çıkarılmadığı sürece Türkiye ' nin her teknik zorluğun üstesinden gelebileceğini kanıtlayan önemli bir gösterge olduğunu ifade etti . Ahmet Davutoğlu , Türkiye ile AB arasında son derece önemli bir faslın açıldığını belirtti . Davutoğlu , " Çevre faslı gibi bu fasıl da komplike ve yoğun çaba gerektiren bir fasıl .
Bir kere altını çizmek isterim ki Türkiye Cumhuriyeti hükümeti olarak bizim AB yönündeki kararlılığımız 2004 ' te ilk müzakere kararından bu yana hiç değişmedi . Bu konuda Dönem Başkanı Sayın Moratinos ve Sayın Füle ' nin verdiği desteği unutamayız . İyi niyetli çabalarla engelleri aştık . Türkiye ile AB birlikte çalışınca aşamayacakları engel yok . İspanya dönem başkanı ile diğer alanlarda da önemli mesafe kat ettik ve İspanya ciddi destek sağladı " dedi .
Siyasi reformlara kararlı olduklarını belirten Davutoğlu , geri kabul anlaşması ve buna paralel olarak yürütülmesini istedikleri vize muafiyeti süreçlerinin İspanya dönem başkanlığı döneminde hız kazandığını ifade etti . Davutoğlu , " Geri kabul anlaşmasında imza aşaması , vize liberalleşmesi konusunda da AB ile birlikte gerekli adımları atar ve AB ile Türk halkına belki de en güçlü mesajı veririz diye ümit ediyoruz . İspanya dönem başkanlığında önemli bir başka konu da stratejik işbirliği konusunda çok iyi
bir işbirliği gerçekleştirdik . Özelikle Balkanlar konusunda ortak toplantı yaptık . Dış politika alanlarında birlikte çalıştık " diye konuştu .
Davutoğlu , 13 Temmuz ' da AB ile Siyasi Diyalog toplantısının Türkiye ' de yapılacağını belirterek , " Burada Türkiye ile AB arasındaki süreç masaya yatacak ve önümüzdeki dönemde işbirliğinin seyrini takip edeceğiz " dedi ve AB ' nin stratejik vizyonu ile Türkiye ' nin vizyonunun örtüşmekte olduğunu belirtti . Davutoğlu ayrıca nükleer takas anlaşmasıyla ilgili olarak , tüm taraflara diplomatik sürecin devam etmesi ve barışçıl yönde adım atılması konusunda mesaj ilettiklerini ifade etti .
Gazetecilerin soruları üzerine Davutoğlu , İsrail-Türkiye ilişkilerinin AB-Türkiye ilişkileri ile ilgisi olmadığını ve bu tip konuların sanki AB-Türkiye ilişkilerini etkilemesi gerekiyormuş gibi gündeme getirilmemesi gerektiğini vurguladı .
ANGEL MORATİNOS
AB Dönem Başkanı İspanya ' nın Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ise , özellikle Kıbrıs sorununa vurgu yaparak bu konuda bazı ilerlemeler kaydedilemeye çalışıldığını ve bazı ilerlemelerin de yaşandığını anlatarak , tarafların adada çözüm sürecine odaklanmış olmalarının bunun bir kanıtı olduğunu belirtti . Moratinos , kötümser olmanın kimseye fayda sağlamayacağını , daima iyimser olmak gerektiğini kaydetti . Bir gazetecinin İsrail ile ilişkileri konusundaki sorusu üzerine ise Morattinos , İsrail ' i kullandığı
orantısız güç nedeniyle hali hazırda kınadıklarını , bundan sonra da tüm tarafların daha iyi ilişki kurması için gerekli adımların atılmasını istediğini kaydetti . İspanya dönem başkanlığında dört yerine bir fasıl açılmasının nedenini soran bir gazeteciye ise Moratinos , " İyi ki baştan dört fasıl açmak istiyoruz demişiz , bu sayede yine bir tane açabildik . Eğer iki deseymişiz şimdi hiç açamayacaktık " diyerek , Türkiye ' ye olan desteklerinin devam edeceğini söyledi .
EGEMEN BAĞIŞ
Devlet Bakanı ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış da , Türkiye ' nin tüm toplumun kucaklayacağı anayasaya kavuşması için dönem başkanı ve komisyonun desteğini unutmayacağını söyleyerek , taraflara teşekkür etti . Bağış , gıda güvenliği yasasının geçmesi konusunda mecliste yoğun çaba sarf edildiğini belirtti . Belçika dönem başkanlığında da açılacak fasıllar olduğunu ifade eden Bağış , siyasi engeller nedeniyle açılmayan fasılların da açılmasını ümit ettiklerini ifade etti . Egemen Bağış , " Hem Türkiye için hem AB
için önemli bir gün . AB ile aynı standartları yakaladığımızın tescil edildiği bir gün " dedi . Bağış , ayrıca AB ' nin Türkiye ' ye ziyaretlerinde AB Komisyonunun terörle mücadelede katkılarının arttırılması konusunu ele alacaklarını bildirdi . Kıbrıslı gazetecilerden gelen yoğun sorular üzerine Egemen Bağış , Kıbrıs sorununun , Rum kesimi ve garantör ülkeler İngiltere ve Yunanistan üye olurken de sorun olarak var olduğunu ancak bunun onları etkilemediğini dile getirerek , " Konu Türkiye olunca bunu engel yapmak
hiçbir vicdana sığmaz " dedi .
MEHDİ EKER
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ise , açılan fasıl ile ilgili olarak şöyle konuştu :
" Biz bugün bu faslı müzakereye açmakla 2 önemli hususu yapmış oluyoruz . Biri gıda ve gıdayla ilişkili olan hayvan sağlığı konusunda AB standartlarını daha genişletti . Artık bu standartta 72 milyon insanın yaşadığı bir coğrafyada daha fazla AB standartları uygulanacak ve AB ' nin bu manada sınırları biraz daha doğuya kaymış olacak . İkinci husus olarak Türkiye , AB ' nin standartları kendi ülkesinde uygulayabilecek bir altyapıya sahip olduğunu ortaya koymuş oluyor . Ülkemizde bugünlerde bir tartışma var . Ekseni
mi kayıyor diye . Aslında bu faslın açılmasıyla AB ' nin ekseni genişlemiş oluyor . Dolayısıyla Türkiye de o eksenin bir parçası . Yani AB ile birlikte Türkiye ' nin de ekseni genişlemiş oluyor " .
Bakan Eker , müzakerelerle ilgili çaba gösteren herkese teşekkür etti .
Ab-türkiye 9. Hükümetlerarası Konferansı Son Erdi
Avrupa Birliği (AB) ile Türkiye arasında gerçekleştirilen 9. Hükümetlerarası Konferans ile 'Gıda Güvenliği, Hayvan ve Bitki Sağlığı' faslı açıldı.