Avrupa Birligi (AB) Komsiyonu Baskani Ursula von der Leyen, AB ülkelerinde yetiskin nüfusun yüzde 50'sinden fazlasina en az bir doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) asisi yapildigini söyledi.
Von der Leyen ve AB Konseyi Baskani Charles Michel, Ingiltere'nin ev sahipliginde yapilacak G7 Zirvesi hakkinda Brüksel'de basin toplantisi düzenledi.
G7'nin benzer düsünen ve ortak degerleri paylasan ülkelerden meydana geldigini animsatan Von der Leyen, toplantida Kovid-19, salginin ekonomik etkileri, kurallara dayali ticaret sistemi, uluslararasi iliskiler, çevre, egitimin durumu gibi çesitli basliklari ele alacaklarini söyledi.
Von der Leyen, AB ülkelerinin aralik ayindan bu yana toplam 700 milyon doz asi ürettiklerini ve bunun 350 milyon dozunu 90'in üzerinde ülkeye ihraç ettiklerini belirterek, diger üretici ülkelerin de asi ihraç etmesi gerektigini vurguladi.
Asi ihracatina ragmen AB'nin asilamada hizla ilerledigine dikkati çeken Von der Leyen, "AB ülkelerindeki yetiskin nüfusunun yüzde 50'den fazlasina en az bir doz asi uygulandi. Bugün 100 milyon Avrupali tam olarak asilanmis durumda." dedi.
Von der Leyen, arastirmacilarin salginin kaynagini belirlemek için ihtiyaç duyulan her yere erisebilmesi gerektigini belirterek, "Koronavirüsün kökenlerini ögrenmemiz büyük önem tasiyor." diye konustu.
- Kuzey Irlanda Protokolü tam olarak uygulanmali
Toplanti çerçevesinde Ingiltere ile AB arasinda Brexit anlasmasinin Kuzey Irlanda'da uygulanmasi konusunu Ingiltere Basbakani Boris Johnson ile görüseceklerine isaret eden Von der Leyen, Ingiltere'nin yapilan anlasmalarda tek tarafli degisiklik yapmamasi ve Kuzey Irlanda Protokolü'nü tam olarak uygulamasi gerektigini ifade etti.
Brexit anlasmasinin bir parçasi olan Kuzey Irlanda Protokolü, Birlesik Krallik'in parçasi olan Kuzey Irlanda ile AB üyesi Irlanda Cumhuriyeti arasindaki ticareti düzenliyor. Protokole göre Brexit'e ragmen Kuzey Irlanda, AB'nin gümrük birligi kurallarina tabi olmaya devam ediyor. Kuzey Irlanda'nin Birlesik Krallik'in geri kalaniyla ticareti ülke limanlarinda gümrüge tabi tutuluyor. Birlesik Krallik'in bu durumda degisiklige gitmeye çalismasi AB tarafini rahatsiz ediyor.
AB Konsey Baskani Michel de saglik alaninda küresel is birliginin önemini vurgulayarak, "Dünyanin hizli biçimde asilanmasini saglamamiz gerekiyor." ifadesini kullandi.
- Asilarda fikri mülkiyet tartismasi
Michel, G7 ülkelerin ana asi üreticileri konumunda da oldugunu hatirlatarak, toplantida, asilardaki fikri mülkiyet haklari konusunun gündeme gelmesini bekledigini söyledi.
Kovid-19 asilarinda fikri mülkiyet haklarinin kaldirilmasi tartismalarina iliskin Michel, "Patentlerden vazgeçme kulaga hos gelebilir ama bu sihirli bir çözüm degil. Mevcut TRIPS anlasmasi bu konuda esneklik sunuyor. Biz gönüllü lisanslama, teknik bilgi transferi ve anlasmali patent havuzu gibi somut tekliflere odaklanmak istiyoruz." dedi.
Hindistan ve Güney Afrika Cumhuriyeti'nin basini çektigi bazi ülkelerin Kovid-19 salgininin tedavisi, teshisi ve yayilmasinin önlenmesi için fikri mülkiyet haklarini düzenleyen anlasmanin (TRIPS) belli hükümlerinin rafa kaldirilmasini talep eden önerisi DTÖ'de gündeme gelmis ve bu konuda müzakerelere baslanmisti.
ABD yönetimi, mayis ayinda asilarla ilgili fikri mülkiyet haklari konusunda tutumunda degisiklige giderek bu haklarin kaldirilmasi fikrine destek vermisti.
AB ise bunun tartisilabilecegini ancak kisa vadede çözüm saglamayacagini, öncelikle asilarin paylasilmasi, üretilen asilarin ihraç edilmesi ve asi üretim kapasitesinin artirilmasina yönelik yatirim yapilmasi gerektigini açiklamisti.
Fikri mülkiyet hakkinin kaldirilmasi fikri yoksul ve bazi gelismekte olan ülkeler tarafindan desteklenirken, bazi Batili ülkeler ve ilaç sirketleri plana karsi çikiyor.
AB Ülkelerinde Yetiskin Nüfusun Yaridan Fazlasi Asilandi
AB Komsiyonu Baskani Ursula von der Leyen: 'AB ülkelerindeki yetiskin nüfusunun yüzde 50'den fazlasina en az bir doz asi uygulandi. Bugün 100 milyon Avrupali tam olarak asilanmis durumda' 'Koronavirüsün kökenlerini ögrenmemiz büyük önem tasiyor' AB Konseyi Baskani Charles Michel: 'Dünyanin hizli biçimde asilanmasini saglamamiz gerekiyor' 'Patentlerden vazgeçme kulaga hos gelebilir ama bu sihirli bir çözüm degil'