TBMM ile AB tarafından ''Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi'' kapsamında ortaklaşa düzenlenen ''Kültürler Arası Diyalog Forumu'' Şanlıurfa Hilton Garden Inn Otel'de başladı.
AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, forumun açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilerin daha iyi noktalara taşınabilmesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini belirtti.
AB'nin zaman zaman kendi koyduğu standartlara uymakta zorlandığını ifade eden Tekelioğlu, şöyle konuştu:
''Kamuoyu, AB'ye yaklaşımı yeteri kadar desteklemiyor. Bu, bizden ziyade AB'nin yaklaşımından kaynaklanıyor. Eğer AB yaklaşımını değiştirirse kamuoyunun da yaklaşımının değişeceğini düşünüyoruz. AB'nin ortaya koyduğu prensiplere zaman zaman uymakta zorlandığını görüyoruz. Eğer bu prensiplerini işletmiş olsaydı Yunanistan, İtalya, İspanya ve Portekiz'de borç krizleri ortaya çıkmazdı. Biz bu standartları yakalamak için gayret ediyoruz, yakaladığımız standartlara ise uymaya çalışıyoruz.''
-AB-Türkiye ilişkileri-
Prof. Dr. Tekelioğlu, Türkiye ile AB'nin son dönemdeki ilişkilerine de değindiği konuşmasını şöyle sürdürdü:
''AB ile ilişkilerimizde bugünlerde bir soğukluk gözüküyor. Bu her ne kadar böyle ise de şundan herkes emin olabilir ki teknik seviyede böyle bir soğukluk, duraklama ve geri kalış söz konusu değil. Teknik seviyede AB ile olan ilişkilerimiz bütün gücüyle devam ediyor. Yani AB standartlarını yakalama noktasında Türkiye'nin ne yapması gerekiyorsa bunlar, teknik seviyede yürüyor. Her gün binlerce insan bu işle meşgul oluyor, onlarca arkadaşımız her gün Brüksel'e gidip, geliyor veya AB ile ilgili çalışmalara katılıyor. Çünkü biz şunu söylüyoruz; AB ile olan ilişkilerimizdeki soğukluk, Türkiye'nin herhangi bir eksikliğinden dolayı değil, bütünüyle siyasi sebeplerdendir. Dolayısıyla bu siyasi sebeplerin aşılması başka bir iştir. AB ile ilişkilerimizde standartları yakalamak için yapılacak çalışmalar ayrı bir iştir.''
Kıbrıs konusunda da AB ülkelerinin yardımını beklediklerini vurgulayan Tekelioğlu, konunun bir an önce çözüme kavuşması için tüm tarafların çalışma içerisinde olduğunu söyledi.
-Diğer konuşmacılar
Şanlıurfa Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba da Avrupa'nın gerçek İslam dinini yaşayan bir Türkiye'ye ihtiyacı olduğuna inandığını söyledi.
Fakıbaba, dünyada her 4 kişiden birinin Müslüman olduğunu, dolayısıyla Türkiye'nin bu anlamda diğer Müslüman ülkeleriyle en büyük köprü vazifesini üstlendiğini ifade etti.
Macaristan-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Tamas Hegedus ise forumu dünyadaki birçok medeniyete beşiklik eden Şanlıurfa ve Mardin'de gerçekleştirdiklerini söyledi.
Türkiye'ye, AB sürecinde destek verdiklerini aktaran Hegedus, AB ülkeleri açısından Türkiye'nin ciddi bir güç oluşturduğunu vurguladı.
Tamas Hegedus, ''AB'ye ihtiyacı olan Türkiye değildir, AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı vardır'' dedi.
Açılış konuşmalarının ardından forum kapsamında ''Kültürler Arası Diyalog ve AB'' ile ''Kültürel Çeşitlilik: Medyanın Rolü'' konulu toplantılar düzenlenecek.
Toplantıya, Şanlıurfa Valisi Celalettin Güvenç, AK Parti milletvekilleri Abdülkerim Gök, Mehmet Akyürek, Muammer Güler ile davetlier katıldı.
-''Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesi''
Söz konusu proje, Türkiye'deki sivil toplumun siyasi hayata katılımını güçlendirmek ve donanımlı siyasi kanalların kurulmasını sağlayarak Türkiye ile AB arasındaki bilgi ve anlayışın gerçekleşmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor.
2 yıl sürecek olan proje kapsamında, 6 sempozyum, 3 diyalog forumu ve 2 uluslararası yaz kampı ile 27 ikili ziyaret düzenlenecek.
Projenin bir diğer amacı ise Türkiye'nin AB sürecine ilişkin toplumun bazı kesimlerinde var olan olumsuz algıları azaltarak süreçte Türkiye'nin yakalayacağı fırsatlar konusunda farkındalık yaratmak.
Muhabir: Rauf Maltaş / Mehmet Güldaş
Yayıncı: Şükran Yücel
AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Tekelioğlu Açıklaması
Avrupa Birliği Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, ''Teknik seviyede AB ile olan ilişkilerimiz bütün gücüyle devam ediyor'' dedi.