Ab Ve Nato‘dan Bm Güvenlik Konseyi‘nin Libya Kararına İlk Tepkiler Geldi

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından 10 ‘evet‘, 5 ‘çekimser‘ oy ile Libya üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulması ve sivillerin zarar görmesini engelleyecek her türlü önlemin alınması kararının kabul edilmesinin ardından, Avrupa Birliği ve NATO‘dan karar ile ilgili ilk yazılı açıklamalar olumlu olarak geldi.

AB Konseyi Başkanı Herman Van Rompoy açıklamasında Güvenlik Konseyi kararını memnuniyetle karşıladıklarını ifade ederek, 11 Mart‘ta sivillerin korunması ile ilgili alınan Konsey kararını hatırlattı.

Arap Ligi‘nin de katkıda bulunmasının önemine değinen Rompoy, Arap ülkelerinin onayının ve katkısının gerekli olduğunu vurgulayarak, 24-25 Mart‘ta gerçekleştirilecek olan AB Devlet Liderleri Zirvesi‘nde konunun daha detaylı olarak ele alınacağını ve AB olarak alınacak tedbirlerin görüşüleceğini kaydetti.

Bunun yanı sıra NATO‘dan gelen ilk haber ise bugün üye ülkelerin temsilcileri ile acil bir toplantı gerçekleştirileceği oldu. Gerek AB, gerek NATO daha önce Libya ile ilgili düzenledikleri zirvelerde müdahale seçeneğini BM‘nin sağlayacağı yasal zemin, bölge ülkelerinin desteği ve izah edilebilir/gösterilebilir nedenler olmak üzere üç unsura bağlamıştı. Şimdiye kadar bu üç unsurdan 1. ve 3.sü yerine gelmiş durumda ancak 2. unsur olan bölgesel destek ile ilgili henüz Arap Ligi veya Afrika Birliği‘nden bir

tepki gelmiş değil.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile