AB'ye Yapilan Iltica Basvurulari 2020'De Yüzde 32 Azaldi

Dogu Akdeniz'deki göç yollarindan AB'ye iltica için gelenlerin sayisi azalirken, Türkiye '2020'de de en çok siginmaciya ev sahipligi yapan ülke' oldu AB ülkelerine geçen yil refakatçisi bulunmayan 14 bin 200 çocuk iltica basvurusunda bulundu.

Avrupa Birligi'ne (AB) yapilan iltica basvurulari özellikle yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin de etkisiyle geçen yil 2019'a göre yüzde 32 azaldi.

AB Iltica Destek Ofisinin (EASO) 2021 Iltica Raporu'na göre, AB ülkelerine 2020'de yaklasik 485 bin iltica basvurusu yapildi. Bu sayinin 2013'ten beri kaydedilen en düsük yillik basvuru sayisi oldugu belirtildi.

Bir önceki yila göre yüzde 32 azalan basvurularin çogu üç Avrupa ülkesine yapildi. Almanya 122 bin, Fransa 93 bin, Ispanya 89 bin iltica basvurusu aldi. Bu üç ülkeye yönelen basvurularin sayisi, toplam iltica taleplerinin yüzde 63'ünü olusturdu. Yunanistan'da 41 bin, Italya'da ise 27 bin basvuru kayitlara geçti.

Raporda, geçen yil 14 bin 200 basvurunun yaninda "ebeveyni veya refakatçisi bulunmayan çocuk yastaki" kisilerden geldigi belirtildi.

Basvurulardaki düsüse hem AB ülkelerinde hem de diger birçok ülkede 2020'nin basinda artan Kovid-19 salgin tedbirleri ve seyahat kisitlamalarinin neden oldugu belirtildi.

Iltica basvurusu yapan kisilerin geldigi ülkelerdeki siralama ise 2020'de degismedi. En fazla basvuru 70 bin kisiyle Suriyelilerden geldi. Suriyelileri 50 bin kisiyle Afganistanlilar, 31 binle Venezuelalilar, 30 binle Kolombiyalilar ve 20 binle Iraklilar takip etti. Bu ülkelerin vatandaslarinin basvurulari AB'deki toplam iltica basvuru sayisinin beste ikisini olusturdu.

- Türkiye en çok siginmaciyi agirlayan ülke

Rapora göre, dünya genelinde mülteci nüfusunun büyük çogunlugu 5 ülkeden gelenlerden olustu. Küresel toplam mülteci sayisinin üçte ikisi Suriye, Venezuela, Afganistan, Güney Sudan ve Myanmar'dan geldi.

En fazla siginmaciya ev sahipligi yapan ülke 2020'de degismeyerek Türkiye oldu. Geçen yil Türkiye'yi Kolombiya, Pakistan, Uganda ve Almanya izledi.

AB'ye iltica etmek isteyen kisilerin geldigi göç yollarinda ise geçen yil degisiklik görüldü. Bati ve Dogu Akdeniz rotalarindan 2019'a göre geçen yil daha az kisi AB sinirlarina geldi.

Buna karsilik Bati Afrika, Orta Akdeniz ve Bati Balkanlar'daki yollardan gelisler artti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile