Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler (BM) 65. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere gittiği ABD'de Wall Street Journal (WSJ) gazetesine Türkiye'deki referandum sonuçlarını değerlendirdi, İran ve İsrail hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. Gül, ABD'nin saygın gazetelerinden WSJ'a verdiği mülakatta, Türkiye'nin Batı'dan koptuğu yönündeki eleştirileri reddetti. Türkiye'de referandumda kabul edilen Anayasa değişiklik paketinin, AB'ye üyelik sürecinde Türkiye'nin demokratik kurumlarını güçlendirme amacını taşıdığını söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, Türkiye'nin AB'ye tam üyelik için çalıştığını ve Türkiye'nin yönünün nerede olduğunun çok net olduğunu belirtti.
NÜKLEER SİLAH OLMASIN
Nükleer silahların yayılmasını engellemeye kararlı olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, İran'ın nükleer programı konusunda diplomatik bir çözüm bulunması için Türkiye'nin ABD ve diğerleriyle "hem görülür hem de görünmez, çok aktif bir işbirliği" yaptığını söyledi. "Nükleer konusunu hafife almıyoruz" diyen Gül, İran'a uygulanan yaptırımların halklar arasında nefret ve düşmanlığı körükleme riski taşıdığı uyarısını yaptı. ABD'nin Irak'a müdahalesinin Türkiye'ye belli bir "maliyeti" olduğunu da belirten Gül, "İran'da da aynı tür bir problemin yaşandığını görmek istemiyoruz" ifadesini kullandı. Abdullah Gül, Associated Press'e verdiği demeçte de Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgeyi nükleer silahlardan arınmış görmek istediğini bildirdi. Yarın BM Genel Kurulu'nda yapacağı konuşmada, Ortadoğu'nun tamamıyla silahlardan arındırılması çağrısında bulunacağını belirten Gül, İran'ın tamamen barışçıl bir nükleer programa sahip olduğunu varsaymadıklarını ama delil olmadan İran'ı suçlamanın doğru olmadığını kaydetti.
HATA KABUL EDİLMELİ
Gül, Gazze'ye yardım götüren gemilere İsrail'in 31 Mayıs'ta düzenlediği ve biri Amerikan vatandaşı 9 Türk'ün ölümüyle sonuçlanan Mavi Marmara saldırısının görmezden gelinecek bir şey olmadığını belirtti. Gül, "Hata kabul edilmeli, özür dilenmeli ve tazminat ödenmeli. Şu anda ilişkilerimizin bulunduğu durumdan memnun değiliz, ama bunu biz yapmadık" dedi. Cumhurbaşkanı Gül Şimon Peres'le planlanmış bir görüşme olmadığını söyledi.
GENEL SEKRETERDEN ÖVGÜ
Cumhurbaşkanı Gül 3 gün önce düzenlenen özel yemekte bir araya geldiği BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile dün de görüştü. Ban'ın "Türkiye'nin bölgesel konulardaki diplomatik liderliğini ve aktif katılımın" övdüğü bildirildi.
AB yolunda önemli adım
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Birleşmiş Milletler (BM) 65. Genel Kurulu görüşmelerine katılmak üzere gittiği ABD...