Abant Platformu Akçakoca'da Başladı

Abant Platformu’nun 33. toplantısı 20-22 Haziran 2014 tarihlerinde Akçakoca’da gerçekleşiyor.

Üç gün sürecek toplantı boyunca, siyaset bilimciler, ulusal, uluslararası uzmanlar, gazeteciler, akademisyenler ve siyasetçiler Türkiye’nin Yönü'nü tartışmaya açıldı. Son birkaç yıldır yaşanan bölgesel hareketlilik, Türkiye’de de bir hareketliliğe sebep oldu. Arap baharı, Suriye savaşı, Irak’taki karmaşa, Ukrayna krizi ve iç siyasetteki gerilim Türkiye’yi konuşulur hale getirdi.

Siyaset bilimciler, ulusal, uluslararası uzmanlar, gazeteciler, akademisyenler ve siyasetçiler yaşananlardan hareketle Türkiye’nin Yönü hakkında ilk oturuma başladı.

“Türkiye'nin Küresel Sistemdeki Yeri”, “Sistem Tartışmaları ve Kuvvetler Ayrılığı”, “Demokratik ve Çevreye Duyarlı Kalkınma”, ”Sivil Toplum ve Siyasal Katılım” ve “Demokratik Temsil Sorunları: Çoğunlukçuluk ve Çoğulculuk” başlıklarının müzakere edileceği toplantının açılış konuşmalarını GYV Başkanı Mustafa Yeşil yaptı.

Yeşil, konuşmasında, ülkemizin ortak akıl ve ortak vicdanının kristalleştiği önemli zeminlerden biri olan Abant Platformu’nun 33. toplantısını sunduğunu belirterek "teşriflerinizden ötürü hepinize en içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum" dedi

Türkiye’nin Yönü adından da anlaşılacağı üzere, bu toplantıda değerli katılımcıların katkıları ışığında ülkemizin bir dizi önemli konuda nasıl bir yön izlemekte olduğunun tartışılacağını anlatan Yeşil, şunları söyledi: "Bir yandan bu yönelimlerin arka planını tahlil ederek geçmişten ders çıkarmaya çabalarken diğer yandan da sivil sorumluluğumuzun gereği olarak geleceğe dair görüş ve önerilerimizi net bir biçimde ifade etmeye çalışacağız. Ülkemizin ve içinde yaşadığımız zorlu coğrafyanın halihazırdaki durumu göstermektedir ki hepimiz önemli bir yol ayrımındayız. Bundan sonra ne yöne gideceğimizin kararını kendimiz verecek ve sonuçlarını da yine hep birlikte yaşayacağız. Artık ya herkesin aynı derecede hesap verebilir olduğu bir şeffaflık kültürünü hakim kılacak ya da hukuksuzluğun tahakkümüne razı olacağız. Ya başta Avrupa Birliği olmak üzere demokrasi ve insan haklarını merkeze alan hedeflere odaklanacak veya içimize kapanarak siyasi ve ekonomik belirsizliklerle baş başa kalacağız. Ya tüm kesimlerin sahipleneceği, insanı yaşatmayı temel öncelik kabul eden bir devlet-vatandaş ilişkisi inşa edecek ya da her devlet gücünü ele geçirenin bir diğerini ötekileştirmesini seyredeceğiz. Ya kaynağı veya hedefi kim olursa olsun haksızlığa karşı tavır alacak veya sıradaki günah keçisi olma endişesiyle yaşayacağız."
Yaşanan bunca sancıya rağmen iyimser olmak için ciddi nedenler olduğunu anlatan Yeşil, sözlerini şöyle sürdürdü: "Unutmamalıyız ki tüm iniş çıkışlara rağmen yaklaşık 150 yıldır yaşamakta olan bir parlamenter geleneğin çocuklarıyız. Alabildiğine renkli ve bu renkliliği ifade etme konusunda giderek bilinçlenen bir toplumsal mozayiğin parçalarıyız. Son derece dinamik bir sivil toplum yelpazesine sahip bir ülkeyiz. Başta bugün bu salonda bulunan katılımcılar olmak üzere, ülkemiz ve dünyadan pek çok aydının on beş yılı aşkın emeğinin ürünü olan Abant geleneği hep böylesi kritik dönemlerde söz söylemenin adı oldu. Daha da önemlisi, bu söz söylenirken ne farklılıklarımız ne de birbirimize olan saygımızdan ödün vermedik. Geriye dönüp baktığımızda görüyoruz ki kapsayıcı, samimi ve karşılıklı anlayışa dayalı tartışmalar demokrasi yolculuğumuz için değerli katkı üretti. Her defasında daha iyi anladık ki, ortak sorunlara ortak çözüm arama ahlakı bizler için yegane çıkar yol oldu.”
Yeşil'in konuşmasının ardından 1. oturumda Prof. Dr. Seyfettin Gürsel'in moderatörlüğünde Dışişleri Eski Bakanı Yaşar Yakış ve Avrupa Parlamentosu Eski Üyesi Joost Lagendick Türkiye'nin Küresel Sistemdeki Yerini tartıştı.
Ayrıca Türkiye'nin Yönü adlı oturumda 3 gün boyunca Prof. Dr. Ergun Özbudun, AB Eski Parlementeri Joost Lagendijk, eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış, Prof. Dr. İştar Gözaydın, Yüzleşme Derneği Başkanı Cafer Solgun, Doç. Dr. Bican Şahin, Prof. Dr. Eser Karakaş, Ali Yurttagül, Doç.Dr. Ahmet Atıl Aşıcı, Abant Platformu Başkanı Prof. Dr. Levent Köker, Prof.Dr. Ersin Kalaycıoğlu, Prof.Dr. Tanel Demirel, Prof.Dr. Serap Yazıcı ve Doç. Dr. İhsan Yılmaz’ın konuşmacı olduğu programda çok sayıda önemli isimin de müzakereci olarak yer alacağı öğrenildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile