Abant Platformu'nda Yeni Anayasanın Zorlukları Tartışılıyor

Abant Platformu'nda Yeni Anayasanın Zorlukları Tartışılıyor

Abant Platformu toplantılarının 28. Türkiye Üzerine Farklı Bakışlar konusuyla devam ediyor.

Toplantının ikinci gününde öğleden sonraki oturumunda 'Yeni Anayasa'da sorunlar-zorluklar' konusu tartışılıyor.Gazeteci Yavuz Baydar, temel noktanın eski sorunların çözülmek durumunda olduğunu belirterek, yoksa eski sorunların geri geleceğini ifade etti.

Yeni Anayasa konusunda Meclis'te işlerin iyi gitmediğini anlatan Baydar, yüzde 40'ı üzerinde anlaşıldığını, yüzde 60'ının ise hala durduğunu kaydetti.

Yeni anayasanın demokrasinin temsilcisi olması gerektiğini dile getiren Baydar, Kopenhag Kriterleri'ne uyması gerektiğini ifade etti.

TOBB Üniversitesi'nde görevli öğretim üyesi Larry White, Türk Anayasası'nın o kadar da kötü olmadığını söyledi.

Zorlu bir dönem söz konusu olduğunu belirten White, "Birçok demokrasi ilkesi mevcut. Bu ilginç bir unsur. Demokrasisi büyük bir ölçüde birçok yerden daha iyi işliyor. Bu tür açıklamalardan kaygı duyuyorum. Tabi ki iyileştirilme yapılmalı. Her türlü anayasada iyileştirme yapılması lazım. Ümit ediyorum ki açık bir görüş ve açık bir zihinle yaklaşmak gerekiyor. Demokrasisi birçok konuda iyi işliyor. İyileştirmeler yapılabilir. Her türlü anayasada iyileştirme yapılması gerekebilir. Her anayasanın temel teorisi vardır. Anayasa meselelerine çok aşinayım. AB anayasasının ana teması özgürlük, Almanya'nın teması onur ve şeref." ifadelerini kullandı. "BİZ GELECEĞİ PAYLAŞMAK İSTİYORUZ"Ümit Fırat, yeni bir anayasa konusunda ihtilaf olmadığını ve bunun Türkiye'nin geleceği için gerekli olduğunu vurguladı. "Geçmiş, geçmişte kaldı; acılarla dolu bir geçmişimiz var. Biz geleceği paylaşmak istiyoruz." diyen Fırat, dört partinin ittifakıyla bir anayasa çalışması başlatıldığını hatırlatarak, bunun mümkün olmadığını ifade etti.

MHP ile demokratik koşullara gitme talebinin aranamayacağını savunan Fırat, onların böyle bir derdi bulunmadığını kaydetti.

Mevcut anayasanın ortadan kaldırılmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Fırat, yeni bir anayasanın çıkabileceğini, fakat mevcut anayasanın ortadan kaldırılamadığını belirtti.

Fırat, anayasa konusunda hukuki tartışmanın başlatılması gerektiğini söyledi.

"KÖKLÜ DEĞİŞİKLİKLER TARTIŞARAK YAPILMALI"Gazeteci-yazar Nazlı Ilıcak, en başta bu kadar köklü değişikliğin gündeme getirilmesinin eleştirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bu tür değişikliklerin tartışmalar sonrası gündeme getirilmesi gerektiğini belirten Ilıcak, AK Parti'nin tüzüğünün üç dönem seçilme imkanı verdiğini hatırlatarak, başkanlık sisteminin getirilmek istendiğini kaydetti.

AK Parti'nin bugün işine geliyor diye başkanlık sistemine geçilemeyeceğini dile getiren Ilıcak, yargıda yapılmak istenen değişikliği de eleştirdi.

Getirilecek yeni düzenlemeyle yargının tamamen siyasi iradenin etkisi altına gireceğini savunan Ilıcak, kendisinin AK Parti'nin birçok icraatını desteklediğini hatırlattı.AK Parti'de sağduyulu insanlara ve vatandaşlara güvendiğini ifade eden Ilıcak, otoriter bir sisteme geçişe izin verilmeyeceğini düşündüğünü kaydetti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi Prof. Dr. Hasan Tahsin Fendoğlu, yeni bir anayasa yapmak için en uygun dönemin olduğunu belirterek, Meclis'te halkın yüzde 95'inin temsil edildiğini hatırlattı. Yeni anayasanın yapılması gerektiğini vurgulayan Fendoğlu, mevcut anayasanın ne zaman ne gibi sorunlar çıkaracağının belli olmadığını söyledi.

"Bu Meclis anayasa yapabilir mi yapamaz mı; çok tartışıldı." diyen Fendoğlu, "Çünkü bizde genellikle anayasayı askerler yaptı. Bu anayasalar darbeler sonucu yapıldığı için halk da bunları isteyerek ve istemeyerek kabul etti." ifadelerini kullandı.Öte yandan toplantıya katılan ve kısa bir konuşma yapan Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Bolu'nun tarihi ve turistik özellikleri hakkında bilgi verdi .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile