ABB'nin Sigara Birakma Seanslari Basladi

ABB'nin Sigara Birakma Seanslari Basladi

Ankara Büyüksehir Belediyesi bagimlilikla mücadele kapsaminda personeline ve Baskentlilere yönelik “Sigara Birakma Seanslari” düzenliyor. Bagimlilikla mücadele kapsaminda seanslara katilmak isteyenler, Bagimlilikla Mücadele Danisma Merkezlerine basvuruda bulunarak ya da Büyüksehir Belediyesi bagimlilikla mücadele Danisma Merkezleri sosyal medya hesaplarinda paylasilan QR kod araciligiyla basvuru formunu doldurarak katilim saglayabiliyor.

Ankara Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Daire Baskanligi, bagimlilikla mücadelede toplumun bilinçlenmesini ve desteklenmesini saglamak amaciyla çalismalarina devam ediyor. 9 Subat Dünya Sigarayi Birakma Günü’nde, toplumu sigara kullaniminin zararlari konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen Saglik Isleri Daire Baskanligi, bagimlilikla mücadeleye destek olmak için çesitli etkinlikler düzenliyor.

Saglik Isleri Daire Baskanligi, Lokman Hekim Üniversitesi is birligi ile Prof. Dr. Zehra Arikan’in öncülügünde Sigara Birakma Seanslari basladi.

Alaninda uzman doktor ve psikologlar tarafindan gerçeklestirilen seanslarda danisanlarla görüsmeler birebir gerçeklestiriliyor. Sigarayi birakmak isteyen danisana önce karbonmonoksit cihaziyla ölçüm yapilarak, vücudundaki karbonmonoksit miktari tespit ediliyor. Sigara kaynakli zehirlenme sonucunda danisana cigerlerinin gördügü zarar anlatiliyor. Seanslara katilan vatandaslara yönelik önce davranissal terapiler uygulanarak sigarayi birakmalari deneniyor. Terapi sonrasi bir sonuç alinamamasi durumunda ise kisinin ilaç tedavisine geçiliyor.

“Dünyada her yil milyonlarca insan sigara kullanimdan dolayi hayatini kaybediyor”

Sigaranin zararlarina dikkat çeken Ankara Büyüksehir Belediyesi Saglik Isleri Dairesi Baskani Mustafa Ünsal, bagimlilikla ilgili çok ciddi çalismalarinin oldugunu belirterek, “Narkotik birimlerinin raporlarina göre Ankara’daki riskli 7 ilçede Bagimlilikla Mücadele Danisma Merkezleri kurduk. Bagimlilikla mücadelenin iki ana kolu var. Bunlardan biri davranissal bagimlilik, digeri de madde bagimliligi. Madde bagimliliginin içerisinde en büyük yeri ise tütün bagimliligi aliyor. Dünyada her yil milyonlarca insan sigara kullanimindan dolayi hayatini kaybediyor. Sigara, 200’ün üzerinde hastalik sebebi. Ülkemizde de üzülerek söylemek gerekirse sigara kullananlarin sayisi epeyce yüksek. Yüzde 28 oraninda bir sigara kullanimi var. Bu da yaklasik 17-18 milyon insana tekâmül ediyor. Biz de hem çalisanlarimizin hem insanlarin bu sigara bagimliligindan kurtulmasi için sigara birakma poliklinigi açtik” dedi.

“Bagimlilik durdurulabilen bir hastalik”

Ankara Büyüksehir Belediyesi ve Lokman Hekim Üniversitesi is birligi ile kurulan Özgür Köy Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde kurucu hocasi olan Prof. Dr. Arikan, seans süreci hakkinda, “Terapiye gidecek danisanlari ilaçsiz tedaviye yönlendiriyoruz. Bazilarinda ilaç gerekiyor. Gerekenlerde ise uygun ilaçlari vererek nikotin bagimliligini durdurmalari için çalismalar yapiyoruz. Biz ortalama bir ay süreyle haftada bir takip ediyoruz. Buraya gelebiliyorlarsa geliyorlar. Gelemiyorlarsa telefonla tedavi ediyoruz. Burada ortalama 3 aylik bir takibimiz var. Solunum fonksiyon testlerini de yapiyoruz. Sigarayi biraktiktan sonra da o solunum fonksiyon testlerinde nasil bir iyilesme oldugunu danisanlar görsel olarak da görüyorlar. Ayni zamanda sigara ile ilgili sikintilari olursa onlar için yerine koyma tedavilerimiz var. Çünkü birakildigi zaman kisilerde zaman zaman sikinti, huzursuzluk, tedirginlik, bas agrisi, dikkat eksikligi gibi belirtiler ortaya çikiyor. Bunlarin tedavisini yapiyoruz. Ondan sonra da nikotinsiz nasil yasayacaklar, nikotinsiz hayatlari nasil olacagina dair davranisçi bilissel terapiler yapiyoruz” diye konustu.

Seanslara yogun ilgi

15 Ocak tarihinde Bagimlilik Mücadele Merkezi Dikmen Subesi’nde baslayan sigarayi birakma seanslarina ilk 10 günde binin üzerinde basvuru alindi. Seanslara basvuruda bulunan danisanlarin hepsi planlama sürecine dâhil edildi. Ilk ay 95 kisiyle birebir görüsme gerçeklestirilen projede 10 kisi sigarayi tamamen birakirken diger danisanlarin tedavisi devam ediyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile