'Abbas Güçlü İle Genç Bakış' Gaziantep'te

Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi'nde, Kanal D'de yayınlanan 'Abbas Güçlü İle Genç Bakış' adlı programI canlı yayınlandı.

Türkiye'nin Enerji Politikası'nın tartışıldığı programda, Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Hilmi Güler, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Pamir, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Musa Çeçen programa konuk olarak katıldılar. Programa; Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Abdurrahman Kadayıfçı, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Mehmet Özaslan, Prof. Dr. Cahit Bağcı, Prof. Dr. Mehmet Koruk ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Programın ilk bölümünde, üniversitedeki "Kampusta Bisikletli Yaşam Projesi" ile ilgili konuklara bilgiler veren Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, "Öğrencilerimizin her alanda yetişmelerin sağlayacak toplumsal yararlılık projeleri gerçekleştiriyoruz. Bisiklet projemizi başlattık. Öğrencilerimizden bisiklete binmeleri için ne kimlik, ne para, ne kilit ya da herhangi bir belge istemiyoruz. Sadece istediğimiz bisikletleri park yerlerinde bırakmaları. Projeyi hayata geçirdiğimiz ilk günde onları bisiklet
sürerken gördüğümde çok mutlu oldum. Biz 70 tane bisiklet aldık ama gördük ki bunlar yetmiyormuş. 200 bisiklet daha önümüzdeki günlerde öğrencilerimizin hizmetine sunulacak. Bisiklet sayısını öğrencilerimizin taleplerine göre arttıracağız. İnanın herkesin bir bisiklete bineceği günler gelecek" şeklinde konuştu.
TÜBİTAK tarafından düzenlenen, hidrojen arabaları yarışında Gaziantep Üniversitesi'ni başarıyla temsil eden Hidrofıstık - 2 aracının da tanıtıldığı programda, Proje Genel Koordinatörü Fizik Mühendisliği Bölümü öğrencisi İsmail Ergot konuklara araç hakkında bilgi verdi.
Gaziantep Üniversitesi'nin bölgedeki en önemli üniversitelerden birisi olduğunu ifade eden Abbas Güçlü, Gaziantep'in girişimci kent olmasıyla birlikte, üniversitesiyle gurur duyulan bir kent olduğunu söyledi. Enerjinin insan hayatında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirten Abbas Güçlü, enerji savaşlarının sadece ülkeler arasında kurumlar arasında değil, cebimizde de yaşandığını ifade etti. Güçlü, gelirimizin önemli bir kısmının enerjiye gittiğini vurguladı.
Öğrencilerimizin enerjiyle ilgili sorularını cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Hilmi Güler de, 2002 yılında Türkiye'nin Bulgaristan'dan elektrik aldığını ve elektrik kesintileri yaşandığını söyledi. Günümüzde ise Bulgaristan'dan elektrik alımını kesildiğini bizim bazı ülkelere enerji ihraç eder hale geldiğimizi kaydetti. 56 Bin megawatlık doğalgaz santraline eşdeğer güneş enerjisi potansiyelimiz olduğunu ifade eden Güler, ileri gitmek isteyen her ülkenin nükleer enerjiye geçmek zorunda
olduğunu belirtti.
Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Pamir, petrol, doğalgaz ve kömürün bugün dünya enerji tüketiminin yüzde 88'ini karşıladığını ve tahminlere göre 2030'a kadar bu egemenlik süreceğini vurguladı. Buna karşın kaynaklar çok sınırlı olduğunu belirten Pamir, Türkiye'nin yanlış politikalarla çok yüksek oranda petrol ve doğalgaza bağımlı hale geldiğini ifade etti.
Türkiye'nin bir enerji politikası olduğunu fakat bunun kamu yararı ekseninde olmadığını söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Musa Çeçen, 2009 yılında Türkiye'nin elektrik üretiminin yüzde 48.4'ün doğalgazdan, toplamda ise elektrik üretiminin yüzde 58.4'ün dış kaynaklardan sağlandığını kaydetti.
Programın sonunda, Rektör Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı Hilmi Güler, Dünya Enerji Konseyi Türk Milli Komitesi Yönetim Kurulu Üyesi Necdet Pamir, Elektrik Mühendisleri Odası Başkanı Musa Çeçen ve Abbas Güçlü'ye hediye takdim edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile