Abd Açıklaması

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Senato'ya ABD Başkanı Barack Obama tarafından Ankara Büyükelçiliği görevine aday gösterilen John Bass ve diğer onay bekleyen büyükelçi atamalarını bir an önce onaylaması çağrısında bulunarak, "Türkiye gibi yerlerde büyükelçilere ihtiyacımız var, çünkü üst düzey temsile sahip olmak çok önemli" dedi.

Harf, günlük basın brifinginde konunun sorulması üzerine, Bass ile birlikte 50'yi aşkın büyükelçi adayının Senato'dan onay beklediğine işaret ederek, "Türkiye büyükelçiliği gibi kritik öneme sahip bir pozisyonda uzun süre boşluk oluşması ihtimaliyle karşı karşıyayız. Elbette güçlü bir Türkiye-ABD ilişkisinin taşıdığı merkezi önemin farkındayız. Dolayısıyla Bakan (Dışişleri Bakanı John Kerry), Ross Wilson'dan, John Bass, Senato'dan onay alana kadar Ankara'da maslahatgüzar olarak görev yapmasını istedi. Senato'yu, diğer tüm adaylarımızı olduğu gibi, Bass'ı da mümkün olan en erken zamanda onaylamaya çağırıyoruz" diye konuştu.


-"Olağandışı değil"
Senato'nun onay eksikliği nedeniyle boşluğun oluştuğu pozisyonları bu şekilde geçici atamayla doldurmanın, ABD'nin daha önce giriştiği bir uygulama olup olmadığına yönelik bir soru üzerine Harf, "Bunu yaparız, hayır olağandışı değil. Eğer doldurulması gereken bir makam varsa oraya insanlar gönderebiliriz" ifadesini kullandı.
Harf, bir gazetecinin, "Türkiye'de böyle bir görevlendirmenin yapılmasının, IŞİD konusunun taşıdığı aciliyetle bir alakası olup olmadığına" dair sorusu üzerine şunları söyledi:
"İlle de böyle olduğunu söyleyemem, ancak elbette önemli bir anda olduğumuzu düşürüyoruz. Türkiye bir NATO müttefiki. Birlikte çok ciddi bir tehdide karşı koyuyoruz. Senato adım atmadığı için orada uzun zamandır büyükelçimiz yok, dolayısıyla Büyükelçi Wilson'ı göndermenin önemli olduğuna inandık. Türkiye gibi yerlerde büyükelçilere ihtiyacımız var, çünkü üst düzey temsilin çok önemli olduğu düşüncesindeyiz."
ABD Dışişleri Bakanlığının çeşitli pozisyonlarına aday gösterilen, ancak görevlerine resmen başlamak için hala Senato'dan onay bekleyen, 43'ü kariyer diplomat 65 kişi bulunuyor. Aralarında en uzunu 2,5 yıl olmak üzere bir yılı aşkın süredir onay bekleyenlerin de olduğu bu 65 adaydan 22'si daha Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden bile geçebilmiş değil. Adayların görevlerine resmen başlayabilmeleri için önce Senato Dış İlişkiler Komitesi'nde, daha sonra Senato Genel Kurulu'nda adaylıklarının onaylanması gerekiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile