ABD Baskan Yardimcisi Harris, Vietnam'i 'Çin'in Zorbaligina Karsi Ortaklik Yapmaya' Çagirdi

ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris, Güney Çin Denizi'nde Çin'in "zorbaligina" karsi koymak için Vietnam'i ABD ile ortakliga çagirdi.

Harris, Güneydogu Asya ziyaretinin ikinci duragi olan Vietnam'da, Devlet Baskani Nguyen Xuan Phuc ile ikili görüsme gerçeklestirdi.

Çin'in "zorbaligina" karsi meydan okunmasi ve Birlesmis Milletler Deniz Hukuku Sözlesmesi'ne uyulmasi için baski kurmanin ve baskiyi artirmanin yollarinin bulunmasi gerektigini söyleyen Harris, Güney Çin Denizi'ndeki güvenligi savunmaya yardimci olmak için ABD Sahil Güvenlik Teskilatinin görevlendirilmesini destekledigini belirtti.

Vietnam'a ziyarette bulunan ilk ABD Baskan Yardimcisi olan Harris, Devlet Baskani Phuc'a, ABD ve Vietnam iliskilerinin çeyrek asirda uzun bir yol kat ettigini söyleyerek, Vietnam'i Çin'in "zorbaligina" karsi koymak için ABD ile ortakliga çagirdi.

- ABD'den Vietnam'a 1 milyon ek asi destegi

ABD Baskan Yardimcisi Kamala Harris, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadelede düsük Kovid-19 asi oranina sahip Vietnam'a, 1 milyon doz Kovid-19 asisi yardimi yapilacagini duyurdu.

Vietnam Basbakani Pham Minh Chinh ile ikili görüsmenin ardindan basina konusan Harris, Kovid-19 asilarinin 24 saat içerisinde ülkeye ulasmaya baslayacagini bildirdi.

Bunun yani sira Harris, ABD Hastalik Kontrol ve Önleme Merkezinin (CDC) Güneydogu Asya bölge ofisinin Hanoi'de faaliyet göstermeye basladigini duyurdu.

Harris'in, CDC hakkinda görüsülecek bir toplantida, Güneydogu Asya Ülkeleri Grubu'ndan ve Papua Yeni Gine'den saglik bakanlari ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Güneydogu Asya ziyareti kapsaminda dün Singapur'da konusan Harris, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki eylemlerinin "zorlama" ve "tehdit" içerdigi konusunda uyarida bulunarak ABD'nin, Çin'in eylemlerine karsi bölgedeki müttefiklerini destekleyecegini belirtmisti.

- Çin, ABD'yi "basina buyruk" davranmakla suçladi

Çin ise ABD'yi uluslararasi topluma danismadan "basina buyruk" davranmakla suçladi.

BBC'nin haberine göre, Çin Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vang Venbin, yaptigi açiklamada, "ABD 'zorba ve hegemonyaci' eylemlerini bastirmak için sadece 'kurallar ve düzenden' bahsediyor." ifadesini kullandi.

- Güney Çin Denizi anlasmazligi

Çin, 1947'de yayimladigi haritayla egemenlik ihtilaflarinin yasandigi Güney Çin Denizi'nin yüzde 80'i üzerinde hak iddiasinda bulunurken yer alti kaynaklari açisindan zengin bölgede, basta Filipinler olmak üzere aralarinda Vietnam, Brunei ve Malezya'nin da bulundugu komsu ülkelerle egemenlik tartismalari yasiyor.

Pekin yönetiminin Güney Çin Denizi'ndeki egemenlik iddiasina dayanarak adalara üsler insa etmesine, bölge ülkelerinin yani sira ABD karsi çikiyor.

Uluslararasi kamuoyunda "Paracel" ve "Spratly" olarak bilinen takimadalar, Vietnam tarafindan "Hoang Sa" ve "Truong Sa", Çin tarafindan ise "Sisa" ve "Nansa Çündao" olarak adlandiriliyor.

Uluslararasi Tahkim Mahkemesi, 2016'da Filipinler'in basvurusuyla Çin'in, Güney Çin Denizi'nde tek tarafli egemenlik taleplerinin yasal zemini olmadigina karar vermisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile