Abd Başkanı Barack Obama, 11 Eylül'de Hayatını Kaybedenleri Andı

ABD Başkanı Barack Obama, dün 11 Eylül saldırılarının 10.

yıldönümü münasebetiyle Beyaz Saray'da konuşma yaptı. Obama, konuşmasında saldırılarda hayatını kaybedenleri andı.

Obama, bu hafta sonu 11 Eylül saldırılarının 10. yıldönümünde ulus olarak bir arada olduklarını belirtti ve "Yaklaşık 3 bin masum kadın, erkek ve çocuğu anıyoruz. Ailelerine her zaman onlara bağlı olacağımızın sözünü tekrarlıyoruz" dedi. 11 Eylül Kuşağı olarak adlandırdığı askeri kuvvetlere ve ailelerine teşekkür eden Obama, "Diğerlerini kurtarmak için kendi hayatlarını riske atan ve kaybedenlerin kahramanlığını şereflendiriyoruz" ifadelerini kullandı.

"Zor bir dönem önümüzde olsa da birlikte inşa edeceğimiz geleceğe bakmalıyız. Bu tehdit anlarında güçlü ve özgüvenli durmayı da içeriyor. Askere, istihbarata, polise ve güvenlik görevlilerine tükenmez çabaları için teşekkür ediyoruz" diyen Obama, ABD'nin daha güçlü olduğunu iddia etti

El Kaide'nin yenilmek üzere olduğunu savunan Obama, "El Kaide'yle savaşımız daha önce hiç olmadığı kadar iyi gidiyor. Son iki buçuk yılda 11 Eylül'den beri yakaladığımız üst düzey El Kaide yöneticilerinden daha fazla sayıda lider yakaladık. Güçlerimizin kayda değer cesareti ve duyarlılığıyla Usame Bin Ladin'e adaleti gösterdik" dedi.

Obama, El Kaide'ye karşı savaşta gerekli ortaklıklar ve araçları güçlendirdiklerini belirtti ve "Dostlarımız ve ortaklarımızla daha yakın çalışıyoruz. İstihbaratı planları tespit edip bozmak üzere gözden geçirdik. Özel Güçlerimize yatırım yaparak teröristlere güvenli bir alan bırakmadık. Devletler, şehirler ve topluluklarla daha yakın çalışıyoruz. Kendi ülkemizin güvenliği için de havaalanlarımızda, limanlarımızda ve sınırlarda durmadan çalışıyoruz. Uçuş güvenliğini ve izlemesini genişlettik, ilkmüdahale ekiplerine olan desteği arttırdık" ifadelerini kullandı.

11 Eylül'den 10 yıl sonra saldıran teröristlerin ABD halkının karakteri, direnci ve değerleriyle karşılaştırılamayacağını bütün dünyanın açıkça görebileceğini savunan Obama, "Bizi korkutmak istediler ama Amerikalılar korku içinde yaşamayı reddetti. Azimli bir düşmanla karşılaştık ve hata yapmıyoruz. Bu hafta sonu da gösterdiğimiz gibi tedbirliyiz. Halkımızı korumak için gücümüz dâhilinde her şeyi yapıyoruz. Yolumuza ne çıkarsa çıksın, dirençli bir toplum olarak devam edeceğiz" dedi.

"Bizi bitmez savaşlara sokup millet olarak gücümüzü ve özgüvenimizi koparmaya çalıştılar. El Kaide'ye karşı aralıksız bir baskı kurarken bile Irak'taki savaşı bitirip Afganistan'dan askerlerimizi çekmeye başlıyoruz" ifadelerini kullanan Obama, 10 yıllık savaş döneminin ardından ülkenin kendisini yeniden kurması zamanı geldiğini kaydetti.

Obama, ABD'nin birliğini bozmak istediklerini ama ayrılma ya da şüpheye düşmediklerini bildirdi ve "Biz Amerikalıyız. Bizi dünyadaki uluslar arasında eşsiz yapan kendi değerlerimize, özgürlüklerimize ve farklılıklarımıza bağlı kaldığımız zaman daha güçlü ve güvendeyiz" dedi.

Güvensizlik içinde ülkenin kendi içine çekilmeye çalıştığını iddia eden Obama "Dünyada hiçbir milletin tek başına yüzleşemeyeceği küresel mücadelelere girmek için uluslarla yeni ortaklıklara girdik. Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yeni kuşak vatandaşlar geleceğin yıkmak isteyenlere değil, üretmek isteyenlere ait olduğunu gösteriyor" ifadelerini kullandı

Obama sözlerini "10 yıl önce sıradan Amerikalılar merdiven boşluklarına, alevlere ve kokpite koşarak bize cesaretin gerçek anlamını gösterdiler. O dönemden beri yeni bir kuşak hizmet için öne çıktı ve bizi koruyor. Onların anısına hiç bire zaman duraksamayacağız. Sevdiğimiz ülkemizi koruyup daha güvenli, güçlü ve müreffeh bir halde yeni kuşaklara bırakacağız" ifadeleriyle bitirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile