ABD'de 6 Ocak Kanli Kongre Baskininin Üzerinden 1 Yil Geçti

ABD'de 6 Ocak Kanli Kongre Baskininin Üzerinden 1 Yil Geçti

ABD’de eski Baskan Donald Trump destekçileri tarafindan gerçeklestirilen ve 5 kisinin hayatini kaybetmesiyle sonuçlanan kongre baskininin üzerinden bir yil geçti. Bir arastirma sirketi tarafindan yapilan ankete göre, ABD’lilerin yüzde 64’ü Amerikan demokrasisinin krizde ve risk altinda oldugunu belirtti.

ABD’de eski baskan Donald Trump destekçilerinin düzenledigi kanli kongre baskini ABD demokrasisine yönelik bir saldiri olarak kayitlara geçti. 3 Kasim 2020’deki Joe Biden’in kazandigi baskanlik seçimlerinin sonuçlarini kabul etmeyen Trump destekçileri, 6 Ocak 2021’de seçim sonuçlarinin onaylanmasi için oturumun yapildigi sirada kongre binasini basti. Baskin sirasinda protestocular ve güvenlik güçleri arasinda çikan olaylarda biri polis olmak üzere 5 kisi hayatini kaybetti, 140 polis ise yaralandi. Halki isyana tesvikten azil istemiyle yargilanan Trump, Senato’da yapilan oylamada aklanmisti. Trump, iki kez azil istemi ile yargilanan ilk baskan olmustu.

Olayla ilgili baslatilan sorusturma, FBI’in en büyük ve en karmasik sorusturmalarindan biri olarak tarihe geçti. ABD Adalet Bakanligi verilerine göre, olayla baglantili en az 725 kisiye suçlama yöneltildi. Söz konusu kisilerden yaklasik 165’i suçunu kabul ederken, bunlardan en az 70’i ise hapis cezasina çarptirildi.

Kasim 2021’de bir mahkeme, boynuzlu ve kürklü sapkasi, boyali yüzü ile elindeki 2 metrelik mizrakla kongre baskinina katilan ve baskinin sembolü haline gelen “QAnon Samani” lakapli Jacob Chansley’in 41 ay hapis cezasina çarptirilmasina hükmetmisti.

Sorusturma devam ediyor

ABD Adalet Bakani Merrick Garland kongre baskinin yildönümüne iliskin yaptigi açiklamada, kanli baskinin sorumlularina hesap sorulacagini ve sorusturmanin devam edecegini söyledi.

Garland, sorusturma kapsaminda Adalet Bakanligi’nin 5 binden fazla mahkeme celbi çikarttigini, yaklasik 2 bin elektronik cihaza el konuldugunu ve 20 bin saatten fazla video kaydinin incelendigini söyledi.



ABD’liler demokrasinin geleceginden endiseli

NPR/Ipsos arastirma sirketi tarafindan yapilan bir ankete göre, ABD vatandaslarinin yüzde 64’ü Amerikan demokrasisinin krizde ve risk altinda oldugunu belirtti.

Arastirmaya göre, ABD’lilerin yüzde 32’si kongre baskinin bir darbe girisimi ya da ayaklanma olduguna inanirken, yüzde 28’i yasanan olaylarin kontrolden çikan bir kargasa oldugunu düsünüyor. ABD’lilerin 17’si ise olaylarin bir komplo olabilecegini belirterek Antifa örgütü ve hükümet ajanlari da dahil olmak üzere Donald Trump karsitlari tarafindan gerçeklestirildigine yönelik görüs bildirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile