ABD'de 6 Ocak Komitesi'nin Ilk Durusmasi Basladi

ABD'de 6 Ocak Komitesi'nin Ilk Durusmasi Basladi

ABD’de 6 Ocak Kongre baskinini arastirmak için Demokratlardan olusan Seçilmis Komite, ABD Temsilciler Meclisi Iç Güvenlik Komitesi’nin Baskani Demokrat Bennie Thompson’in Baskanliginda ilk durusmasina basladi.



ABD’de eski Baskan Donald Trump destekçilerinin baskent Washington DC’de gerçeklestirdigi kanli Kongre baskininin üzerinden aylar geçerken, baskina katilanlara iliskin davalar da devam ediyor. ABD Temsilciler Meclisi’nde 30 Haziran tarihinde yapilan oylamada, 6 Ocak’taki Kongre baskinini arastirmak için Demokratlardan olusan seçilmis bir komitenin kurulmasi 222’ye karsi 190 oyla kabul edilmisti. Toplamda 7 Demokrat ve 2 Cumhuriyetçi üyeden olusan 6 Ocak Seçilmis Komitesi, ABD Temsilciler Meclisi Iç Güvenlik Komitesi’nin Baskani Demokrat Bennie Thompson’in Baskanliginda ve Demokratlardan, Temsilciler Meclisi Idare Komitesi Baskani Zoe Lofgren, Temsilciler Meclisi Istihbarat Komitesi Baskani, Temsilciler Meclisi Demokratik Kongre Baskan Yardimcisi Pete Aguilar, Temsilci Stephanie Murphy, Temsilci Jamie Raskin, Temsilciler Meclisi Silahli Kuvvetler Komitesi Baskan Yardimcisi Elaine Luria, Cumhuriyetçilerden ise Temsilci Liz Cheney ve Temsilci Adam Kinzinger katilimi ile bugün ilk durusmasina basladi.

Durusmaya sahit olarak Washington DC Polis Memuru Daniel Hodges ve Michael Fanone ile Kongre Polisi Harry Dunn ve Çavus Aquilino Gonell katildi.



Durusmanin açilis konusmasini yapan Thompson, ifade vermek üzere durusmaya katilan polis memurlarina tesekkür etti ve durusmanin "sadece gerçekler tarafindan yönlendirilecegini" belirterek, "Bu sorusturmada siyasete ve partizanliga yer yok" ifadelerini kullandi. Komite’nin görevinin "bizi yönlendiren gerçekleri takip etmek" oldugunu aktaran Thompson, 6 Ocak’ta yasanan ayaklanmanin kolluk kuvvetlerine yönelik siddetli bir saldiri oldugunu kaydederek, "Koordineli ve planli bir saldiriya iliskin kanit oldugunu biliyoruz. Kongre Binasi’ni basan kadin ve erkeklerin bu ülkedeki barisçil güç transferini raydan çikarmak istedigini biliyoruz" ifadelerini kaydetti.



"Tarih, isimlerinizi ve eylemlerinizi hatirlayacaktir"

Açilis konusmasinda Komite’nin bir diger önemli amacinin ise, "demokrasiyi yikma" tehdidini ortadan kaldirmanin bir yolunu bulmak olduguna dikkat çeken Komite Baskani Thompson, "O gün hatti tuttunuz. Hatta olani ve demokrasimizi abartamam. Hatti tuttunuz. Bugün o anlardan bazilarini tekrar gözden geçirecegiz. Kolay olmayacak. Tarih, isimlerinizi ve eylemlerinizi hatirlayacaktir ve bu komite çalismaya baslarken, tarih hakkinda düsünmek önemlidir. Bu cesur adamlardan duydugumuz gibi ve ABD halki için cevaplar almak için. Çünkü Temsilciler Meclisi üyeleri olarak rolümüzde 6 Ocak’ta olanlarin önemini anlamak istiyorsak, tarihimizi anlamamiz gerekiyor" dedi.



"Hiçbir Kongre üyesi artik savunulamaz olani savunmaya çalismamalidir"

Cumhuriyetçi Temsilci Liz Cheney durusma sirasinda yaptigi konusmada, Seçilmis Komite’nin ve sorusturmanin tarafsiz olmasi gerektigini ve gerçekleri bulmanin "siyasetin üzerine çikmasi" gerektigine dikkat çekerek, "Artik hiçbir Kongre üyesi, savunulamaz olani savunmaya, bu sorusturmayi engellemeye veya o gün olanlari aklamaya kalkismamalidir. Onur, saygi ve ulusumuzun çikarlari dogrultusunda hareket etmeliyiz" ifadelerini kullandi.

Öte yandan durusmada Seçilmis Komite üyeleri, 6 Ocak’ta yasanan olaylara iliskin sahitlerin ifadelerini almaya devam ederken, Kongre baskini sirasinda güvenlik güçlerinin vücut kameralarina yansiyan görüntüler ve sahitlerin baskin sirasinda tanik olduklari olay ve anlar Komite üyelerine sunuldu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile