Başkent Washington’da halk, ülkede silah sahibi olma haklarının yeniden düzenlenmesi ve sıkı tedbirleri alınması için yürüyüş yaptı. 14 Aralık 2012 günü ABD’nin Connecticut eyaletinin Newtown ilçesindeki ilkokula yapılan silahlı saldırı hadisesinde 26 kişinin hayatını kaybetmesi sonrasında gündeme gelen ferdi silahlanma meselesi, Washington’da binlerce protestocuyu sokaklara döktü. Başkent Washington’da binlerce protestocu, silahlanma hakkına dair yeni düzenlemelerin yapılması için hükümetin harekete geçmesi gerektiğini dile getirdi.
DİNİ CEMAATLER DE DESTEK VERDİ
Gösteriye Maryland’den gelerek katılan protestoculardan Eric Reynolds, binlerce insanın kendisi gibi Newtown hadisesinin bu meselede bir dönüm noktası olduğunu düşündüğünü ifade etti ve ciddi adım atılarak büyük değişiklik yapılmasını talep ettiklerini kaydetti.
Reynolds, “Bu okul saldırısının 11 Eylül terör saldırısı gibi olduğunu düşünüyorum ve bu hadise beni çok üzdü. Burada statükonun devam etmesinden yana olamam, bu suça karşı tavır almalıydım” dedi.
Protestoya Baltimore’dan gelen dini cemaatler de destek verdi. Janet Aires isimli bir kilise cemaat mensubu, saldırı silahlarına karşı tavır aldıklarını ve taleplerinin değerlendirileceğine dair umutlarının sürdüğünü belirtti.
Virginia’dan gelerek katılan Bridget Patterson isimli bir protestocu, “Bir anne olarak bu okul hadisesinden sonra bunun sona ermesi gerektiğini düşündüm” dedi.
“MEŞRU MÜDAFAA İÇİN SİLAHLANMA HAKKI GÜLÜNÇ!”
Newtown hadisesinden sonra silahlanma hakkının gözden geçirilerek ciddi sınırlamalar getirilmesinden yana olanlar ile Amerikan halkının meşru müdafaa hakkı için silahlanması gerektiğini ifade edenler farklı kutuplarda yer alıyor. Newton’daki hadiseden bir hafta sonra basına açıklama yapan Milli Tüfek Cemiyeti, ülke çapında tüm okullara silahlı muhafızların yerleştirilmesi gerektiğine dair açıklama yapmıştı. 1871’de kurulan Milli Tüfek Cemiyeti, ABD’de vatandaşların silah taşıma haklarını müdafaa ediyor.
Washington’daki protestoya katılanlar, Newtown hadisesinin iğrenç ve Milli Tüfek Cemiyeti’nin açıklamalarının da gülünç olduğunu ifade ettiler. Protestocuların bu taleplerinin benzeri kanun teklifi 1994’te Washington’da meclisten geçmiş ancak Amerikan Yüce Mahkemesi tarafından anayasaya aykırı bulunarak yürürlüğe konmamıştı. Protestocular, saldırı silahlarına sahip olmaya müsaade eden kanunun değiştirilmesini talep ediyorlar .
Abd’de Binlerce Kişi Silahlanmaya Karşı Çıktı
ABD’de yaşanan silahlı okul baskını facialarından sonra başlayan protestolar devam ediyor.