Brookings Enstitüsü Ortadoğu Politikası Merkezi'nin yayımladığı 'Ortadoğulu Mültecilere Karşı Amerikan Yaklaşımı' başlıklı araştırma, ABD'de Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin Suriye'den ve Orta Doğu'nun diğer ülkelerinden gelen mültecilere karşı farklı görüşlere sahip olduklarını ortaya koydu.
ABD'nin başkenti Washington'da faaliyet gösteren Brookings Enstitüsünün Ortadoğu Politikası Merkezi, düzenlediği panelde, 'Ortadoğulu Mültecilere Karşı Amerikan Yaklaşımı' başlıklı araştırma raporunu kamuoyu ile paylaştı.
Merkezin kıdemli uzmanlarından Shibley Telhami öncülüğünde 20-31 Mayıs 2016 tarihleri arasında ülke genelinde bin 580 kişiyle yapılan anket çalışmasının sonuçlarına dayanarak hazırlanan rapor, Orta Doğu kökenli mülteciler konusunda ilginç sonuçlara yer verdi.
Raporla ilgili yaptığı değerlendirmede Telhami, Orta Doğulu mültecilere karşı Demokrat seçmenin en pozitif, Cumhuriyetçi seçmenin ise negatif yaklaşıma sahip olduğu sonucuna ulaştıklarını vurguladı.
Buna göre 'Gerekli güvenlik kontrollerinden geçirildikten sonra ABD'nin Suriye'den ve diğer Orta Doğu ülkelerinden mülteci kabul etmesine destek mi veriyorsunuz, itiraz mı ediyorsunuz?' sorusuna, ankete katılanların yüzde 59'u 'Destekliyorum', yüzde 41'i ise 'İtiraz ediyorum' cevabını verdi.
Suriye'den ve diğer Orta Doğu ülkelerinden ABD'nin mülteci kabul etmesini destekleyenler içerisinde Demokratların oranı yüzde 77, Cumhuriyetçilerin oranı ise yüzde 38 olarak tespit edildi. Bu soruya 'İtiraz ediyorum' yanıtını verenlerin oranının yüzde 41 olduğunu aktaran Telhami, bunların da yüzde 61'inin Cumhuriyetçi seçmen olduklarını belirtti.
- Suriyeli mültecileri reddedenlerin yüzde 77'si Trump'ı destekliyor
Telhami, Suriyeli mültecileri reddedenlerin yüzde 77'sinin Cumhuriyetçi Parti'nin muhtemel başkan adayı Donald Trump'ı destekleyenler olduğunu bildirdi. Telhami, aynı soruda Suriyeli mültecilerin ülkeye gelmesini istediğini söyleyenlerin yüzde 80'inin ise Demokrat Parti'nin muhtemel başkan adayı Hillary Clinton'a destek verdiğini ifade etti.
Özellikle Suriyeli mültecilerin Amerikan toplumundaki algısına ilişkin sorularda da Demokrat-Cumhuriyetçi ayrışması belirgin şekilde ortaya çıktı.
'Gerekli güvenlik kontrollerinden geçirildikten sonra terör bağlantısı olmadığı tespit edilen Suriyeli mültecileri ABD kabul etmeli mi?' yönündeki soruya ankete katılanların yüzde 56'sı 'Evet' derken, bunların yüzde 73'ünü Demokrat seçmen kitlesi oluşturdu.
Aynı soruya 'Hayır' cevabını verenlerin oranı yüzde 43'te kalırken, bu yanıtı verenlerin yüzde 61'i Cumhuriyetçilerden meydana geldi. 'Hayır' cevabı verenler içinde Trump'ı destekleyenlerin oranı ise yüzde 76 olarak tespit edildi.
Sonuçlar, gerek Orta Doğu genelinde gerekse Suriye özelinde mülteci konusunda en sert tutuma sahip seçmen kitlesinin Cumhuriyetçi Trump'ın yayında yer alan kişiler olduğunu gösterdi.
- ABD'nin Suriyeli mültecilere karşı ahlaki sorumluluğu
ABD'nin Suriyeli göçmenlere karşı ahlaki bir sorumluluğunun olup olmadığı şeklindeki soruya ise ankete katılanların yüzde 51'i 'Evet', yüzde 48'i ise 'Hayır' cevabını verdi. 'Evet' cevabını verenlerin yüzde 64'ünü Demokratlar, 'Hayır' yanıtını cevabını verenlerin yüzde 64'ünü Cumhuriyetçiler oluşturdu.
Ankete katılanlara ABD'nin 2017 yılında ne kadar Suriyeli göçmeni kabul etmesi gerektiği de yöneltildi. Buna göre Demokratlar ortalama 65 bin, Cumhuriyetçiler ise 35 bin düzeyinde Suriyeli mültecinin ülkeye kabul edilmesi yönünde görüş bildirdi.
Amerikan halkının ülkedeki terör bağlantılı soruşturmalarda (Orta Doğu kökenlilerin de içinde olduğu) mültecilerin oranıyla ilgili bilgisini ölçen sorularda da ilginç detaylar belirlendi.
Telhami, 11 Eylül saldırılarından bu yana 'terör' gerekçesiyle tutuklanan mülteci sayısı sadece üç olmasına karşın ankete katılanların önemli bir bölümünün bu bilginin çok uzağında olduğunu dile getirdi.
Araştırmaya göre 'terör' gerekçesiyle tutuklanan mülteci sayısının yüzün üzerinde olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28, yüzden az kişinin bulunduğunu belirtenlerin oranı yüzde 30, 25'ten az kişinin tutuklandığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 26 olarak belirlendi.
ABD'de geçen aralık ayında California'nın San Bernardino şehrinde meydana gelen terör saldırısından sonra Trump, 'Müslümanların ülkeye alınmaması' önerisinde bulundu. Bu kapsamda Orta Doğu ülkelerinden ve özelde Suriye'den ABD'ye kabul edilen mültecilerle ilgili güvenlik kontrollerinin düzeyi sıkça tartışma konusu yapıldı.
ABD'de Demokratlar Ve Cumhuriyetçilerin Mültecilere Yaklaşımı
Brookings Enstitüsü Ortadoğu Politikası Merkezinin yayımladığı araştırma, ABD'de Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin Orta Doğulu mültecilere yaklaşımlarında önemli ölçüde ayrıştıklarını ortaya koydu ABD'nin Orta Doğulu mültecileri kabul etmesi gerektiğini savunanların yüzde 77'si Demokrat, kabul etmemesi gerektiğini savunanların yüzde 61'i ise Cumhuriyetçi Suriyeli mültecilerin ABD'ye alınmasını savunanların yüzde 80'i Clinton'a destek veriyor Suriyeli mültecileri reddedenlerin ise yüzde 77'si Trump'ı destekliyor.