ABD'de Devlet Dairelerinin Kapanmasının Maliyeti

ABD'de, Obama yönetiminin para harcama yetkisini kapsayan bütçe yetkisinin, bugün gece yarısı dolması nedeniyle devlet dairelerinin kapanmasının maliyetinin yüksek olacağı tahmin ediliyor.

ABD'de Kongre'nin üzerinde anlaşmaya varamaması yüzünden, birçok devlet dairesinde işlerin durmasına neden olan ''devletin kapanması'' olayı yüzünden, yaklaşık 800 bin çalışan işe gitmedi. Siyasi olduğu kadar ekonomik olarak da yıkıcı etkisi bulunan ''devletin kapanması''yla devlet dairelerinde çalışanlar ücretsiz izine ayrılmış oluyor.

Moody's analisti Brian Kessler'in hesaplamasına göre, bunun Amerikan ekonomisine maliyeti 55 milyar dolarlık bir yük çıkarırken, haftalık maliyetinin 200 milyon dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Yaklaşık 800 bin federal çalışanın toplamda bir haftada alacağı 1 milyar doların da Amerikan ekonomisi açısından ayrı bir kayıp olduğu ilave ediliyor.

Yapılan rakamsal tahminlerin turizmi kapsamadığı belirtilirken, devlete ait bazı büyük alışveriş merkezleri ve müzelerle de bu maliyetin yükselebileceği kaydediliyor.

-Sorunun kaynağı da çözüm yeri de Kongre-

Kongre, devletin borçlanma davanını yükseltmemesi nedeniyle, devlet dairelerinde çalışanların maaşlarının finansmanı konusunda anlaşma geleneğinde, siyasi hesaplaşmaların hakim çıkması nedeniyle devletin acil ve kritik hizmetler dışındaki tüm faaliyetlerini durmasına neden oldu.

Asayiş, silahlı kuvvetler, itfaiye, hava trafik kontrol hizmetleri, meteoroloji, devlet hastaneleri, posta hizmeleri ve hapishaneler dışındaki devlet dairelerinin Kongre'den yetki olmadan para harcamasının yasadışı olduğu ABD'de, sorunun çözümü, devlet dairelerinin harcama yetkilerini düzenleyen yeni bir yasa ya da yasalarının Kongre'nin alt kanatları, Temsilciler Meclisi ve Senato'da onaylamasıyla mümkün olacak.

ABD'de 1 Ekim'de başlayan bütçe yılı 30 Eylül'de sona eriyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile