ABD'de 'Göçmensiz 1 Gün' Boykotu

Başta başkent Washington ve New York olmak üzere birçok şehirde ağırlıklı olarak göçmenlerin çalıştığı çok sayıda restoran ve iş yerinde 'Göçmensiz 1 Gün' boykotu yapıldı Kepenk kapatan işletmeciler, ABD Başkanı Trump'ın göçmen yasağını ve Meksika sınırına duvar örülmesi kararını protesto etti.

ABD'de başta başkent Washington ve New York olmak üzere birçok kentte göçmenlerin çalıştığı çok sayıda restoran başta olmak üzere bazı iş yerlerinde 'Göçmensiz 1 Gün' boykotu yapılarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın göçmen yasağı ve Meksika sınırına duvar örülmesi kararı protesto edildi.

Trump'ın görevinin ilk haftasında aldığı ve nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 7 ülke vatandaşlarını kapsayan ancak daha sonra yargı tarafından durdurulan vize yasağı ile Meksika sınırına duvar örülmesi kararına ilişkin protestolar sürüyor.

Genellikle göçmenlerin çalıştığı çok sayıdaki restoran ile diğer alanlarda faaliyet gösteren bazı iş yerlerinde, göçmenlerin Amerikan toplumunun vazgeçilmez bir parçası olduğunu yeni yönetime 'hatırlatmak' amacıyla ülke genelinde kepenk kapatıldı.

Washington'ın önemli restoranlarından olan ve Japon-Tayvan mutfağı sevenlerin tercih ettiği Toki Underground adlı restoranın yöneticisi Olivier Caillabet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 'Bu önemli bir eylem ve bizim günlük işletme süreçlerimizden daha büyük etkiye sahip.' dedi.

Washington DC, Maryland ve Virginia bölgesindeki çok sayıda iş yerinde de kepenkler kapatılmadı ancak boykota destek verildi.

- New York

New York bölgesindeki bazı müesseseler de 'Göçmensiz 1 Gün' protestosuna dahil oldu. Kentte yaklaşık 500 kişiye iş imkanı sağlayan, 28 yıldır hizmet veren Blue Ribbon restoran zinciri, protestoya destek için bir günlüğüne kepenk kapattı.

Şirket ortaklarından Eric Bromberg, medya mensuplarına verdiği demeçte, dünyanın en büyük merkezlerinden New York'ta kendilerine ait 7 restoranı kapatmanın alelade verilmiş bir karar olmadığını, firma ve çalışanlara maddi anlamda hatırı sayılır bir etki yapacağını söyledi.

'Hayatta bazı anlar vardır ki para en önemli şey değildir.' diyen Bromberg, göçmenlere destek vermekle şirket politikası olarak siyasetin dışında kalmayı tercih ettiklerini sözlerine ekledi.

Blue Ribbon'ın aksine, Manhattan'daki bazı Latin Amerika mutfağı temalı restoranların işletmecileri protestoya önem vermelerine karşın desteklemeyeceklerini belirtti.

Lower Manhattan ve East Harlem bölgelerinde iki müessese işleten La Pulperia'nın şube müdürü Ricardo Alvarez, protestodan haberi olmadığını ama her halükarda katılmak istemediklerini ifade etti.

Alvarez, 'Siyaset ilgi alanımıza girmiyor. İşimize devam etmek durumundayız.' ifadelerini kullandı.

A. G. Kitchen yetkilisi Tracey Bayne ise protestoyu desteklediklerini ancak bunun bir parçası olmak istemediklerini dile getirdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile